Gündem

Tohma Çayı'ndaki Balık Ölümleri Meclis Gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu Gürün’den doğup Malatya topraklarında Karakaya Barajı’na dökülen ve Fırat Nehri’nin önemli bir kolu olan Tohma Çayı’nda yaşanan belik ölümlerini meclis gündemine taşıdı.

Tohma Çayı'ndaki Balık Ölümleri Meclis Gündeminde
22-06-2024 11:28
SİVAS

Ömer ÜN

Sivas’ın Gürün ilçesinden doğup Malatya topraklarında Karakaya Barajı’na dökülen Tohma Çayı’nda 21 Haziran’da, henüz nedeni açıklanmayan toplu halde balık ölümleri yaşandı. Gürün’ün çarşı olarak da bilinen şehir merkezinden geçen bölümünde başladığı belirtilen balık ölümlerinin, akarsu boyunca devam ettiği ve yine şehir merkezine çok yakın bir mesafedeki Alabalık Üretim Tesisi’ndeki alabalıkların da telef olduğu bildirildi.

 

KAYMAKAMLIĞA HABER VERİLDİ

 

Konuyu ilk olarak CHP İlçe Başkanı Yusuf Koçak, İl Genel Meclis Üyesi Aytekin Gölpınar, çevredeki vatandaşlar fark etti ve zaman yitirmeden kaymakamlığa haber verdi. Bunun üzerine yetkililer sudan ve balıklardan numuneler aldı ve analiz etmek üzere Çevre ve Şehircilik İl ve Tarım İl Müdürlüğü’ne gönderdi. Gürün Kaymakamlığı da bir duyuru yayımlayarak, testler sonuçlanıncaya kadar vatandaşların suya temas etmemeleri, balık tutmamaları, hayvan sulamamaları vb. konularında hassasiyet gösterilmesini istedi.

 

VATANDAŞ TEDİRGİN

 

Balık ölümlerini TBMM gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, bereketli toprakları sulayan ve 2019 yılında “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilen Tohma Çayı Vadisi üzerinde yaşayan yöre halkının balık ölümlerinden haklı bir tedirginlik içinde olduğunu vurguladı. Özellikle yörede kayısı üreticisi olan ve akarsuyu bahçelerinde yetiştirdikleri domates, biber, salatalık gibi ürünler için sulama suyu olarak da kullanan, ayrıca yetiştirdikleri hayvanlarına su sağlayan besici vatandaşların endişeli bekleyiş içinde olduğunu vurgulayan Karasu, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı’na analiz sonuçlarının bir an evvel sonuçlandırılması ve vatandaşın bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

HANGİ BULGULAR ELDE EDİLDİ, HANGİ ÖNLEMLERİ ALDINIZ?

 

Bakan Özhaseki’ye “Alınan numunelerden ne gibi bulgular elde edilmiştir? Hayvanların ve diğer canlıların ölümünün sebebi nedir?” diye soran Karasu, “Toplu balık ölümlerinin suya doğal olmayan, zehirli atıkların karışması nedeniyle gerçekleştiği iddiaları doğru mudur? Balık ölümlerinin sorumlu kişi ya da kişiler hakkında herhangi bir ceza kesilmiş midir? Ceza kesildiyse, ceza miktarı nedir?” diye sordu.

Çiftçilerin ve besicilerin mağduriyetlerinin nasıl giderileceğinin de açıklanmasını isteyen Karasu, “Akarsuda tekrar balık ölümlerin yaşanmaması için bakanlığınız ne gibi önlemler alınacaktır? Özelde Sivas’ta gösterilmek üzere 2024 yılında Türkiye genelinde toplu balık ölümleri yaşanmış mıdır? Yaşandıysa nerede yaşanmıştır? 2024 yılında Türkiye genelinde toplu balık ölümü yaşanan nehir, ırmak, dere ya da çay bulunmakta mıdır? Toplu balık ölümlerinin bir daha tekrar etmemesi için bakanlığınız ne gibi önlemler almaktadır?” sorularına yanıt verilmesini talep etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER