Gündem

Yerli Silahlar İntikam Alıyor

Yerli Silahlar İntikam Alıyor

Yerli Silahlar  İntikam Alıyor
04-03-2020 07:00


Fatih TABUR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu Başkanı AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, ülkemizin yerli ve milli imkanlarla ürettiği silahları anlattı.

Türkiye´nin 2002 yılından bugüne kadar geçen sürede savunma sanayiinde geldiği konumu istatistiki veriler üzerinden anlatan Yılmaz, "Biz her zaman, ´Savunma sanayiinde kendine yeterli olmayan bir ülke tam bağımsız olamaz´ diyoruz. Tam bağımsız olamazsanız ekonomik ve siyasi kararlar alamazsınız" dedi.

Türkiye´nin 2002 yılında savunma sanayiinin cirosunun 1,3 milyar dolar olduğunu ifade eden Yılmaz, ?Şimdi ise 9 milyar dolar. Tam yedi kat artmış. İhracatımız ise 247 milyon dolardı, şimdi 2 milyar 741 milyon dolar ihracat hacmimiz var. Bugün savunma sanayiinde üretim yapan şirketlerimiz 10 katından daha fazla ihracat yapıyor. 2002 yılında ARGE´ye 49 milyon dolar harcarken bugün 1 milyar 488 milyon harcıyoruz. Şu anda Türkiye´deki en büyük ARGE araştırmaları savunma sanayiinde yapılıyor. 2002´de İnsani Gelişmişlik Raporunda savunma sanayine bakıyorlardı. Şimdi bu kriteri kaldırdılar. 2002´de yapılan proje sayısı 62 iken, şimdi 700 proje yapılıyor. Toplam proje değeri 5 buçuk milyar dolarken, 60 milyar doların üstünde bir proje değerine sahibiz. Eğer ihale sürecinde olanları da dikkate alırsak bu değer 75 milyar dolara ulaşacak. 2002 yılında dünya üzerinde savunma sanayi alanındaki en büyük 100 şirket sıralamasında hiçbir Türk şirket yoktu. Bugün, ASELSAN, TAİ ve ROKETSAN başta olmak üzere 5 şirketimiz ilk 100 şirket arasında. Türkiye, Suriye´de dediğini yapmışsa bunlar yerli üretim silahlar sayesinde olmuştur. Kurşunundan, roketine kadar hepsi bizim üretimimiz"  diye konuştu.

/resimler/2020-3/3/1349125284056.jpg

?ALTAY´IN HEMEN HEMEN HER ŞEYİ BİZİM ÜRETİMİMİZ?

Altay Tankı ve diğer yerli silahlar hakkında da bilgi veren Başkan Yılmaz, "Altay Tankı 700 projemiz içerisinden sadece bir tanesidir. 2002 yılında tank üretecek durumda değildik. Ancak şu anda bu tankın prototipi hazırlanmış durumda. Seri üretim için ihalesini de tamamladık. Altay´ın hemen hemen her şeyi bizim üretimimiz. İnşallah kendi helikopterimizin, kendi İHA´larımızm motorunu yaptığımız gibi, kendi tankımızın da motorunu yapacağız. MİLGEM projelerimizin 4 tanesini ürettik ve envanterimize kattık. Bu gemiler korvet olarak üretildi. Şu anda İ sınıfı firkateynimizin de üretimini yapıyoruz, inşallah 5´inci gemi olarak envanterimize katacağız. Bu gemilerimizin atış, kontrol, tasarımı dahil hemen hemen her şeyi bizim. Dünya üzerinde bu gemilerin tasarımını yapan ülke sayısı bir elin parmağını geçmez. MPT-76´yı ürettik askerlerimizin kullanımına sunduk. Bu silah dakikada 650 mermi atabilir. 42 testi NATO standartlarında başarıyla geçti. -40 derecede ve +65 derecede çalışabilir. 4.1 kilogram ağırlığı var. 600 metreye kadar etkili menzile sahip ve 12 bin atıma kadar namlu ömrüne sahip. Bugün, Türkiye´nin her tarafı kapatılmış olsa dahi bu silahı üretebiliriz. Bu silahın tamamı yerli üretimdir? açıklamasında bulundu.

/resimler/2020-3/3/1349343722064.jpg

"ATAK DÜNYANIN EN İYİ SALDIRI HELİKOPTERİDİR"

ATAK helikopterinin Türk Silahlı Kuvvetleri´nin envanterinde olduğunu anımsatan Başkan Yılmaz, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Silahlı kuvvetlerimizin gücüne güç katan bu helikopterin üzerinde 76 adet 70 milimetre güdümsüz roket ve 500 adet mühimmat kapasiteli top yüklenebiliyor. Dünya üzerinde en iyi saldırı tipi helikopteridir. Bunun bir üst modeli de şu anda üretimde. Geçmişte, Türkiye´nin bir İHA´sı yoktu. Gidip İsrail´den almıştık ve İsrail görevlisi onu kontrol ediyordu. Bu İHA´ları her 600 saatte bir İsrail´e bakım için gönderiyorduk. Ancak, Mavi Marmara olayından sonra bu işler tamamen iptal oldu. Bugün, ANKA İsrail´in Heron´larından kat kat daha iyi. Fiyatı bile İsrail´in dronlarının  kat kat altında. Bu İHA´larımız sayesinde İsrail´e giden istihbaratı da tamamen kestik. ANKA şu an kullanımda. Uydudan kontrol edilebilen bir İHA. Menzili de 2 bin kilometreye kadar çıkıyor.?

/resimler/2020-3/3/1349539347466.jpg

?BORA´NIN MENZİLİ 280 KİLOMETRE MENZİLİ?

Füze sistemlerinin özelliklerine de değinen Yılmaz, "BORA füze sistemimizin 280 kilometre menzili var. Bir de SOM seyir füzemiz var. Onun menzili de 280 kilometre. Eğer koordinatlarını girerseniz, verdiğiniz koordinat üzerinde seyreder. Bu sırada radarlara yakalanmıyor. Hedefin resmini gösterirseniz onu hedef bölgede arar, bulur ve vurur. SOM füzesi ayrıca F-35 savaş uçakları için üretilen bir füzedir. Bu seyir füzemizin F35´lere monte edilmesi bütün ortaklar tarafından kabul edilmiştir. Bu da bu füzemizin farklı bir başarısıdır. Uzun Menzilli Tanksavar (UMTAS) füzemiz de uzun ve orta menzillidir. Bu füzemizi şu anda üretiyoruz. ATAK helikopterimize de bu sistemi kurabiliyoruz? şeklinde konuştu.

/resimler/2020-3/3/1350125461599.jpg

?AKINCI İHA YAKIN ZAMANDA GELİYOR?

Ülkemizin kendi radar sistemini üretebilen nadir ülkelerden olduğunu anlatan Başkan Yılmaz, "ÇAFRAD Radar Sistemi, Deniz Kuvvetlerine ait bir radar sistemidir. Ayrıca, Göktürk Uydusunun yüzde 70´e yakını Türkiye´de üretildi. Dünya üzerinde istediğimiz bölgeden istihbarat amaçlı fotoğraf çekebilme özelliğine sahip. GÖKBEY helikopterimiz ise 6 ton azami kalkış ağırlığı olacak iki motorlu yerli helikopterimiz. Geçtiğimiz yıl prototipi tanıtıldı. HÜRKUŞ eğitim uçağımız lisanslı olarak devam ediyor. Şu anda kadar 85 bin saatten fazla uçuş yapan BAYRAKTAR İHA bütün güvenlik güçlerimiz tarafından aktif kullanılıyor. AKINCI İHA ise yakın zamanda geliyor. Bu İHA´nın teknolojisi muhteşem. Dünyada bu teknolojiye sahip sayılı ülkeyiz. Havuzlu çıkarma gemimiz TCG Anadolu da, uçakların iniş kalkış yapabilmesi için bir piste sahip. İçerisinde uçak ve helikopter taşıyabiliyor. 231 metre boyunda, içinde bir de hastanesi mevcut. Bu gemi ile dünyanın her yerinde operasyon yapabileceğiz. Şu anda denize indi bu yıl sonunda silahlı kuvvetlerimize teslim edilecek" şeklinde konuştu.

YERLİ MUHARİP UÇAĞI 2023 YILINDA HANGARDAN ÇIKACAK

Yerli ve milli uçak TF-X hakkında da bilgiler veren Başkan Yılmaz, "İnşallah uçağımız 2023 yılında hangardan çıkacak. 2030 yılında da motoru dahil her şeyi bize ait olacak şekilde Türkiye semalarında bu uçağımızı göreceğiz. TF-X, 5´inci nesil çok rollü bir muharip uçaktır. Hem kara hem karadan-havaya hem de havadan-havaya muharebe icra edebilecek. İlk uçuş 2023 yılında yapılması planlanıyor. Bu süre zarfında eğer uçak ihtiyacımız olursa Türkiye gerekeni yapacaktır. İhtiyacımız olan uçakları tedarik edebiliriz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

/resimler/2020-3/3/1350453411017.jpg


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER