Gündem

ULU CAMİİ´YE ÖDENEK YOLDA

ULU CAMİİ´YE ÖDENEK YOLDA

ULU CAMİİ´YE ÖDENEK YOLDA
25-12-2017 06:00


HAYRULLAH AĞKAŞ
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından modelleme çalışması yapılan Ulu Camii Projesi, geçtiğimiz haftalarda ilimizi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a sunuldu. Valilik makamında yaklaşık 1 saat süren toplantıda Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan ve Sivas Ravza Derneği Başkanı Abdullah Ağbektaş, projenin detaylarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan´a bilgi verdi.
Vakıflar Bölge Müdürü Karaca, tarihi caminin vakfiyesinde bulunduğu alanın 12 dönüm olduğu belirtilse de, şuanda sadece 6 dönümü ibadet alanı olarak kullanılabildiğini belirtti. Proje kapsamında Ulu Camii vakfiyesinde belirtilen alanların kamulaştırılması gerektiğini ifade eden Karaca, bu alanların cami avlusuna dahil edilerek, avluda revakların ve dükkanların oluşturulacağın söyledi.
Yapılan sunumların ardından projeyi çok beğendiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir an evvel çalışmaların başlatılması için talimat verdi. Ulu Camii´nin vakfiyesi içerisinde kalan evlerin kamulaştırılması için Özel Kalem Müdürüne talimat veren Erdoğan, en kısa zaman içerisinde Vakıflar Genel Müdürü ile görüşülerek, kamulaştırmalar için kullanılacak 50 Milyon TL ödeneğin çıkartılmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın talimatları doğrultusunda çalışmalara start veren Vakıflar Bölge Müdürlüğü vakfiye içerisinde kalan mülk sahipleri ile görüşmelere başlayarak, bu alanın bir an önce kamulaştırılması için girişimlerde bulunacak.
Daha önce projenin detayları ile ilgili bilgi veren Karaca, şu bilgileri vermişti:
"Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak bu dönemdeki en önemli projemiz, şu anda Sivas´ın gündemi olan bir konu. Tarihi Ulu Camii ile ilgili bir modelleme yaptık. İbadet alanı olarak bize ayrılan alan 15 bin metre kare şuanda. Proje kapsamında revaklarla çevrilmiş dükkânlar oluşturulacak. Zira Vakıflar Genel Müdürlüğümüz "Herhangi bir yeri niye alalım. Vakıflara akar getirmesi lazım" dedi. Biz de akar temin ediliyor dedik. Bundan dolayı da kendilerine de Genel Müdürlüğümüzün bunu çözmesi mümkün değil. Konuyu siz şehrimizin büyükleriyle siyasileriyle görüştük. Proje kapsamında kuzeydeki apartmanlar iki sokak geriye doğru alınacak. Onlar kamulaştırılacak mülkiyet itibariyle ibadet alanı olarak gösterilmiş. İbadet alanı olunca da bizim orayı kamulaştırmamız gerekiyor."/resimler/2017-12/23/1659003945734.jpg

ULU CAMİİ?
"Anadolu´nun en eski camilerindendir. Camilerin mekân fikrinin gelişmesinde önemli bir basamağı teşkil etmektedir. Avlusuna üç yönden girişli ve düz damlı, dikdörtgen planlı, Kufe tipli camii sınıfına giren ender örneklerdendir. Kubbe fikrinin henüz gelişmediği bir dönemde yapılmıştır. Bazı bilim adamlarına göre Danişmendli dönemi eseri olarak da kabul edilmektedir. Danişmendliler 1085-1178 yıları arasında Sivas, Kayseri ve Malatya´ya yerleşmişlerdir?
Danişmendliler 1178´de Selçuklulara bağlanmasına rağmen adlarına yapılan yapılar yüzyılın sonuna kadar uzanmaktadır. Sivas Ulu Camii´ni de Danişmendli döneminin önemli eserlerinden saymak mümkündür. 1955 yılında yapılan büyük onarım sırasında camiinin inşa ve onarım kitabeleri bulunmuş, yapım tarihi ve yaptıranı ilim alemine tanıtılmıştır. Yapım kitabesi Sivas Müze Müdürlüğü´ndedir. 1120 envanter no´lu, kalkerli taştan, 0. 89 x 0. 49 x 0.17 mboyutlarında, üç satırlık kitabesi şöyledir:
Bu Mescidin yapılmasını din ve dünyanın kıymeti olan adaletli İzzeddin´in oğlu (aziz oldu ve Allah ona yardım etti) Melikşah´ın saltanatları zamanında Allah´ın rahmetine dönecek olan İbrahim oğlu Kızılarslan tarafından Kul Ahi´ye 593 (1196-1197) yılında emretti.
Onarım kitabesi de, Sivas Müze Müdürlüğü´nde 1121 envanter no´da kayıtlıdır. 0.52 x0.35 mboyutlarında, kalkerli taştan, dört satırlık kitabenin ilk satırı okunamamaktadır. Kitabenin okunuşu şöyledir:
Bir gücü ve topluluğu yenen, din ve dünyanın şerefi, fetihlerin sahibi, Allah´ın zayıf kulu, müminlerin Emiri Keyhüsrev oğlu Keykavus Yusuf´un oğlu? 609 (1212) yılında Allah´ın rahmetine kavuştu. Yapım kitabesinden de anlaşılacağı üzere camii,1196-1197´de II. Kılıç Arslan´ın oğlu Kutbettin Melik Şah´ın saltanatları zamanında Kul Ahi´ye yaptırılmıştır. İkinci kitabeden de caminin I. İzzettin Keykavus döneminde, 1212 yılında onarıldığı anlaşılmaktadır.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER