Gündem

Yabani Hayvanlara Havadan Aşılama

Yabani Hayvanlara Havadan Aşılama

Yabani Hayvanlara Havadan Aşılama
23-09-2019 07:00


Fatih TABUR

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden halk sağlığı sorunlarından birisi olan kuduz hastalığı ile mücadele kapsamında aşılama çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

"Türkiye´de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi? kapsamında aşılama çalışmalarının uçakla aşı kapsüllerinin havadan açık alan ve kırsala atılarak yapıldığını ifade eden İl Müdürü Yıldız, önemli uyarılarda bulundu.

AŞILAMA, 19 EYLÜL İTİBARİYLE BAŞLADI

Kuduzun ülkemizde insan ve hayvan sağlığını halen tehdit eden önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan İl Müdürü Yıldız, ?Hastalığa sebep olan virüs insanlara genel olarak virüsü taşıyan hayvandan ısırılma sonucuyla geçer. Etken olan virüs deri bütünlüğünün bozularak infekte olan salyanın deri altına girmesine neden olan ısırık sonucuyla vücuda bulaşır. Hastalığa en duyarlı türler tilkiler, çakallar ve kurtlar olup, bu hayvanlar ile temas, boğuşma ve ısırılma yolu ile kedi, köpek vb. diğer evcil hayvanlar hastalığa yakalanabilirler. Bu kapsamda Bakanlığımız yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Türkiye´de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi´ni uygulama koymuştur. Proje kapsamında ilimizde de aşılama çalışması 19 Eylül itibariyle başladı? dedi.

AŞI KÖFTENİN ORTASINDA YER ALIYOR

Proje ile yabani hayatta bulunan tilkilerin kuduz hastalığına karşı bağışıklığının temininin hedeflendiğini dile getiren İl Müdürü Yıldız, ?Uygulamanın başarılı olması için Bakanlığımızca teknik olarak yapılması gereken prensipler planlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Söz konusu proje çerçevesinde özellikle tilkiler olmak üzere yabani hayvanların oral aşılama yolu ile bağışık duruma getirilmesi çalışmalarının ilimiz kırsalında yaban hayvanlarının yaşam ve dolaşma alanlarına zayıflatılmış canlı virüs içeren yemler (bait) bırakılması şeklinde aşı uygulaması yapılacağı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bildirilmiştir. Aşılama çalışmaları uçakla aşı kapsüllerinin havadan açık alan ve kırsala atılması şeklinde yapılmaktadır. Bu çalışmada kullanılacak aşı, SAD B19 suşu ile üretilmiş attenue canlı bir aşıdır. Aşının çevresinde bulunan köfte şeklindeki yem, balık ve hayvan yemi ile parafin ve yağdan yapılmıştır. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde köftenin ortasında yer almaktadır? ifadelerini kullandı.

 

İl Müdürü Yıldız, konuşmasını şu ifadelerle sona erdirdi: ?Aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için, açık arazide ve yaban hayatta aşılama çalışması yapılan alanlarda çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren yemlere dokunmamaları, aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemleriyle temas etmemeleri; bu yemlerin kesinlikle parçalanmaması ve bütünlüğünün bozulmaması; eğer halen bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemine rastlar ise diğer kişilerin göremeyeceği bir yere doğru ayakla itilmesi gerekmektedir. Aşı yeminin kendisinin insan sağlığına zararlı olmamasına rağmen dokunulmaması;  yemlerin delinmesi ve aşı virüsünün deriyle veya teması gibi durumlarda ise en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekmektedir.?

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER