Gündem

Zeki Şimşek: Çiftçi Mağdur! Ödemeler Yetersiz!

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, hububat alım fiyatlarına ilişkin açıklamada bulundu. Başkan Şimşek, ödemelerin yetersiz olduğunu belirtti.

Zeki Şimşek: Çiftçi Mağdur! Ödemeler Yetersiz!
08-06-2024 09:15
SİVAS

Sevda ÇİFTÇİ

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri açıklanmasının ardından Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek açıklama yaptı.

Belirlenen fiyatlarla ilgili bilgi veren Şimşek, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday ton başına 10 bin lira. Arpa alım fiyatı ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklandı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar 1 kilo buğdayın üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş açıklamıştı. Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ne kayıtlı olan çiftçilere buğdayda ton başına 1.750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi(prim) yapılacak” dedi.

FARK ÖDEMELERİNİN GECİKMESİ ENDİŞELENDİRİYOR

 Çiftçinin, 2023 yılında buğdayda ton başına 1000 lira, arpada ise 500 lira olan fark ödemesini hasattan neredeyse tam bir yıl sonra alabildiğine dikkat çeken Zeki Şimşek, “Yine fark ödemesi gecikirse diye üreticimiz tedirgin oluyor. Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacak olması, ödemenin geç olması, fiyatın düşük olması, fark ödemesinin ne zaman yapılacağının bilinmemesi üreticimizi endişelendiriyor” diye konuştu.

FİYALARIN GÜNCELLENMESİNİ TALEP EDİYORUZ

 Son olarak Başkan Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ilgili bakanlıklara seslenerek, “Biz üreticiler olarak fiyatların ve fark ödemesi desteklerinin arttırılarak tekrar yayınlanmasını, ürün bedellerinin ve fark ödemesinin ürün tesliminden hemen sonra yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER