Oğuzhan SARZEP
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek tarımda yaşanan sorunları masaya yatırdı.
Ziraat Meclis Başkanı Cemil Gözen’in de katıldığı toplantıda konuşan Başkan Çetindağ; gübre ve motorin fiyatlarında acil destek beklediklerini söyledi.
Gübre ve motorin fiyatlarında son dönemde yaşanan artışlar nedeniyle çiftçinin sıkıntı içerisinde olduğunu dile getiren Çetindağ; “Biliyorsunuz 2021 yılında kuraklık vardı ama şu anda mükemmel bir yağış var. Barajlarımız, göletlerimizin tamamı doldu fakat bir eksiğimiz var. Şu anda çiftçinin bahar ayı gelmesinden dolayı kullanacağı gübre fiyatında çok büyük artışlar oldu. Çiftçimiz gübreyi araziye ekmediği zaman ileride düşecek verimin, kalitenin ülkemize çok büyük zararı olacak” dedi.
TÜRKİYE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ’NE TEPKİ
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin geçtiğimiz günlerde gübrede yüzde 30 indirim yaptığını anımsatan Çetindağ; “Biliyorsunuz Tarım Kredi Kooperatifleri Cumhurbaşkanımızın destekleriyle beraber yüzde 30 indirim yaptı. Bu çok kısa sürdü. Tarım Kredi hiçbir sebep göstermeden 9 bin 200 liradan 10 bin 500 liraya çıkardı. Özel sektör alternatifini bularak tonunu 14 bin liraya çıkardı. Bizim şu anda Türkiye’de en büyük eksiklerimizden bir tanesi tarım. Her şeyin bırakılıp şu anda çiftçimizin bahar ayında ekeceği gübre ve mazota destek verilmesi lazım. Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu indiriminin sürekli aynı miktarda devam etmesi lazım” diye konuştu.
GÜBRE FABRİKALARI VE BAYİLERİ ÇİFTÇİNİN SIRTINA YÜKLENMESİN
Türkiye’de faaliyet gösteren gübre fabrikalarına ve gübre bayilerine tepki gösteren Çetindağ; “Türkiye’de büyük gübre fabrikaları var. İsimlerini tek tek saymayayım, reklamları olmasın. Bu insanlar fırsatını bulup da çiftçinin sırtına yüklenmesinler. Bakın bu insanlar çiftçilerden geçiniyor. Çiftçiler üreten insanlar. Çiftçimiz üretmediği sürece, girdilerimiz aşırı derece pahalı olduğu sürece hem verim düşecek hem rekolte düşecek; ülkemizde büyük kıtlıklar başlayacak” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİ GÜBRE KULLANAMAZSA VERİM DÜŞECEK
Ukrayna Rusya arasında başlayan savaşın ardından buğdayda büyük sıkıntılar çıkmaya başladığının altını çizen Çetindağ; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ekmedik bir karış toprak bırakmayalım” sözünü anımsatarak; “Biz çiftçiler olarak ekilmedik yer bırakmadık. Ama gübre atamıyoruz, mazotu kullanamıyoruz. Gübre atamadığımız sürece büyük sıkıntılar yaşanacak. Cumhurbaşkanımızdan, yeni Tarım Bakanımızdan beklentilerimiz şu: Çiftçimizin bahar ayı gübresinden itibaren kullanacağı gübrenin fiyatlarının çiftçinin kullanabileceği seviyeye getirilmesi lazım. Bu şekilde olduğu sürece çiftçimiz gübre atamayacak. Bakın bahar ayı geldi, yem bitkileri ekilecek. Arpa, çavdar ve yulaf ekilecek. Bunun yanında nohudu, fasulyesi ekilecek. Bunlar için gübre kullanılması lazım. Çiftçimizin gübre kullanamaması halinde verimin yüzde 60, yüzde 70 civarında düşeceğini tahmin ediyoruz. Şu andaki yaşanan yağışların bol olmasını; barajlarımızın, göletlerimizin dolmasını avantaja dönüştürelim. Gelin; tüm ülkedeki yatırımları bu sene bırakalım tarıma destek verelim. Bir ayçiçeği yağı yüzünden ülke birbirine girdi. Ülkemizin rahat edebilmesi için, dışarıya bağımlı olmaması için, kendi kendine yeterli olabilmesi için başta kimyevi gübre sonra da motorine bir an önce çözüm bulunması lazım. Cumhurbaşkanımız; ‘Tarımda kendi kendine yetmeyen ülkenin bağımsızlığından söz edilemez’ diyor. Bizim için tarım önemli” açıklamasında bulundu.
Editor : Haberpanelim