Sağlık

Varis Hastaları Dikkat: Sıcak Kum ve Şort Ağrılarınızı Arttırabilir

Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doktor Müslim Gül, sıcak kuma yatmanın ve şort ile gezmenin varis hastalığını tetiklediğini söyleyerek ağrıların iki katına çıkabileceğini vurguladı.

Varis Hastaları Dikkat: Sıcak Kum ve Şort Ağrılarınızı Arttırabilir
06-07-2024 10:55
SİVAS

Damar duvarlarının zayıflaması sonucu oluşan ve özellikle uzun süre ayakta kalma, hareketsizlik ile genetik yatkınlık gibi faktörlerle meydana gelen Varis hastalığı, sıcaktan da olumsuz anlamda büyük ölçüde etkileniyor. Varis hastalarının yaz mevsiminde artış gösterdiğini vurgulayan Sivas Numune Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doktor Müslim Gül, plajda sıcak kumlara uzanmanın, güneşlenmenin veya şortla gezmenin varis rahatsızlığı olan kişilerde ağrıları iki katına çıkarabileceğini ifade etti.

Varis Hastaları İçin Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gül, yaz aylarında varis hastalarının dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

  • Bol Su Tüketimi: Yaz aylarında kaybedilen su yerine konulmazsa kan koyulaşarak pıhtılaşmaya son derece eğilimli olur. Bu da felçler, kalp krizleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Güneş ve UV Işınlarından Korunma: Güneş ve UV ışınları damarları büyüttüğü için sıcak karşısında güneşlenmek, plajda sıcak kumlara yatmak, şort giyerek gezmek varislerin ve ağrıların artmasına neden olabilir.
  • Serin Saatlerde Dışarı Çıkma: Güneşin en zararlı saatleri olan 10.30 ile 14.00 arasında dışarı çıkılmaması önerilir. Beyin kanaması ve ani baygınlıklar bu saatlerde daha sık gerçekleşir.

Sıcak Havanın Kalp Sağlığına Etkisi

Gül, sıcak havaların kalp sağlığı üzerindeki etkilerini de vurguladı. Terlemeyle kaybedilen sıvının yerine konulmaması durumunda, kanın koyulaşması ve pıhtılaşma riskinin arttığını belirtti. Bu durum felç ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Gül, sıvı kaybını önlemek için gün boyunca bol su içilmesi gerektiğini söyledi.

 Mercimekten Bile Küçük Bir Pıhtı Ömür Boyu Felce Sebep Olabilir

Beyin kanamasının mercimek tanesinden bile küçük bir pıhtıdan meydana gelebildiğini belirten Gül, “Güneşin en zararlı saatleri olan 10.30 ile 14.00 arasında dışarı çıkılmasını kesinlikle önermeyiz. Beyin kanaması dediğimiz şey küçük bir pıhtıdan meydana geliyor. Bu pıhtı, ömür boyu felce veya yoğun bakımda kalınmasına sebep olabilir” dedi.

Gül, yaz aylarında varis ve kalp sağlığını korumak için bol sıvı tüketimi ve güneşten korunmanın önemini vurgulayarak, “Sabahları mümkün olduğunca çok sıvı içmek, çarşıya pazara gidiyorsak elimizde bir su şişesi bulundurmak önemlidir. Su içmeyi ihmal etmemek gerekir” ifadelerini kullandı. /İHA/ 


Editor : İhlas Haber Ajansı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER