Gündem

Test Üretimi Başlayacak

Test Üretimi Başlayacak

Test Üretimi  Başlayacak
13-01-2021 07:00


Fatih TABUR

Sivas çiftçisinin gelirini artırmak, sektörde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak ve topyekûn kırsal kalkınma sağlamak amacıyla Sivas Valiliği himayesinde, İl Özel İdaresi ve Sivas Belediyesinin ortaklığında kurulan Sivas Teknik Tarım Hayvancılık ve İnşaat Ticaret Sanayi Anonim Şirketi´ne (SİVTAŞ) ait yem fabrikasında deneme üretimleri bu ay içerisinde başlayacak.

LOKOMOTİF OLACAK

Birinci Organize Sanayi Bölgesi´nde bulunan yem fabrikasına ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Salih Ayhan, ?Sözleşmeli çiftçilik ve ölçek ekonomisini temel alan çiftçimizin ürününü güvenle üretebileceği ve satışını yapabileceği modeller geliştirdik. Burada belediyemiz ortaklığında hayata geçirdiğimiz, yakında üretime geçecek SİVTAŞ´a çok önemli. SİVTAŞ, şehrimizin tarım ve hayvancılık noktasındaki potansiyelini özel ile rekabet eden bir anlayışla değil, piyasayı regüle eden bir anlayışla en üst düzeyde kullanmayı hedef alan bir yapı. Yem fabrikasında bu ay itibariyle test üretimlerine başlıyoruz, Şubat 2021 tarihinden itibaren de seri üretime geçeceğiz. SİVTAŞ, süt işleme tesisi, bal paketleme, tohumculuk, jeotermal seracılık gibi birçok alanda daha faaliyet göstererek ilimizin tarım ve hayvancılık alanında lokomotifi olacak? dedi.

?YAKLAŞIK 40 MİLYON LİRA PARA VERDİK?

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise ?Tarım ve hayvancılık alanında attığımız adımlar bugün ortak akıl dediğimiz kültürün  bilinçlenmesiyle ortaya çıktı. ?Sivas Belediyesi´nin yem fabrikası yapma ile işi ne?´ diyebilirsiniz. Yaklaşık 40 milyon lira para verdik. Biz; SİVTAŞ diye bir şirkete girmesek, yem fabrikası kurmasak Sivas´ta bir Allah´ın kulu, bir sivil toplum örgütü veya Sivas´ta yaşayan bir vatandaş ?Sivas Belediyesi neden bunu yapmıyor?´ diye bize sorar mı. Sormaz. Aklına dahi gelmez. Valilik de yapmaz. Onun da aklına dahil gelmez. Biz Sivas tarım ve hayvancılık şehri diyoruz ama yem fabrikası yok. Özel sektörle yapmamışız, başka bir şekilde yapmamışız. Bu bakış açısı ile ilgili bir şey. Biz niye orada varız? Sivas tarım hayvancılık şehri diyoruz. Şehrin büyüyebileceği, gelişebileceği,  ileri gidebileceği 3 alan tespit ettik. İlki doğal olarak tarım ve hayvancılık. İkincisi sanayi, olmazsa olmaz. Bir şekilde olması lazım. Üçüncüsü de turizm ve hizmet sektörü? dedi.

?İŞ YAPMAYAN ADAMI ELEŞTİRİRLER?

Sanayi, turizm ile tarım ve hayvancılık alanlarında Sivas´ın geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Bilgin, ?Hızlı tren hizmet sektöründe çok önemli. Sanayi dediğimizde Organize Sanayi Bölgesi´nde pandemi sürecine rağmen yaklaşık bin kişilik artış var. Yani bin kişi daha 2020 yılının başı ile 2020 yılının sonu arasında Organize Sanayi´de işe girmiş. Bir aileyi 4 kişi ile çarpsak yaklaşık 4 bin kişi daha oradan ekmeğini yiyor. Geçtiğimiz günlerde Organize´de yaklaşık 250 kişinin İşbaşı Eğitim Programını gerçekleştirdik. İnşallah bu senenin ilk yarısında bin 500 kişi daha istihdam edilecek tahsis ettiğimiz alanlarda. Demirağ Organize Sanayi Bölgesi´ni takip ediyoruz. Sivas´ta tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimin, çiftçimizin, üreticimizin derdine derman olma, onun gelirini artırma noktasında ne yapabiliriz diye düşündük. Risk aldık. Başta eleştirildik. Herkes farklı hesap yaptı. Her zaman söylüyorum; iş yapmayan adamı eleştirirler. Eğer bir adam iş yapıyorsa mutlaka eleştirilir. Niye? Hata yapabilir, yanlış yapabilir, yanlış karar verebilir. Bu iş yapmanın doğal bir sürecidir. Biz irade koymaktan korkmayız. Doğru olduğuna inanırız. Koymuş olduğumuz iradenin, yapmış olduğumuz işin yanlış olduğu ortak akıl ile ortaya çıkarsa da özür diler, geri adım atarız? şeklinde konuştu.

?EKTİĞİNİZ TOHUMLARIN FİLİZ VERMESİ?

Başkan Bilgin, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: ?SİVTAŞ´ı kurduk, dünya kadar eleştiri aldık. Ben göreve geleli 2 yıl oldu; 3 yıl kaldı. 3 yıl sonra ben de yokum ama bizim kurduğumuz bu SİVTAŞ ben inanıyorum ki Sivas´ın uzun vadede TORKU´su olacak, katma değeri olacak. Bizim dua alacağımız bir eser olacak. Yem fabrikasını kurduk. Kâr edelim demiyoruz. Oradan birilerine rant sağlayalım demiyoruz. Çiftçi ile sözleşmeli üreticilik olsun. Yemde kullanılan bitki ne ise çiftçiye onu ektirsin; onu alsın. Yemini satsın, sütünü alsın. Bir döngü sağlasın. Güvenli liman olsun. Kazanan üretici, çiftçi olsun. Yemi 1 liraya üretiyorsa 1 liraya satsın. Bu kadar çok net. İşletme maliyetini ortaya koysun 1 liraya satsın. Çiftçinin sırtından para kazanacak, çiftçiyi zora düşürecek bir şeye girmesin. Çiftçinin ürününü alsın, sütünü alsın, buğdayını alsın. Bunu yaptık. İyi bir noktaya da geldik. 1 yıl önce temelini attık. Normal şartlarda geçen sene 29 Ekim´de üretime başlayacaktı, pandemiden dolayı gecikti ama Ocak ayının sonunda deneme üretimlerine başlayacak. Bu süreçte içeride ve dışarıda buna inanmayan herkes ?Biz SİVTAŞ ile ne  yapabiliriz?´ diyerekten şu anda sıraya girdi. Bu noktada SİVTAŞ´la ilgileniyorlar. İnsan mutlu oluyor. Ektiğiniz tohumların filiz vermesi çok önemli. Diğer yandan süt işleme tesisi kuracağız. Onu yaparken de birliklerle veya özel sektörle rekabet etme diye bir derdimiz yok. Biz sütün değerlendirilip değerinde satılmasını istiyoruz.?

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER