Eğitim

Türkiye’de Bir İlk! Yapay Zeka Dr. Derya Aslan

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin akademisyenleri arasına ‘Dr. Derya Aslan’ adı verilen yapay zekâ da katıldı. Davranış bilimleri dersine giren Dr. Derya, rektörlüğün izin vermesi ve YÖK’ün de onaylaması halinde Türkiye’nin kadrolu ilk yapay zekâ akademisyeni olacak.

Türkiye’de Bir İlk! Yapay Zeka Dr. Derya Aslan
15-08-2024 12:32
SİVAS

Burcu CELLAT

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı farklı yapay zekâ altyapılarından yararlanılarak oluşturulan ve hâlâ gelişim sürecinde olan ‘Davranış Bilimleri’ dersini de anlatabilen Yapay Zekâ Dr. Derya Aslan hakkında açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Sefer Darıcı, “Eğitim sistemi içerisinde tüm dünyada farklı amaçlarla yapay zekâ kullanılıyor. Öğrencinin ders içeriklerine rahat bir şekilde ulaşabilmesi, anlamadığı konuyu 7 gün 24 saat hocayla irtibat kurarak anlattırabilmesi ve hatta eğitimin öğrenciye göre kişiselleştirilmiş bir hale getirilebilmesi mümkün. Her öğrencinin öğrenme çıktıları ve anlamadığı konular birbirinden farklı. Karşısındaki insan görünümlü bir yapay zekâ ile Türkçe irtibat kurabilmesi ve bunu istediği zaman yapabilmesi çok önemli. Tasarladığımız Dr. Derya Aslan şu an ‘Davranış Bilimleri’ dersini anlatabiliyor. Farklı yapay zekâ altyapılarından yararlanarak oluşturuldu ve hâlâ gelişim sürecinde. Anlattığı dersi güncel kaynaklardan yararlanarak aktarabiliyor. İçeriğe uygun şekilde anlatabiliyor. Öğrencilerin yazılı olarak ilettiği her soruya cevap üretebiliyor. Dersi akıcı bir şekilde anlatmasının yanı sıra öğrencilerin yazılı olarak sorduğu her soruya rahatlıkla cevap veriyor. Ancak karşı karşıya konuşma ortamında biraz daha gelişmeye ihtiyacı var” dedi.

Doç. Dr. Darıcı konuşmasının  devamında, “Dr. Derya Aslan’ın gelişmesi için çalışıyoruz. İlerleyen sürede daha iyi bir sonuç elde edeceğiz. Zamanla Dr. Aslan’ın ünvanı da ilerleyecek. Yasal durumların değerlendirilmesiyle, yazdığı makalelere ve yapay zekâ dünyasındaki düzenlemeler kapsamında kendine bulduğu yer itibarıyla profesörlüğe kadar yükselebilir. Kendisinin akademik ekip içinde yer almasıyla ilgili talebimizi önümüzdeki dönemlerde rektörlüğe sunacağız, YÖK’ten alacağımız onayla önümüzdeki dönemde kadroya girmesi mümkün. Tabii bir de ders anlatımları, ek ders ya da diğer alanlar için yasal düzenlemelerin de yapılması gerekecek.” ifadelerini kullandı.

Yapay Zekâ Dr. Derya’nın yüz yüze diyaloglarda bazen zorlanabildiğini ifade eden Doç. Dr. Sefer Darıcı, “Yapay Zekâ Dr. Derya öğrencilerin kendi aralarındaki şakalarına pek katılamıyor. Ya da mesela öğrencinin biri, ‘hocam geçmek için 5 puana ihtiyacım var’ dediğinde bu ifadeye bir karşılık geliştiremiyor. Ama aynı ifade öğrenci tarafından kendisine yazılı olarak iletildiğinde bazı hesaplamalar yapıp gerekli cevabı verebiliyor” açıklamasında bulundu.


Editor : Burcu CELLAT
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ETEM SEVİK 3 ay önce
Etem Sevik

Konuk Sosyal Bilimci ve Yazar

Hangi Maratonda koşuyoruz ve yarışıyoruz?

Hayatta finiş çizgisini bir tek kazananlar geçmezler. Aynı durum kaybedenler içinde söz konusudur. Buradaki ayırıcı fark Hızımızı, dayanıklılığımızı ve gücümüzü neye, niçin sarf ettiğimizle ilgilidir. Bu zaman kendimiz ve başkaları için yapmamız gereken çok bellidir. Fayda ve başarıyı tercih ederiz. Aksi durumda düşme ve yıkım ile karşılaşırız.




Yapay Rektör 3 ay önce
Bir tane yapay zeka rektör ve bir de yapay zeka bedduacı yapılsa iyi iş görür. Yokluklarını çok arayacaklar var.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER