Gündem

TCDD'den "Pazarlık" Usulüyle 3.4 Milyarlık İhale!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), tartışma yaratacak yeni bir ihaleye imza attı. Açılışı 26 Nisan 2023’te yapılan ve yağışlar nedeniyle iki kez toprak kayması yaşanan Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattının 'iklim değişikliğinden' etkilendiğini fark eden TCDD, bu kapsamda büyük bir ihale düzenledi.

TCDD'den "Pazarlık" Usulüyle 3.4 Milyarlık İhale!
17-07-2024 10:42
SİVAS

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, TCDD 28 Haziran 2024 tarihinde “Ankara-Sivas Hattında İklim Değişikliğine Bağlı Altyapı İyileştirmesi İşi” adı altında bir ihale gerçekleştirdi.

8 Temmuz’da sonuçlanan ihaleyle Duygu Taahhüt ve İnşaat Anonim Şirketi ile 3 milyar 405 milyon TL’lik sözleşme imzalandı. Bu milyarlık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun 21/B maddesinde düzenlenen 'adrese teslim ihale' yöntemi olarak bilinen 'pazarlık' usulüyle yapıldı.

MAALİYETLER REKOR KIRIYOR!

Şu anda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı olan Ahmet Akın, CHP Genel Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Ankara-Sivas yüksek hızlı tren projesinin toplam maliyetinin 64,5 milyar TL'ye yükseldiğini açıklamıştı. Akın, “Bugüne kadar erteleme rekoru kıran proje; şimdi de maliyet rekoru kırıyor. Toplam 393 kilometre uzunluğundaki hattın metresi bu maliyetle yaklaşık 165 bin liraya geliyor” dedi.

FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

Hızlı tren hattında açıldığı günden bugüne dek iki kez büyük tehlike yaşandı. Geçen yıl haziran ayında hattın Yozgat yakınlarındaki kısmında yoğun yağışın ardından meydana gelen heyelan nedeniyle raylar çöktü ve yol kontrolü yapan kılavuz lokomotif raydan çıktı. Mayıs ayında ise yine Yozgat’ın Yerköy ilçesi Sarayköy mevkiinde yoğun yağmurdan dolayı toprak kayması yaşandı, hat ulaşıma kapatıldı ve yolcular otobüslerle taşınmak durumunda kaldı.

ELEŞTİRİLER ARTIYOR!

Ankara-Sivas YHT hattındaki altyapı sorunları ve buna yönelik yapılan yüksek maliyetli ihaleler kamuoyunda büyük tartışmalara neden oluyor. Uzmanlar, hattın planlama ve inşaat aşamasında yapılan hataların bu tür büyük maliyetli ihalelerle düzeltilmeye çalışılmasını eleştiriyor. İklim değişikliği gerekçesiyle yapılan ihale, şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından da eleştirilerin odağında.

ULAŞ KARASU DEFALARCA UYARDI

Öte yandan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Hattaki zemin etütleri noktasında ve hattın bütünlüklü olarak bitirilmeden açılmasının felaketler doğurabileceği uyarısında bulunduğunu anımsatmış,  hattın yapımının devam ettiği 2014 yılında 8 ayrı göçük meydana geldiğini dile getirmişti. YHT işletmeciliğinde emniyet açısından olması gereken sinyalizasyon sisteminin bir üst devresi olan Avrupa Tren İşletim Sistemi (ETCS), bu projenin erken açılmasından dolayı hattın bir kesiminde henüz devreye girmediğine dair bulgular olduğunu belirtmiş ve ETCS sisteminin hat kesiminin belli kısmında olmamasının getirdiği risklerin TCDD Demiryolu Emniyeti ve Risk Yönetim Müdürlüğü’nün yazılarında da ifade edildiğini vurgulamıştı. /Haber Merkezi/


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER