MUHAMMED DEMİR
- Kendinizi tanıtır mısınız?
- İsmin Necip Köse, Çayyurt Mahallesi muhtarıyım. 34 yıldır bu mahallede oturuyorum ve 2 dönemdir de oturduğum mahallenin muhtarlığını yapıyorum. Belediyeden emekli oldum. Lise mezunuyum ve 3 çocuk babasıyım.
- Mahalleniz ve nüfusu hakkında bize bilgi verir misiniz?
- Mahallemizin eski ismi Bengiler Mahallesi, Sivas´ın en eski ve en büyük mahallelerinden birisiydi burası. Önceleri Mevlana Mahallesi de bizim mahallemiz sınırları içerisinde kalıyordu, daha sonradan ayrı ayrı 2 muhtarlık oldu. Mahalleler birbirlerinden ayrılmadan evvel nüfus daha kalabalıktı elbette. Ama şu an 6 bin civarında nüfusumuz, 3 bin 600 dolaylarında da seçmenimiz var. Mahallemiz, 18 sokak ve 4 caddeden oluşuyor. 3 tane camimiz var ama okulumuz yok, öğrencilerimiz yan mahallelerdeki okullara gidiyorlar. Oturup dinlenebileceğimiz 3 tane de yeşil alanımız var.
- Şu ana kadar mahalleniz için ne gibi çalışmalar yaptınız?
- Mevlana Caddesi üzerinde tatlı su ile ilgili çalışmalarımız oldu. Pazartesi Pazarına, istinat duvarının içerisine, pazarın tam ortasına merdivenle iniş yolu yaptırdık. Bunların dışında rutin olan; kaldırım, asfalt, su arızaları, kanalizasyon sorunları gibi mahalleye dair birçok problemin çözümü için sürekli olarak çalışıyoruz.
?MAHALLEDE, GENÇLERİN SPOR YAPABİLECEKLERİ YER YOK?
- Sizce mahallenizin en büyük problemi nedir?
- Mahallemizin çok büyük problemleri yok. Her mahallede olan aksaklıklar zaman zaman bizim mahallemizde de yaşanıyor. Yalnız eksiklik olarak, mahallemizde gençlerin yararlanabilecekleri spor tesislerimiz mevcut değil. Mevlana ve Akdeğirmen Mahallelerindeki halı sahaları ve Etembey Parkı gibi yakın olan yerlerdeki spor alanlarını kullanıyoruz. Mahallede bu gibi tesislerin yapılacağı yerlerin olmaması dolayısıyla yapılamıyor. Tesis yapmak isteyen yetkililere de doğru dürüst cevap veremiyoruz çünkü kamuya ait alan yok. Sorun olarak söyleyebileceğimiz bir bu mesele var.
?TEK MEZAR CADDESİNDEKİ TRAFONUN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR?
- Herhangi bir bürokratik engel ya da ilgisizlikle karşılaşıp yapamadığınız bir iş oldu mu?
- Biz muhtarlar vatandaş ile bürokrasi arasında köprü görevi görüyoruz zaten. Mahallemizin eksiklik ve noksanlıklarını gerekli mercilere rahat bir şekilde ulaştırıyoruz. Problemlerimizi ilettikten sonra da hepsinden gerekli cevapları alıyoruz. Ulaşamadığımız bir kurum ya da karşılaştığımız bir engel yok. Sadece mahallemizdeki Tek Mezar Caddesinde bir park bahçe düzenlemesi yapılıyor. Parkın hemen üst kısmında da bir trafo var ve trafonun arka tarafında gençler zula bir yer oluşturmuş, orada hoş olmayan şeyler yapıyorlar. Televizyonda bu konuyla ilgili program da yaptık ama ÇEDAŞ yetkililerinden kimse gelip sorunun ne olduğunu sormadı. Sizin aracılığınızla ÇEDAŞ yetkililerinden Tek Mezar Caddesinde bulunan trafonun düzenlenerek etrafına tel örgü çekilmesini istiyoruz. Yarın orada istenmeyen bir hadise yaşandığı zaman bunun sorumlusu kim olacak? Sokak aydınlatması ile ilgili gösterdikleri hassasiyeti bu konuda da göstermelerini bekliyoruz.
- Mahalleyi nasıl yönetiyorsunuz, azalarla ve mahalle sakinleriyle istişare yapıyor musunuz?
- Biz her zaman mahallenin her köşesinde olamıyoruz ve 18 sokağın hepsinden aynı anda haberdar olamıyoruz. Sokak ve caddelerde olan aksaklıkları, mahalle sakinlerinin bizlere bildirmesiyle, bizim de gerekli girişimleri yapmamızla hep birlikte çözmeye çalışıyoruz. Zaten azalarımızı da mahallenin her köşesinden seçtiğimiz için, onların da bize ciddi katkıları oluyor. Muhtar olarak ben, aza arkadaşlarımız ve mahalle sakinleri ile birlikte koordineli bir şekilde, yardımlaşarak, telefonlaşarak sorunlarımızı çözüyoruz.
?SİVAS´IN HER TARAFI ŞANTİYE ALANI GİBİ, SÜREKLİ BİR ŞEYLER YAPILIYOR VE YENİLENİYOR?
- Valilik ve Belediye ile diyalogunuz nasıl, bu manada bu kurumlardan beklentileriniz nelerdir?
- Valilik ve Belediye ile diyalogumuz çok iyi. Gerekli çalışmaları Sayın Valimiz zaten yapıyor. Ne sorunumuz varsa çözmeye çalışıyorlar. Herhangi bir talebimiz olduğu zaman Valilikten cevabını hemen alıyoruz, Valimizden de çok memnunuz. Belediye kurumuna gelirsek, Sivas´ta 67 mahalle, ve bu mahallelerin isteklerine cevap vermek zorunda olan bir tane belediye var. Bu Belediyenin 67 parçaya bölünme şansı yok. Taleplerimizin ve düzeltilmesini istediğimiz arızaların anında yapılma şansı yok, bunu yapıyor diyen muhtar da yalan söylemiş olur. Bizler muhtar olarak eksiklikleri bildiriyoruz, gerekli cevabı da anında olmasa da zamanı geldiğinde alıyoruz. Mahalleye gidecek hizmetler, Belediye tarafından sıraya konularak, koordineli bir şekilde yapılıyor. Belediye Başkanımıza ve ekibine de yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Sivas´ın her tarafı şantiye alanı gibi, sürekli bir şeyler yapılıyor ve yenileniyor.
?KAMU ARAZİSİ OLMADIĞI İÇİN SOSYAL ALANLAR İNŞA EDİLEMİYOR?
- Mahalledeki sosyal alanlar yeterli mi?
- Mahallemizde sosyal faaliyet gösteren alanlarımız yok. Biraz önce de belirttiğim gibi çarşı yakınında olmamız hasebiyle mahallemiz sıkışık ve kamu alanımız olmadığı için sosyal alanlar inşa edilemiyor. Dolayısıyla sosyal alanlarımız yok ve yapılamıyor. Ama mahalle merkeze yakın olduğu için, bu tür faaliyetlere katılmak isteyen mahalleli, diğer bölgelerde bulunan alanları kullanıyor.
?DERNEĞİMİZ ÇALIŞIYOR?
-Sivas Muhtarlar Derneği´nin çalışmalarından memnun musunuz?
- Sivas´ın tüm muhtarları gibi, ben de bu derneğe üyeyim. Muhtarlar olarak bizlerin sosyal faaliyet yürütebilmemiz adına, kendi ihtiyaç ve sorunlarımızın çözümü noktasında birlikte hareket edebilmemiz maksadıyla bu dernekte faaliyetlerimiz oluyor. Kendi sorunlarımızı, gerekli kurumlara duyurabilecek kapasitedeyiz.
- Bizlere son olarak neler söylemek istersiniz?
- Bizleri dikkate alıp, yanımıza gelip; eksikliklerimizi ve sorunlarımızı sormanızdan dolayı, mahallem ve kendim adına sizlere teşekkür ediyorum. Çalışmanız ve takibiniz çok güzel, bu çalışmanızın devamını diliyoruz.
Editor : Haberpanelim