Gündem

ULAŞIMIN OLMADIĞI YERDE YAŞAM OLMAZ

ULAŞIMIN OLMADIĞI YERDE YAŞAM OLMAZ

ULAŞIMIN OLMADIĞI YERDE YAŞAM OLMAZ
23-01-2017 07:00


HAYRULLAH AĞKAŞ

"Başkanlar Konuşuyor" köşemizde bu hafta ulaşım konusunu ele masaya yatıracağız. Ulaşım alanlarındaki sorunlar ve yapılan çalışmalarla ilgili ilk konuğumuz Türkiye Kamu-Sen´e bağlı Türk Ulaşım-Sen Sivas Şube Başkanı M. Nurullah Albayrak oldu.
Albayrak, ilimizdeki ulaşım sektöründe yapılan çalışmaları değerlendirerek, yapılan projelerdeki hataları bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Hızlı Tren konusunda iktidarın ortaya koyduğu projeyi sonuna kadar desteklediklerini ifade eden Albayrak, o dönemki siyasi iktidarın ortaya koyduğu projeyi olumlu bulduklarını ancak sonrasında proje üzerinde değişikliğe gidildiğini ifade etti.
Doğrunun tek olduğunu belirten Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Albayrak, şehre yapılan her konudaki yatırımla ilgili olarak istişare yapılmasına ve o sektördeki insanların fikirlerini alınması gerektiğine dikkat çekti.
"Medeniyetin ve insanlığın olduğu yerde ulaşım da olmak zorundadır" diyen Albayrak, "Ulaşım medeniyettir. Ulaşımın olmadığı yerde yaşam olmaz. Sivas Türkiye üzerinde demiryollarının ana merkezidir. Demiryolları bizlerin kan damarı gibidir. Bugün 1970´li yıllara baktığımız zaman Sivas´ın nüfusu 120 bin iken, Kayseri´nin 90 bin, Malatya´nın ise 80 bin idi. Biz günümüzde 7 Milyon Sivaslıdan bahsediyoruz ama bu kadar insanı da Sivas´ta tutamıyoruz. Bunun tek sebebi iş ve aş kaygısıdır" dedi.
SİVAS DEMİRYOLU ŞEHRİ OLMALIDIR
Sivas için demiryollarının çok önemli olduğunu belirten Albayrak, "Biz Sivas´ı sanayi şehri yapamıyorsak, tarım ve hayvancılık şehri yapamıyorsak, demiryolu şehri yapmalıyız" dedi.
Albayrak şöyle devam etti:
"Mesela bu konuda Karabük çok küçük bir il olmasına rağmen, 4 yıllık Demiryolları Mühendisliği bölümü var. Bu ilde çok büyük bir demiryolu da yok. Loko-Bakım Atölyesi burada, Vagon Bakım atölyesi burada, TÜDEMSAŞ´ı burada, TCDD 4. Bölge Müdürlüğü burada. Bu nedenle demiryollarıyla ilgili okullarımızın da burada olması lazım. Sivas´ı cazibe merkezi haline getirmek için, demiryollarına önem vermek zorundayız. Avrupa´da artık karayolu ulaşımı sıfır noktasındadır. Yani sadece küçük araçlar vardır. Orada toplu ulaşımlar deniz yolu ve demiryollarıyla yapılır. Tabi Sivas´ta deniz olmadığı için ilimizde de bu hizmetleri demiryollarıyla gerçekleştirmek zorundayız. Bu noktada ilimizde yapılacak olan Lojistik Köy Projesi büyük önem arz etmektedir. Bu projeyle ilimizde hem istihdam artacaktır, hem de iş hacmi artacaktır. Belki de burası ileride uluslararası yük merkezi haline gelecektir. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak şuan ki Milletvekilimiz Habib Soluk´a gayretlerinden ötürü de teşekkür etmek istiyorum. Memlekete kim hayırla hizmet ediyorsa, Allah ondan razı olsun."
DERDİMİZ ÜZÜM YEMEK,
BAĞCIĞI DÖVMEK DEĞİL
Hızlı Tren konusun, tüm insanların konusu olduğuna dikkat çeken Albayrak, "Aklın yolu birdir. Dünyada bunun birçok örneği de vardır. Bizim derdimiz kimseyle kavga etmek değil. Derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir" dedi.
Albayrak, "Mevcut siyasi iktidarın heyeti geçtiğimiz yıllarda ilimizdeki hızlı tren güzergâhı için bir çalışma yapmıştı. Bu kapsamda şehrin havadan ve karadan adeta röntgeni çekilmişti. Ben de birkaç çalışmada yer almıştım. Şehir plancıları ve işin uzmanları tarafından hızlı treni şehrin neresinden götürürsek, insanlar bu hizmetten daha rahat yararlanır diye çalışmalar yapılmış ve o dönemde hızlı tren garının mevcut tren garı yakınına yapılmasına karar verilmişti. İnsanların iyi hizmet alabilmeleri için bu alan uygun görülmüştü. Bu yapılan çalışmalar 3-5 yıllık işler değil, bu projeler şehrin 100 yılı düşünülerek yapılması gerekiyor. Çünkü hatanın telafisi olmaz. Ayrıca yeni yapılan güzergâhın eskisinden daha maliyetli olduğunu duyuyoruz. Bunların hepsi bizlerin bütçesinden çıkıyor. Allah Resulü ´Yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz´ buyuruyor. Bizim bu noktada doğru harcamalar yapmamız gerekiyor. Bu nedenle biz hızlı tren güzergâhının mevcut tren garı yanına yapılmasının doğru olacağını dile getirmiştik. Biz o gün ne söylediysek, bugün de söylediklerimizin arkasındayız" dedi.
TÜDEMSAŞ´IN FAALİYET
ALANI GENİŞLETİLMELİDİR
TÜDEMSAŞ´ın Mustafa Kemal Atatürk´ün Sivas´a bir hediyesi olduğunu belirten Albayrak, "Bugün merkezde insanlara sorsanız, her 3 kişiden 1´isinin ailesinde kesinlikle bir demiryolcu çalışan vardır. Biz sanayi şehri olamıyoruz. Bu nedenle demiryollarını daha gözde hale getirmek zorundayız" dedi.
Albayrak, şöyle devam etti:
"Bunun için de biz demiryollarını bilimsel alanda da zirveye oturtmalıyız. Sivas geçmişte üniversiteler şehri olarak anılıyordu. Bugün Sivas´a baktığımızda sadece 1 tane Üniversite var. Diyoruz ki demiryollarını şaha kaldırmak için Demiryolu Teknolojileri Üniversitesi´nin de acilen ilimizde hayata geçirilmesi gerekiyor. İşte o zaman ilimizde demiryollarına verilen önem artmış olur. TÜDEMSAŞ bugün itibariyle modernizasyonunu tamamlamış durumda. Bugün biz TÜDEMSAŞ´ı sadece bu haliyle bırakırsak, ileride mutlaka sıkıntıya gireriz. TÜDEMSAŞ´ın iki tane de kardeşi var. Birisi TÜVASAŞ, diğeri de TÜLOMSAŞ. Bu bir sac ayağıdır. TÜDEMSAŞ yük vagonu üretiyor. TÜLOMSAŞ lokomotif bakım ve tamiratlarını yapıyor. TÜVASAŞ ise yolcu trenlerinin vagonlarını üretiyor. Ancak TÜLOMSAŞ kendi siyasilerini kullanarak, Ankara´ya da bastırarak, TÜLOMSAŞ´ın içerisine montaj ve bakımlarının yanı sıra yük vagonu tamir ve bakımını alıyor. Şuan ki Milli Eğitim Bakanımız geçmişte Ulaştırma Bakanlığı´nda görev yaptı. Yine Milletvekilimiz Habib Bey, Bakanlık ve Müsteşarlık görevini yürüttü. Ayrıca yine milletvekilimiz olan Selim Dursun Bey de TÜDEMSAŞ Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Madem öyle ise Sivas´ta da siyasilerimiz Bakanımız devreye girsinler, biz de burada lokomotif bakım ve tamirlerini da buraya alalım. Burada bir lokomotif arıza yaptığı zaman TÜLOMSAŞ´a göndermeyip burada yapalım. Yine Yük vagonunun yanında yolcu vagonları da üretelim. Bunlar bizim âcizane önerilerimizdir. Yani anlatmak istediğimiz konu TÜDEMSAŞ´ın alanını genişletmesidir. Artık çağımız rekabet çağıdır."
LOJİSTİK MERKEZ
DOĞRU BİR YATIRIMDIR
Çalışmaları devam eden 2. Organize Sanayi Merkezi ve Lojistik Merkez projeleri hakkında da görüşlerini paylaşan Albayrak, "2. Organize Sanayi Bölgesi ve Lojistik Köy Projesi Sivas için çok büyük önem arz etmektedir. Bu projelerle belki Sivas Türkiye´de ve dünyada ulaşım ağında söz sahibi olacaktır. Nakliye noktasında bir merkez olacağız. Burada belki 2-3 bin kişi istihdam edilecektir. Lojistik Köy Projesi demiryolu şehri olmanın da bir parçasıdır. Bu nedenle biz Türk Ulaşım-Sen olarak Lojistik Köy Projesinin bir an evvel hayata geçirilmesini istiyoruz. Kesinlikle doğru bir yatırımdır" ifadelerini kullandı.
DEMİRYOLLARI 2´YE AYRILDI
Türk Ulaşım-Sen olarak 6-7 yıl öncesinde Demiryollarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunduklarını ifade eden Albayrak, bugün haklı çıktıklarını belirtti. Demiryollarının ikiye ayrıldığını kaydeden Albayrak, "Bugün demiryollarında bir yapılanma oluyor. Bu yapılanma öncesinde hiçbir demiryolu çalışanıyla şefiyle bilgi alış verişinde bulunulmadı. Hiçbir istişare yapılmadan böyle bir serbestleşme yoluna gittiler. Şuanda Demiryolları ikiye ayrılmıştır. İki tane Genel Müdürlük kuruldu. Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü, diğeri ise Alt yapı olarak hayata geçirildi. Şu durum personeller arasında da ister istemez huzursuzluğa neden oldu. İnşallah bu çalışma düzeni bir an evvel stabil hale gelir" şeklinde konuştu.
ULAŞIM VE OTOPARK SORUNU
SİVAS´IN KANAYAN YARASIDIR
İlimizdeki ulaşım ve otopark sorununa da değinen Albayrak, Belediye eliyle şehir merkezinde çeşitli çalışmalar yapıldığını ancak bu hizmetlerin yetersiz olduğunu belirtti. Yapılan hizmetlerden ötürü yetkililere teşekkür de eden Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Albayrak, şehir merkezindeki otopark sorununun çözümü için katlı otopark projelerinin şart olduğunu ifade etti.
Albayrak, şunları kaydetti:
"İlimizdeki ulaşım sorunu bir gerçek. Özellikle otopark sorunu ilimizin kanayan bir yarasıdır. Artık parasıyla bile kent merkezinde aracımızı park edecek bir yel bulamıyoruz.  Yerel yönetimlerimizin bu konuda derhal şehrimizin belirli yerlerinde çok katlı otopark projelerini hayata geçirmek zorundadır. Avrupa´da veya büyükşehirlerde bunun birçok örneği var. Bugündü teknolojiyle bu projeleri hayata geçirmek belki 6 ay, belki 1 yıl sürer. Şehrin belirli bölgelerine örneğin, bir kent meydanına yakın, bir tanesini Yenişehir bölgesine, bir tane Mevlana tarafına bir tane de kümbet tarafında bu 8-10 katlı otoparklar hayata geçirilmelidir. Bu projelerle trafik nefes aldırılmalıdır. Artık insanlarımız aracıyla çarşıya gidemiyorlar. Bunlarla birlikle Belediyemizin şehir merkezinde yaşanan otopark sorunuyla ilgili otopark projeleri var. Tabi ki bunların da yaşanan sıkıntılara bir katkısı olacaktır. Ama çok katlı otoparkları şehrin muhtelif yerlerinde hayata geçirmeliyiz. Şuana kadar yapılan binaların neredeyse hiç birinin altında otoparkı yok. Gerçi şemdi yeni çıkan bir kanunla otopark yapılması zorunlu hale getirildi. Ama düne kadar böyle bir uygulama yoktu. Çok katlı otoparklarla birlikte trafikteki bu yükün biraz hafifletecektir."


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER