Fatih TABUR
Sivas´ta 2019 yılında meydana gelen trafik kazalarında ölen ve yaralanan kişi sayısı İçişleri Bakanlığı´nın trafikte aldığı tedbirler, yaptığı denetimler ile yürüttüğü eğitim ve kampanya faaliyetleri sayesinde büyük ölçüde azaldı.
Gazetemizin, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı´nın ölümlü-yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazalarına ilişkin açıkladığı verilerden derlediği bilgilere göre Sivas ili sınırları içerisinde 2018 yılında bin 774 ölümlü-yaralanmalı kaza sonucu 84 kişi hayatını kaybederken 3 bin 454 kişi de yaralanmıştı. Alınan önlemler ve yapılan çalışmalar sayesinde 2019´da meydana gelen ölümlü-yaralanmalı kaza sayısı da ölü sayısı da azaldı. 2019´da gerçekleşen bin 563 ölümlü-yaralanmalı kaza sonucu 30 kişi hayatını kaybetti. Sivas karayolu sınırları içerisinde 2019 yılında meydana gelen maddi hasarlı trafik kaza sayısı ise bin 995 olarak açıklandı.
OCAK VE MART AYLARINDA
HAYATINI KAYBEDEN OLMADI
Sivas´ta 2019 yılında en fazla ölümlü-yaralanmalı kazanın yaz aylarında meydana gelmesi dikkatlerden kaçmadı. Bu aylarda kaza sayısındaki artışa bağlı olarak ölü ve yaralı sayıları da diğer aylara göre büyük artış gösterdi. En fazla ölümlü-yaralanmalı kaza 228 ile Ağustos ayında gerçekleşti. Bu ay içerisinde meydana gelen kazalarda 8 kişi öldü, 492 kişi de yaralandı. Ağustosu 188 ölümlü-yaralanmalı kaza ise Temmuz izledi. Bu ay da gerçekleşen kazalarda ise 7 kişi ölürken 420 kişi de yaralandı. En az ölümlü-yaralanmalı kazanın Ocak ayı olarak kayıtlara geçtiği Sivas´ta Ocak ve Mart aylarında trafik kazalarından ötürü hayatını kaybeden kimse olmadı.
TÜRKİYE´DE 2019´DA 2 BİN 524
KİŞİ KAZALARA KURBAN GİTTİ
2019´da ülke genelinde meydana gelen 418 bin 488 trafik kazasında 285 bin 638 kişi yaralanırken 2 bin 524 kişi hayatını kaybetti. Kazalara 179 bin 751 sürücü kusuru sebep olurken; 18 bin 40 kazaya yaya, 4 bin 149 kazaya araç, bin 43 kazaya yol, 2 bin 571 kazaya ise yolcu kusuru yol açtı.
5 MİLYAR LİRA CEZA KESİLDİ
Yıl boyunca meydana gelen kazalardan 4 bin 655´i kırmızı ışıkta durmayan sürücüler yüzünden gerçekleşirken, taşıt giremez trafik işareti bulunan yerlere giren 4 bin 691 sürücü de kazaya yol açtı. Alkol alıp direksiyon başına geçen 2 bin 334 kural tanımaz sürücü, yaralamalı ve ölümlü kazalara karıştı. 2019´da ülke genelinde 16 milyon 844 bin 43 sürücü ve yayaya 5 milyar 654 milyon 716 bin 259 lira ceza kesildi.
?YANDAN ÇARPMA? İLK SIRADA YER ALDI
Ülke genelinde meydana gelen ölümlü-yaralanmalı trafik kazalarının oluş şekline göre türlerinde ilk sırayı ?yandan çarpma? aldı. Bunu; ?yayaya çarpma?, ?yoldan çıkma?, ?arkadan çarpma?, ?devrilme/savrulma/takla?, ?engel/cisim ile çarpışma?, ?duran araca çarpma?, ?yan yana çarpışma? izledi.
Diğer yandan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, direksiyon başına geçen sürücünün ilk yapması gerekli olan hareketin aynaları ayarlamak olduğunu duyurdu. Marşa basmadan aynaların görüş mesafesinin ayarlanması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, "Aracınızı çalıştırmadan önce aynalarınızı kontrol etmeyi unutmayın! Doğru ayna ayarı, sol ve sağ aynalar için ön kapı kolu aynanın alt köşesinde görülecek şekilde olmalıdır. İç dikiz aynası ise arka camın dört kenarını görecek şekilde ayarlanmalıdır" denildi.
KAYGAN ZEMİNDE NASIL ARAÇ KULLANILIR?
Trafik Hizmetleri Başkanlığı´nın açıklamasında, kaygan zeminlerde güvenli sürüşe dair tüyolar da verildi. Açıklamada, "Mümkünse rampa kullanmaktan kaçının. Rampalardan çıkarken gaz pedalına çok basmayın, istikrarlı ve yavaş bir hızla aracı durdurmadan rampayı tırmanın. Sert fren yapmak kaymanın başlıca sebebidir. ABS´li ABS´siz araçların fren durma mesafesi farklıdır. Fren sisteminiz hakkında bilgi sahibi olun. Acil durumlar için aracınızda akü takviye kablosu, ilk yardım çantası, üçgen reflektör ve zincir bulundurun? ifadelerine yer verildi.
Editor : Haberpanelim