Gündem

Utanılacak İsim Bırakmayacağız

Utanılacak İsim Bırakmayacağız

Utanılacak İsim Bırakmayacağız
03-02-2023 07:05


Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; pazar günü gerçekleştirilecek genel kurul öncesi açıklamalarda bulundu.  Odanın kalitesini yükselttiklerini belirten Çetindağ, aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Kendisinin ve ekibinin utanılacak bir tane dahi işi olmadığını kaydeden Çetindağ, “Çocuklarımıza utanılacak isim bırakmayacağız” açıklamasında bulundu.

Fatih TABUR 

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; katıldığı televizyon programında görev süresi boyunca ekip olarak yürüttükleri çalışmalardan çiftçilerin sorunlarına,  5 Şubat’ta gerçekleştirilecek  genel kuruldan önümüzdeki dönemde yapmayı planladıkları faaliyetlere kadar birçok konuda açıklamada bulundu. 

Sivas Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri olarak Sivas çiftçisinin sorunlarını en iyi şekilde dile getirerek çözüm üretmeye çalıştıklarını kaydeden Çetindağ, önemli değerlendirmelerde bulundu. 

27 Ocak’ta uğradığı saldırı sonucu yaralanan Sivas Ziraat Odası Genel Sekreteri Bekir Yıldız’a (49) geçmiş olsun dileklerini ileterek sözlerine başlayan Çetindağ, “Bekir kardeşim şu anda iyi, yoğun bakımdan çıktı. İnşallah birkaç gün içerisinde de taburcu edilecek. Bu bizim için çok güzel bir haber ama sol gözünü kaybedecek. Hiçbir seçim bir gözü geri getirmeyecek. Türkiye’de 769 tane ziraat odası var. Türkiye genelinde şubat ayında bu seçimler yapılacak ama Sivas’ta bu olayın yaşanması gerçekten hepimizi üzdü, çiftçilerimizi üzdü. Gündeme bu şekilde düşmek istemezdik, olay şu anda yargıya intikal etti. Devletimiz güçlü, polisimiz emniyetimiz konunun araştırmasını yapıyor. Sivas tarım ve hayvancılık şehriyse bizim bunlarla gündeme gelmemiz lazım” dedi. 

ZİRAAT ODASI PARA DEĞİL GÖNÜL İŞİ 

Kendisi hakkında bilgi veren Çetindağ; “8 buçuk  yıldır Sivas Ziraat Odası Başkanlığı görevini yürütüyorum. 60 yaşındayım. Hayatım hep çiftçilikle geçti. Tarım Kredi kooperatiflerinde memurluk yaptım, 37 yıl müdürlük yaptım. Hem bürokrasiyi çok iyi biliyorum hem de çiftçilerimizin sorunlarını çok iyi biliyorum. Ben emekli olduktan sonra ziraat odası kayyumdaydı. Bana başkanlık teklifi o dönem çiftçilerden gelmişti. Ben ve ekibim 8 buçuk yıldır görevdeyiz. 21 meclis üyemizle beraber ortak akılla, istişare ile karar alıyoruz. Ziraat Odaları çiftçilerin sendikasıdır. Ben çiftçimize hizmet için başkan seçildim. Burası para işi değil, gönül işi. Şu anda hiçbirimizin ticari faaliyeti yok, meclis üyelerimizin de yok. Ben sabah 8’de gelirim akşam 7-8’e kadar çiftçilerimizin sıkıntılarını dinlerim; ilgili yerlere ulaşarak sorunu çözmeye çalışırım. Amacımız çiftçiye hizmet” diye konuştu.

769 ODA İÇERİSİNDE EN İYİLER ARASINDA YER ALIYORUZ 

Görev süresi boyunca yaptıkları hizmetlerin bir kısmına değinen Çetindağ, “Türkiye’de Sivas Ziraat Odamızı duruşu olan, sözü dinlenen bir oda haline getirdik.  Demir Çelik arazileri satışa çıkarılmıştı, orada yaklaşık 10 köyümüzde tüm araziler gidiyordu. İhaleye  çıkmıştı. Bunu muhtarlarımız da bilir. İsmet Bakanımıza, Ulaş Karasu ve Ahmet Özyürek vekillerimize teşekkür ediyorum. Biz buranın satışını durdurduk. Bunu sağlayan da Sivas Ziraat Odası Başkanlığıdır. Şu an  çiftçilerimiz tekrardan arazilerini ekmeye başladılar. İnşallah bu arazi tekrar valiliğimiz veya belediyemiz tarafından alınacak, çiftçilerimizin kullanımına sunulacak. Sivas’ta Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday alımı yapıldı. Bunun mimarlarından birisi de Sivas Ziraat Odamızdır. Hükümet iyi bir fiyat açıkladı, bin lira destekten çiftçilerimiz de memnun kaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile birlikte sabahlara kadar çalıştık. Silolar doldu; arazi dahi bulamadık. Bizim talebimizle Sivas Belediyemiz kendi arazilerini açtı. Şu anda orada sevkiyatlar yapılıyor. Belediyenin tüm ekipleri burada gece gündüz çalıştı. 21 Ağustos 2021 tarihi itibariyle Türkiye genelinde TMO’nun alımları durdurulmuştu. Sivas, Erzincan ve Akdağmadeni için özel kararname çıktı. 30’una kadar çiftçimizin buğdayları alındı. Bunu biz sağladık. Diğer yandan Sivas’ın tamamında 460 kişi TMO’ya verdikleri buğdayların müstahsillerini tarım il müdürlüklerine ibraz edemediler. Örneğin 150 ton buğday vermiş, 150 bin lira alması gerekirken  alamadı. Vekillerimiz de şahit Tarım Bakanımızla görüşüldü; 460 kişinin destek alması için özel kararname çıkartıldı. Yaklaşık 7 milyon 500 bin lira. Bunun tamamı da ödenmiş oldu. Yem fiyatlarıyla ilgili sıkıntı vardı; 5-6 firma ile anlaştık. Kurban Bayramı’na kadar sabit fiyat garantisi ile yem satışını sağladık. 2 tane taş toplama, 2 tane katı yakıt gübre aracı aldık; çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Bunu odamızın parası ile de almadık. İl Özel İdaresi kanalıyla proje hazırlandı. Şu anda kullanılıyor,  çiftçimizin hizmetinde. Bizim amacımız çiftçilerimizin sıkıntılarını dile getirerek gündem oluşturmak. Bunu da yaptığımıza inanıyoruz. Türkiye genelinde 769 oda içerisinde en iyiler arasında yer aldığımızdan adım kadar eminim çünkü  bunu Türkiye genelindeki başkanlar söylüyor, siyasisiler söylüyor.  Toprak tahlil laboratuvarımız yoktu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ile yaptığımız anlaşma kapsamında üniversitede laboratuvar oluşturuldu. Çiftçilerimize çok cüzi bir ücretle hizmet veriyor. 12 ay boyunca tüm çiftçilerimize toprak tahlili yapılacak altyapı hazır” dedi. 

GENEL SEKRETERİMİZ GECE SAAT 1-2’LERE KADAR ÇALIŞTI 

Çiftçilerin mazot, gübre, yem, buzağı, tohum gibi destekleri alabilmesi için dosyalarının Ziraat Odası’nda düzenli şekilde doldurulmasının önemli olduğunu belirten Çetindağ; “Eskiden  nasıldı? Herkesin elinde bir mavi dosya, tüm Sivas’ta yazıcı ararlardı. Biz geldikten sonra üniversitemizden gerçekten ihtiyacı olan fakir öğrencilerden birkaçını alıp eğitimler verdik. Bir tek kuruş ücret ödemeden çiftçimizin bu dosyaları dolduruluyor. Onlar da o esnada çayını, kahvesini yudumluyor. Tüm çiftçilerimiz bizi duysun; Genel Sekreterimiz gece saat 1-2’lere kadar evine gitmeden çalıştı.  Ben odamıza şikayet kutusu koydum. Oraya kağıt kalem de koydum. Çiftçimize; ‘Sıkıntıları, talepleri yazın; kutuya atın’ diyoruz. Hafta sonları meclis üyelerimizle birlikte onları değerlendiriyoruz. Eleştiriye de açığız. Biz hiçbir zaman kendi başımıza karar vermeyiz.  Ortak akılla karar alıyoruz. ‘Ben yaptım oldu’ demiyoruz. 21 kişi ile ‘biz’ diyoruz.   8 buçuk yıllık görev süremizde Hacı Çetindağ ve ekibinin utanılacak bir tane işi yoktur. Çünkü biz çocuklarımıza utanılacak isim bırakmayacağız” açıklamasında bulundu. 

YILLIK GELİRİMİZ 600 BİN LİRA 

Sivas Ziraat Odası hizmet binasını şehre kazandıranlara teşekkür eden Çetindağ; “Bizim 4 katlı binamız var ama çok büyük bina. 3 çalışan personelimiz var. Bizim bir yıllık gelirimiz 600 bin lira. Bunu herkes duysun. Bizim şu anda gelen doğal gazımız 28 bin lira. 3 personeli de hesaplayın. Ortalama bizim 65-70 bin lira giderimiz var. Kendi kendine kavrulan bir sistem. Biz olsaydık o binayı öyle yapmazdık. Çok yerde odaların ilk katı kiraya verilecek şekilde yapılıyor. Ayda 100-150 bin lira bu dükkanlardan kira alan odalar var. Biz de 200 bin liraya kira verirdik, çiftçiden aidat almazdık. Koskoca bina, küçük küçük odalar” ifadelerine yer verdi. 

BAĞ-KUR PRİM GÜN SÜRESİNİN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

5 Şubat’ta başkanlık seçimlerinin gerçekleştirileceğini anımsatan Çetindağ; “Delegelerimiz bize tekrar görevi verirse aynı azimle çalışmaya devam edeceğiz. Biz çiftçilerimizin sıkıntılarını çok iyi biliyoruz.  SSK’dan 5 bin gün üzerinden emekli olunuyor, Bağ-Kur primlerine bakın çiftçimiz 9 bin gün üzerinden emekli oluyor. Bağ-Kur prim gün süresinin düşürülmesi için çalışacağız. Yem fiyatlarıyla, köyden kente göçlerle mücadele edeceğiz. Aile çiftçiliğinin azalmasının önüne geçmeye çalışacağız. Üniversitelerimizle iş birliği yaparak ortak projeler üretmeye devam edeceğiz. Çiftçi eğitimlerine çok önem vereceğiz. Çoban meselesi çok büyük sıkıntı; bununla mücadele edeceğiz. Çoban sorununun çözülmesi için çalışacağız. Büyük firmaların değil yerel çiftçilerimizin kazanması için mücadele edeceğiz. Bizim çiftçimizin sıkıntıları belli, bunlarla mücadelemizi sürdüreceğiz.  Sivas tarım ve hayvancılık şehri. Demirağ Organize Sanayi Bölgemize; özel firmaların şeker fabrikası kazandırması için çalışacağız. Etrafımızda Tokat, Erzincan, Malatya, Kayseri, Yozgat, Amasya gibi birçok ilde şeker fabrikası var; biz ürettiğimiz halde bizim şeker fabrikamız yok. Şeker fabrikalarının olduğu yerde tarım ve hayvancılığın gelişmesi daha çok oluyor. Biz konulara hakimiz.  Biz gerçekten işi bilerek geldik. 8 buçuk yıldır burada görev yapıyoruz. En ufak sıkıntı yaşanmadı. Sivas Ziraat Odası’nın kalitesini yükselttik. Çiftçilerimiz bize bu görevi vermeye devam ederse bunu yükseltmeye devam edeceğiz. Biz ekibimizle birlikte Sivas çiftçisinin başını yere eğdirecek hiçbir işte olmadık, olmayacağız. Haklarını sonuna kadar savunacağız. Bizim amacımız çiftçilerimizin en yüksek düzeyde temsil edilmesi, Sivas’ın tüm çiftçilerinin sıkıntılarının gündeme taşınması. Bununla mücadele edeceğimizin sözünü veriyorum. Yaptık; bundan sonra da yapacağız inşallah. Pazar günü yapılacak seçimlerin çiftçilerimize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Sivas’ımıza, çiftçimize yakışır bir seçim olmasını diliyorum. Biz Sivas’ın aşığıyız. Sivas’ı utandıracak hiçbir işin içinde olmayacağımızın da sözünü veriyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER