Gündem

?TÜKETEN DEĞİL, ÜRETEN TOPLUM OLMAK İSTİYORUZ?

?TÜKETEN DEĞİL, ÜRETEN TOPLUM OLMAK İSTİYORUZ?

?TÜKETEN DEĞİL, ÜRETEN TOPLUM OLMAK İSTİYORUZ?
24-07-2017 05:00


MUHAMMED DEMİR

-Bize kendinizi tanıtır mısınız?

-Ben Asım Boyuneğmez. 1950 doğumluyum. Devlet işinden emekliyim. 4 kız 2 erkek olmak üzere 6 çocuğum var. 10 senedir bu mahallede oturuyorum. Son seçimlerde de halkımızın teveccühüyle muhtar oldum. Elimden gelen hizmetin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Bundan önce iki sene Kılavuz Mahallesinde vekâleten muhtarlık yaptım. 3 senedir de burada muhtarlık yapıyorum.  Vatandaşımızla birlik beraberlik içerisinde en iyi hizmeti vermek için mücadele ediyoruz.

-Mahalleniz ve nüfusu hakkında bize bilgi verir misiniz?

-Mahallemiz 2006 yılında, yeni TOKİ´nin yapılmasıyla kuruldu. 4´er kat, 16´şar daireden, 980 konut olarak taşındık. Mahallemizde ilkokul, ortaokul, cami, park, oyun alanı ve tam teşekküllü bir sağlık ocağımız var. Ama lise yok mahallemizde. Bakanımız söz verdi bize. 60 dönümlük bir arsamız var. Oraya sanat meslek lisesi yapılacak. Bakanımızın verdiği sözü yerine getireceğini biliyoruz.. İkinci camimiz yapılıyor. Yeni yapılan bir sitede 700 yeni ev yapıldı. Şu anda da vefa konutları dâhil bin tane yeni konut inşaatımız var. Yeni konutlarla birlikte nüfusumuz 10 bini geçecek.  Bir de kendi girişimlerimizle, Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR´un yardımlarıyla hanımlara bir proje geliştirdik. Mahallemizdeki kadınların üretip, aile bütçesine katkıda bulunabilecekleri bir proje bu. Şu an için mahalledeki okulun sığınağında çalışıyor hanımlar. Ama Belediye Başkanımız, yapılacak Kadınlar Eğitim Merkezi´nin projesinin çizildiğini ve en kısa zamanda yapılacağını söyledi. Bu tesisin yapılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Çünkü bizler ?Tüketen değil, üreten toplum olmak istiyoruz.´

-Şu ana kadar mahalleniz için ne gibi çalışmalar yaptınız, sizce mahallenizin en büyük sorunu nedir?

-Öncelikle mahalledeki sokakların tamamına kaldırım yapılması için çalıştık ve kaldırım yapıldı. Son kaldırımımızı da Ahmet Turangazi Caddesiyle Menzil Caddesine yapacağız. Gerekli malzemeler getirildi ve en kısa sürede o caddelerin de kaldırımları tamamlanacak. Gençlerin spor yapabilecekleri bir halı saha ve mahallelinin dinlenebileceği iki tane park yaptırdık. Elektrik direkleri kötü durumdaydı, onların değişimi için çalıştık. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmaları da mahalleliyle birlikte omuz omuza vererek, benim de girişimlerimle yaptık. Sorun olarak da, Hanımlar Kültür Merkezi´nin ve lisenin olmaması durumu var. Bunların da en kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz. Çünkü organize sanayi bölgesi bizim mahallemiz sınırları içerisinde, gençlerin teknik anlamda eğitilebilmeleri için bu lise şart. Kadınlarımızın da üretip, vakitlerini değerlendirip, aile bütçesine katkıda bulunabilmeleri adına  Kadınlar Eğitim Merkezi´nin yapılması gerekiyor. Demin de söylediğim gibi ?Tüketen değil, üreten toplum´ olmak istiyoruz. Son olarak mahallemizde, insanların alışveriş yapabilecekleri bir marketimiz yok. İnsanlar uzak mesafelerden alışveriş yapak durumunda kalıyorlar. Atıl durumda olan bir iş merkezi var, onun da kiraları yüksek diye kimse yanaşmıyor. Belirttiğim gibi uzak bir mahalleyiz ve ihtiyaçlarımızı almak için merkeze gitmemiz bizleri çok yoruyor. Mahalleye, insanların alışveriş yapabilecekleri marketlerin yapılması gerçekten çok büyük bir ihtiyacımız.

-Herhangi bir bürokratik engel ya da ilgisizlikle karşılaşıp yapamadığınız bir iş oldu mu?

-Diğer mahalleleri bilmiyorum ama benim mahallemde, yapmaya çalıştığım herhangi bir işte herhangi bir engelle karşılaşmadım. Şimdiye kadar ne talep ettiysem, bazen gecikmeli de olsa olumlu bir şekilde karşılandı. Tek bir istisna oldu. Mahalleye yeni yapılan cami için müftülükten yardım istedik. Müftülük bizim talebimizi reddetti. Valimiz Sayın Davut Gül´e söyledim, sonrasında talep ettiğimiz yardım da geldi müftülükten. Bu problemi de böylelikle çözmüş olduk.

-Mahallenizde gençler çok. Buradaki sosyal alanları yeterli buluyor musunuz, gençlerin zamanlarını değerlendirebilecekleri alanlar var mı?

-Mahallemize Osman Seçilmiş parkı yapıldı. Abdurrahim Ceyhan Başkanımızın söylediğine göre, bu parkın içerisine bir seneye kadar spor tesisleri yapılacak. Bu tesisin içerisinde basketbol, voleybol sahaları ve havuz olacak. Bunlar da yapılırsa, mahallemizdeki sosyal alanlarla ilgili herhangi bir problemin kısa vadede kalmayacağını düşünüyorum. Şimdilik halı saha ve parklarımız olsa da, bu tesis yapıldıktan sonra gençlerimiz buralarda daha kaliteli vakit geçirebilirler.

-Muhtar olarak mahallenizi nasıl yönetiyorsunuz, azalarla ve mahalleliyle iş birliği yapıyor musunuz, işinizi yaparken karşılaştığınız zorluklar nelerdir?

-Ben bir iş yaptığım zaman, yanıma mahalleden sekiz on tane vatandaşı alıp öyle hareket ediyorum. Valimizin, Belediye Başkanımızın yanına da tek gitmem mesela. Çünkü bir yere tek gidilirse pek ağırlık olmuyor. Ama toplu hareket edilirse isteklerimiz dikkate alınıyor, birlikten kuvvet doğuyor. Mahalleliyle sorunumuz yok. Ben onların isteklerine cevap vermeye çalışıyorum, Allah razı olsun onlar da bize destek veriyorlar. Birlikte mahallemizi daha güzel bir yer yapmak için çalışıyoruz.

-Valilik ve Belediye ile diyalogunuz nasıl, bu manada bu kurumlardan beklentileriniz nelerdir?

-Bu iki kurumdan da beklentilerimizin %90´lık bir kısmını yapıyorlar. Özellikle Valimiz ve Belediye Başkanımız, benim şahsım ve mahallem için çok iyiler. Ne istediysek yapmaya çalışıyorlar. Randevu olmadan görüşmeye gittiğimiz zamanlarda bile fazla beklemeden, 5-10 dakika içerisinde görüşebiliyoruz. Bu gerçekten çok önemli çünkü eskiden benim 19 gün randevu alamadığım günler olmuştur. Örneğin geçtiğimiz günlerde mahalleden 4 kişi Belediye Başkanımızın yanına gittik. Çayımızı içtik isteklerimizi söyledik, kadınlar kültür merkezini seneye bitireceğiz dedi ve yanından ayrıldık. Bu gerçekten çok ciddi bir fark.

-Organize Sanayi Bölgesi ve Cezaevi sizin mahalleniz sınırları içerisinde.  Bu alanların mahallenize kattığı ya da eksilttiği şeyler oluyor mu?

-Mahalleye katkı olarak; organize sanayi bölgesinin burada olmasından dolayı, mahallemizdeki insanlar burada daha çok istihdam ediliyor. Evleri yakın oldukları için ulaşımda da sorun yaşanmıyor. Ben de gençlere iş bulmak için gittiğimizde ya da birilerini gönderdiğimizde yardımcı oluyorlar. Onun dışında organize sanayi bölgesine yapılanlarla ilgili pek bir etkinliğimiz ve bilgimiz yok çünkü sanayi bölgesinin kendi yönetimi var. Sanayi bölgesinde yapılan çalışmalarla onlar ilgileniyorlar. Cezaevine gelince, mahkûmlar buraya kayıtlı sayılıyorlar ve oylarını da burada kullanıyorlar. Yüksek güvenlikle korunan bir yer cezaevi. Asayiş açısından bize herhangi bir problemi yok. Fakat cezaevinin bize şöyle bir sıkıntısı var, arada kalan b,r duvar gibi şehrin buraya doğru genişlemesini büyümesini engelliyor. Ben yetkililerin yerinde olsaydım, cezaevini havaalanının olduğu taraflara götürürdüm. Burada olduğu zaman bölgenin ve dolayısıyla şehrin gelişmesini engelliyor. Cezaevinin yakınlarına bir şeyler yapmak yasak. Bu da şehrin ekonomisini olumsuz etkiliyor. Sivas´ın gelişmeye en müsait olan bölgesi geride kalıyor bu şekilde. Yani cezaevini şehrin dışına taşınırsa daha iyi olur.

-Gördüğümüz kadarıyla Kadınlar Kültür Merkezi Projesini ve el sanatları kursunu çok önemsiyorsunuz.  Bu proje nasıl başladı ve şimdi ne durumda ?

-Mahallemizdeki kadınlar bir gün yanıma geldiler. Diğer mahallelerde kadınlara yönelik kurslar açılıyor, bizler de yapmak istiyoruz dediler. Ben de yerimizin olmadığını söyledim ama onlar ısrar ettiler. Yerimiz olmasa da okulda yapılabileceğini düşündük. Milli Eğitim Müdürlüğüne gidip durumu anlattım ve gerekli izinleri aldım. Okulun alt kattaki sığınağını, , masa sandalye ve gerekli malzemelerini kendi imkânlarımızla temin ederek 3 sınıf olacak şekilde düzenledik. Daha sonra İŞ-KUR Müdürünün yanına gittim ve 75 tane kadına, ücretli olarak el sanatları kursunu ayarladık.  Daha sonra kursa katılacak 75 tane bayanla İŞKUR´a giderek kayıtlarını tamamladık. Ve bu şekilde kurslarımız başladı. Bu çalışmamızda, İŞKUR Müdürü Hikmet Canpolat ve Halk Eğitim Müdürü Tuncay Baral bizlere çok yardımcı oldular. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Mahalledeki kadınlara hizmet olsun diye uğraştık kısacası.

-Muhtarlar derneği ile ilgili neler söylemek istersiniz, üyeliğiniz var mı, çalışmalarına katılıyor musunuz?

-Ben de o derneğe üyeyim. Çalışmalarına katılıyoruz hepimiz ve memnunuz. Muhtarların birlik olup; kendi ihtiyaçlarına yönelik uğraş veren, birlikte hareket ederek daha güzel çalışmalar yapılmasını sağlayan ve birlik içerisinde olmamızı sağlayan bir dernektir Sivas Muhtarlar Derneği.

Sesimizi duyurabileceğimiz bir köşe hazırladığınız ve buraya geldiğiniz için sizlere, İrade Gazetesine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

/resimler/2017-7/22/1548166243356.jpg

/resimler/2017-7/22/1548386087524.jpg

/resimler/2017-7/22/1548587650507.jpg


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER