Ankara'daki Eymir Gölü'nde koruma altındaki avlanması yasak turna balıklarının ölümleri üzerine geniş kapsamlı bir inceleme başlatıldı. Göl kıyılarına vuran ölü turna balıkları, doğaseverler arasında endişeler yaratılırken, balık ölümlerinin kirliliğinden kaynaklandığı tespit edildi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji Bölümü ve Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOSAM), balık ölümleri ile ilgili araştırmalara başladı.
Yıllar önce göle bırakılan evsel atıkların dip çamurunda biriktiği ve sazan balıklarının bu çamurdan beslenmesi sonucu oksijen kaynağının düştüğün belirlendi.
Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, küresel ısınmaya bağlı olarak göldeki ani ısı dalgalarının bitkisel planktonların hızla çoğalmasına yol açtığını ve bunun da sudaki oksijen sıcaklığının düştüğünü belirtti. Turna balıklarının yaşayabilmesi için sazan balıklarının yüzde 75'inin 1 yıl içinde azaltılmasının hedeflendiği ifade edildi.
“EN ZARAR VERİCİ ETKİSİ, DİP ÇAMURU”
Beklioğlu, “Göl ekosistemleri, fazla gelen azot ve fosforu yönetemiyor. Yönetemediği için de biyoçeşitliliğe zarar veren bu balık ölümleri gibi adına 'ötrofikasyon' (su ekosisteminin bozulması) dediğimiz ciddi sıkıntılara neden oluyor. Ötrofik koşullarda sazan gibi artan balık türleri var. Bu balıkların sisteme en zarar verici etkisi, dip çamurundan besleniyor olmasıdır. Dip çamurunu karıştırıyorlar ve oksijenin azalmasına, dipte askıda bulunan katı maddelerin ve fosforun suya karışmasına neden oluyorlar. Negatif bir geri beslemeyle azot ve fosfor oranı artıyor. Sıcaklık da yerindeyse birinci üreticiler artıyor” dedi.
Editor : Demirören Haber Ajansı