Milli Eğitim Bakanlığınca hayata geçirilen “Köy Yaşam Merkezleri Projesi” kapsamında ilimizde kapalı bulunan 51 eski köy okulu yeniden eğitim-öğretime açıldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in talimatlarıyla önümüzdeki 3 ay içinde hane sayısı 10'un altında olmayan ve köy okulu kapalı olan tüm okullar da yeniden hizmete açılacak.
Hayrullah AĞKAŞ
Sivas’ta hane sayısı 10’un üstünde olan köylerdeki eski köy okullarının yeniden eğitim-öğretime açılması için çalışma başlatıldı.
Milli Eğitim Bakanlığınca hayata geçirilen “Köy Yaşam Merkezleri Projesi” kapsamında; Sivas’ta kapalı bulunan köy okullarının tespiti kısa süre önce tamamlandı.
ADETA KÜLTÜR MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ
Köyde ikamet eden öğrencilere yerinde eğitim imkânı sunan ve köylerin sosyal yaşantısına önemli katkılar sağlayan Köy Yaşam Merkezleri, 7’den 70’e herkese kapılarını açan sosyal etkinlik ve faaliyetleriyle adeta köyler için birer kültür merkezine dönüştü.
Proje kapsamında daha önce Sivas’ta 51 eski köy okulu yeniden eğitim-öğretime açılırken, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in talimatlarıyla önümüzdeki 3 ay içinde Türkiye'deki hane sayısı 10'un altında olmayan ve köy okulu kapalı olan tüm okullar yeniden hizmete açılacak.
41 OKUL TESPİT EDİLDİ
Sivas Valiliği himayesinde İl Millî Eğitim Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar kapsamında il genelinde şartları taşıyan 41 köy okulu tespit edildi. Okulların bakım-onarım, iç tefrişat ve çevre düzenlemelerine yönelik ihtiyaç analizleri de yapılarak, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılacak değerlendirmenin ardından açılması uygun görülen okullar için ödenek aktarılacak.
Köy Yaşam Merkezlerinde oluşturulan ana sınıflarında en az 5 öğrenciye, ilkokulda ise öğrenci sayısına bakılmaksızın eğitim imkânı sağlanıyor. İl genelinde aktif bulunan 51 Köy Yaşam Merkezinde oluşturulan anasınıflarında 76, ilkokulda ise 356 öğrenci eğitim görüyor. Bunun dışında Halk Eğitimi Merkezleri tarafından düzenlenen kurs faaliyetleri ile halk üretime teşvik edilirken, bilinçli üretimle aile ve ülke ekonomisine de katkı sağlanıyor. Bugüne kadar Köy Yaşam Merkezlerinde toplam 70 kurs düzenlenirken, bu kurslardan bin 103 vatandaş faydalandı. Köy Yaşam Merkezlerinde, aktif olarak; arıcılık, peynir üretimi, yöresel gıda ürünleri yapımı, kadın tayt badi dikimi, dikiş, bağlama, Kur’an-ı Kerim, yetişkinler için okuma yazma, aile din eğitimi gibi alanlarda eğitim faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
PROJE SİVAS’TA BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Vali Yılmaz Şimşek, Köy Yaşam Merkezleri projesinin Sivas’ta başarıyla uygulandığını ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamanın yaygınlaştırılacak olmasının son derece önemli olduğunu söyledi.
Projenin köylerde büyük ilgi gördüğünü ifade eden Vali Şimşek, “Köy yaşam merkezlerimizi vatandaşlarımız ve öğrencilerimiz için çok amaçlı merkezler haline getirme hususunda özenle çalışıyoruz. Devletimizin imkânları ile bu merkezleri daha da aktif hale getireceğiz. Projenin köylerimize kazandırılmasında büyük katkıları olan Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Editor : Haberpanelim