Gündem

TOPU TACA ATMAK YOK

TOPU TACA ATMAK YOK

TOPU TACA ATMAK YOK
17-02-2018 06:00


ANKARA
Türkiye ile ABD dışişleri bakanlarının görüşmesinin ardından Türkiye-ABD stratejik ortaklığı hakkında ortak açıklaması yapıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri bakanı Rex Tillerson´un Ankara Palas´ta yaptığı toplantının ardından yapılan açıklamada, Türkiye ve ABD´nin müttefik ve stratejik ortak olarak güvenliklerine ve savunmalarına karşılıklı ve tartışmasız bağlılıkları teyit edildi.
Tarafların 65 yıldır NATO müttefiki ve stratejik ortak olduğu vurgulanan açıklamada, "İki halk, ilişkilerini, paylaştıkları hedeflerin ve çıkarların ilerletilmesi, ayrıca dünya genelinde demokrasi, hukukun üstünlüğü ve bireysel özgürlüklerin teşviki için hayati görmektedir" denildi.  ABD´nin Türkiye´de 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen hain darbe girişimini kınadığı belirtilen açıklamada, Türkiye´nin demokratik yollarla seçilmiş hükümetiyle ve Türk halkıyla tam dayanışma içerisinde olduğu kaydedildi.
Açıklamada iki devletin, uzun süreli müttefikliği ışığında, ikili ilişkilerde öne çıkan meseleleri çözme konusundaki vaadini teyit ettiği, bu amaca yönelik olarak sonuç odaklı bir mekanizma oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığı, bu mekanizmanın en geç mart ayı ortasına kadar hayata geçirileceği ifade edildi.
İLİŞKİLER TEKRAR
NORMALE DÖNECEK
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz, konuştuğumuz konuların sözde kalmaması için, uygulanabilmesi için birlikte neler yapabiliriz, bunları da konuştuk. Tüm bu konuları kapsayacak ve birlikte değerlendireceğimiz mekanizmalar oluşturma kararı aldık YPG Menbiç´ten çıktıktan sonra, güven oluştuktan sonra ABD ile bu konularda adım atabiliriz ama YPG´nin bir an önce buradan çıkması lazım. Bu ABD´nin bize vermiş olduğu bir söz" dedi.
Türkiye´nin FETÖ hakkında ve ABD´nin PKK/YPG´ye verdiği destek konusunda beklentilerini net şekilde dile getirdiğini aktaran Çavuşoğlu, "Yaşamsal güvenlik kaygılarımızın ciddiye alındığını düşünmek istiyoruz." ifadesini kullandı. Bugüne kadar verilen ve tutulmayan sözler, çözülmeyen konular olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz, konuştuğumuz konuların sözde kalmaması için, uygulanabilmesi için birlikte neler yapabiliriz, bunları da konuştuk. Tüm bu konuları kapsayacak ve birlikte değerlendireceğimiz mekanizmalar oluşturma kararı aldık."
"YPG MENBİÇ´TEN ÇIKMALI"
Çavuşoğlu, Menbiç´teki YPG´lilerin durumuyla ilgili soru üzerine, terör örgütü mensuplarının buradan çıkarılacağı yönünde ABD´nin söz verdiğini ancak tutulmadığını hatırlattı. Çavuşoğlu, oluşturulacak mekanizmada Suriye konusunda da Menbiç´e öncelik verileceğini belirtti. Çavuşoğlu, şunları ifade etti:
"YPG´nin Fırat´ın doğusuna geçme konusunda emin olmamız lazım, uygulamayı da birlikte görmemiz lazım. Buraların istikrara kavuşması için bu şehirleri kimin yöneteceği, güvenliğini de kimin sağlayacağı önemli. Şimdi Menbiç yüzde 95 Arap şehri ise YPG unsurlarının burayı yönetmesi ve güvenliğini tesis etmesi buranın hiçbir zaman istikrara kavuşmaması demektir. Menbiç ve diğer şehirleri istikrara kavuşturabilmek için bu anlayışla birlikte çalışacağız, koordine edeceğiz ve bundan emin olacağız. Sadece Menbiç için geçerli değil ama Menbiç´ten başlayacağız. YPG buradan çıktıktan sonra, güven oluştuktan sonra ABD ile bu konularda adım atabiliriz ama YPG´nin bir an önce buradan çıkması lazım. Bu ABD´nin bize vermiş olduğu bir söz. Bu sözün uygulamada nasıl tutulacağını bu çalışmada da ele alacağız."
MENBİÇ KONUSUNU ELE ALACAĞIZ
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, "Önce Menbiç konusunu ele alacağız. Üzerinde çalışacağımız konuların birincisi bu. Tabii daha önce Birleşik Devletlerin bazı taahhütleri var. Bu taahhütler henüz tamamlanmadı. Çalışma grupları çerçevesinde bunların üzerinde çalışacağız. Menbiç buradaki önceliklerden biri olacak" dedi.
ABD´nin Türkiye ile ilişkilere önem verdiğini belirten Tillerson, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilebileceğine inandığını söyledi. Türkiye ile ABD´nin Suriye konusuna ilişkin hedefleri arasında herhangi bir ayrım olmadığının altını çizen Tillerson, terör örgütü DEAŞ´tan kurtulmayı, Suriye´yi istikrara kavuşturmayı ve evlerinden edilmiş mültecilerin ülkelerine geri dönmesini sağlamayı hedeflediklerini vurguladı. Tillerson, Menbiç konusunun sorulması üzerine, şu ifadeleri kullandı:
"Önce Menbiç konusunu ele alacağız. Üzerinde çalışacağımız konuların birincisi bu. Tabii daha önce Birleşik Devletlerin bazı taahhütleri var. Bu taahhütler henüz tamamlanmadı. Çalışma grupları çerçevesinde bunların üzerinde çalışacağız. Menbiç buradaki önceliklerden biri olacak. Tabii sadece bu değil, Kuzey Suriye´nin tamamı üstünde çalışmaya devam edeceğiz. Belli alanlar üzerinde koordinasyon içinde çalışmalarımızı çok daha yakın bir şekilde sürdürüp Cenevre sürecini destekleyeceğiz. Çünkü bu barışçıl ve istikrarlı bir Suriye´ye ulaşmamızın yegâne yöntemi. Türkiye´nin de böylelikle güvenli bir şekilde sınırlarını korumuş olacağız." (AA)


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER