Erdem TAHILLIOĞLU
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2002 yılında uygulamaya konulan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) üreticilerin kaydolması ve kayıtlarını güncellemeleri sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca çiftçilere verilen tarımsal destekleme, teşvik ve hibe projelerine başvurabilmek, verilen düşük faizli kredilerden yaralanabilmek, TARSİM ürün sigortası yaptırabilmek için ÇKS kaydı zorunluluğu bulunuyor. Ayrıca tarımsal ürünlerin pazarlama imkanlarını artıracak, tüketiciye de makul fiyatlardan tarımsal ürünlerin ulaşmasını sağlayacak, alıcı ve satıcıyı bir araya getirerek tarımsal üretim ve ticarete ivme kazandıracak olan Dijital Tarım Pazarına katılabilmek için de üreticilerin ÇKS’ye kayıtlı olmaları gerekiyor.
Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, ÇKS konusunda çiftçileri uyardı. Şimşek, “Bilindiği üzere, 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla başlayan 2024 üretim yılı çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) başvuruları 2 Ocak 2024 tarihi mesai bitiminde sona erecektir. Üreticilerimiz 2024 yılı ÇKS başvuruları, Ziraat Odamızdan, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden ya da e-Devlet kapısı üzerinden yapabilmektedirler. 2024 üretim yılı ÇKS müracaatlarını güncellemeyen veya yeni kayıt yaptıracak olan üreticilerimizin, bitkisel üretim desteklemelerinden yararlanabilmesi için mutlaka 2024 üretim yılı ÇKS müracaatlarını bağlı bulundukları Ziraat Odalarından, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden ya da e-Devlet Kapısı üzerinden tamamlamaları gerekmektedir” dedi.
Başkan Şimşek, 2024 üretim yılı ÇKS'ye bağlı tarımsal destekleme ödemelerinden (mazot ve gübre, yem bitkisi, fark ödemesi vb desteklerinden) yararlanabilmeleri açısından, ÇKS başvurularının 2 Ocak 2024 tarihi mesai bitimine kadar yapılması gerektiğini hatırlattı.
Başkan Şimşek, “2024 üretim yılı ÇKS başvuruları şu an devam ediyor. Üreticilerimizin destekleme alabilmesi için Ziraat Odası üyeliklerinin aktif olması gereklidir. Yeni yayımlanan ÇKS yönetmeliğince e-devlet üzerinden başvurular alınmaktadır. Başvuru esnasında ‘Ziraat Odasına kayıtlı aktif üyeyim’ seçeneği işaretlenmektedir. Bağlı olduğu odaya başvurup, çiftçiliğe devam ettiğini beyan etmeyen ve bilgilerini güncellemeyen çiftçilerimiz pasif duruma düşürülmüştür. Pasif konuma düşenler destekleme alamayacaktır. Güncelleme yapmayan üyeler pasife çekilerek ilçe tarıma bildirilecektir. Mağduriyet olmaması için çiftçilerimizin 2 Ocak 2024 öncesi odamıza gelerek bilgilerini güncellemesi ve pasife düşen üreticilerimiz Ziraat Odamıza gelerek durumlarını kontrol ederek aktif duruma geçmek için güncelleme yapmaları ÇKS destekleme alabilmeleri açısından menfaatlerine olacaktır” diye konuştu.
Sivas İrade- Sivas Gündem- Sivas Haberleri- Sivas son dakika
Editor : Hayrullah Ağkaş