Gündem

YEREL MECLiS ŞUBAT AYINI KAPADI

YEREL MECLiS ŞUBAT AYINI KAPADI

YEREL MECLiS ŞUBAT AYINI KAPADI
11-02-2017 07:00


YUNUS BUDAKTAŞ
 İl Genel Meclisi Başkanvekili Ferhat Ünsal başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Araştırma ve İnceleme Komisyonuna havale edilmiş olan; İl Özel İdaresi yol ağındaki illeri ve ilçeleri bağlayan grup yollarının Karayolları yol ağına devredilebilmesi konusunda çalışma yapılması hakkındaki önerge görüşülerek meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.
Gündem maddelerinin görülmesinin ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. Gündem dışı konuşmalarda söz alan Şarkışla İl Genel Meclisi üyesi Bayram Sevim, Ziraat Odalarına yönelik kamuoyunda yapılan eleştirilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sevim, Ziraat Odalarının faaliyetlerini eleştirenlerin insafsızca davrandığını savunarak, pek çok alanda faaliyet yürütüldüğünü söyledi. Sevim, "Ziraat Odaları kanunu 2004 yılında Ak Parti ve CHP´nin ortak oylarıyla değişikliğe uğradı. Yeni düzenlemeyle Ziraat Odları çiftçiden yılda bir defa aidat alır. Ama 365 günde bunun hesabını verir.  Ziraat odaları çiftçinin gören gözü, tutan eli, konuşan dili kısaca her şeyidir. İstismar edilen Ziraat Odaları da var. Aldığı ücretleri belki hakkıyla kullanmayan Ziraat Odaları da vardır." dedi.
TARIM ARAZİLERİMİZ
YOK OLUYOR
Tarım arazilerinin günden güne azaldığını aktaran Sevim şu ifadelere yer verdi: "Tarım arazilerimiz heba ediliyor. Son 25 yıl içerisinde yapılaşmadan dolayı toplam tarım arazilerinin 1/7´sini kaybettik. Tarım arazileri çok acil korunmaya alınmalıdır. Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi ve Marmara bölgesi başta olmak üzere ülkemizde yapılaşmadan dolayı tarım arazileri katlediliyor. Bunun önüne çok acil geçilmesi lazım. Tarım arazilerimiz belediyelerin merhametine terkedildi. Belediyeler istediği yeri imara açıyor, ondan sonra da tarım arazileri boşa gidiyor. Hâlbuki başta kadastro harici milyonlarca dönüm arazimiz var. Bakanlığımızın toplulaştırmayı bir an önce yapması lazım. Arazi ofisleri oluşturması lazım. Hükümet önüne bir hedef koyarak demeli ki ´toplulaştırma işlemi 5 yıl içinde bitmeli´. Tarım olarak eksikliklerimiz çok."
KÖYLER BOŞALIYOR
Divriği İl Genel Meclisi Üyesi Sadık Güller de Sivas´ın yatırım kapsamına alınmamasıyla ilgili serzenişte bulundu. Güller, "Kalkınma kapsamına alınan illerle ilgili bizim beklentimiz Sivas´ın da bu illerin içinde olması yönündeydi. Erzincan, Elazığ, Malatya gibi sınır komşularımız alınırken Sivas neden alınmadı bunu sormak istiyorum. Diğer yandan son dönemde açılışını yaparak hizmete sunduğumuz Et Entegre Tesisine alınan elemanların dışarıdan geldiğini çok iyi biliyoruz. Bu sayının da 35 dolaylarında olduğu bilinmektedir. Bunları söylerken Sivas´ta TÜİK raporlarında 4500 tane köylerden göçün olduğunu, istihdam alanının yaratılmadığını, Demirçelik gibi sanayinin olduğu yerlere sahip çıkılmadığını buradan sormak lazım. Eğer Sivas´ı büyütmek, eğer Sivas´ta daha fazla istihdam alanı yaratmak, insanlarımızı bu cazibe alanlarında istihdam etmek istiyorsak bunlara dikkat etmek zorundayız. Eğer 50 tane insan alınacaksa bunlar Sivas´tan alınmalı. Ama gidip Erzincan´dan başka bir yerden getirip burada istihdam edilmemeli. TÜİK raporlarına göre 4500 tane insanımızın köylerden göçtüğü görülüyor. Bu insanlardan neden köylerden gidiyorlar, bu insanlar neden gitmek zorunda kalıyorlar? Bunlara bakmak lazım." şeklinde konuştu.
SİVAS´A AMBULANS
HELİKOPTER KAZANDIRILMALI
Meclis Üyesi Aytekin Kulmaç ise ambulans helikopter konusunu yeniden gündeme taşıyarak, Sivas´a bir tane ambulans helikopter kazandırılması gerektiğini belirtti. Kulmaç, "İki binin üzerinde yerleşimin olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Kış bu yıl çok uzun sürmedi ama yine de ciddi anlamda kış oldu. Zaman zaman Sivas´ta 700´e yakın köy yolunun kapandığını, pek çok mezraya ulaşım sağlanamadığıyla ilgili haberleri sık sık duyduk. Sağlık bakanlığımız daha önceki dönemler de uzak mesafelerdeki hastaların hastane merkezlerine taşınabilmesi adına ambulans helikopterler almıştı. Bunlarında belli pilot bölgeler oluşturularak bazı yerlerde istihdamını sağlamıştı. Bu kadar köy yolunun kapalı olduğu bir kış döneminde hastalarımızı şehir merkezlerine daha hızlı götürebilme adına bir ambulans helikopterin de Sivas merkezli bir şekilde hazır olması gerekirdi. Önümüz bahar belki kapalı köy yolumuz kalmadı ama umut ediyorum önümüzdeki yıllarda bunu telafi edebilme adına Sivas merkezimize de bir tane ambulans helikopterin acilen ihtiyaç olduğunu ve bunun da bakanlık olarak dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
ELEŞTİRMEK GÜZEL
AMA YAPILANLARDA
TAKDİR EDİLMELİ
Yapılan konuşmaları yanıtlayan Fikret Yıldırım ise konulara açıklık getirmeye çalıştı. Yıldırım, Et Entegre Tesisine işçi alınmasıyla ilgili olarak, "Sayıştay´ın aldığı bir kararla alınacaklar illa Sivas´tan olacak diye bir kısıtlama koyamıyorsunuz. Dolayısıyla alınacak olanlardan KPSS ile alınacak olanlar mülakat ile, diğerleri ise noter huzurunda yapılan kura ile mülakata kalmışlardır." dedi. Sivas´ın yatırım programlarına alınmaması iddialarını yanıtlayan Yıldırım, "Hayvancılık konusunda milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Yapılan değişiklikle Sivas arî bölgeye alındı. Diğer taraftan eksik olanları eleştirelim ama yapılanlar da ne hikmetse bir türlü takdir edilmiyor. DAP´a dâhil edilmesini takdir etmenizi beklerdim ama maalesef bunu da görmedik. Ambulans helikopter konusuna gelince olmasında fayda vardır. Ancak önceden ambulansı bile yollarda ilerletmek mümkün değildi ancak şimdi Sivas´ta bırakın merkezi ilçelerde bile köylere ulaşmamızın süreleri sayılı ve saniyeleri ölçülüdür. Dolayısıyla sağlık konusunda gerçekten yapılan hizmetleri de takdir ediyoruz." şeklinde konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER