ÇOCUKLARA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?

Muzaffer Karadağ
Muzaffer Karadağ
   ÇOCUKLARA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?
05-03-2018

                        

Veliler; ?Çocuğum kitap okumuyor, ne yapayım´ diye soruyorlar:

Anne-baba birlikte okuyun. Yılmayın okumaya devam edin, ona doğru rol model olun, o da okuyacaktır. Eğitim uzun süreli, zahmetli, sabır gerektiren bir iştir. Çocuklarda istendik davranışlar kolay kolay oluşmuyor. Çocuğunuza yapacağınız en büyük yatırım; Kitap okuma hevesi, alışkanlık ve becerisi kazandırmaktır. Alışkanlıkların sistemli uygulamalarla kazanıldığını unutmayın.

Çocuklar hayatı sizleri taklit ederek öğrenirler. Onlar için iyi örnek olun kitap okuyun, okutun. Çocuklar, sizin sözlerinizden çok davranışlarınıza odaklanır,  büyüklerinin ayak izlerini takip ederler. Lütfen arkanızda bıraktığınız izlere dikkat ediniz. Anne-baba, tüm aile bireyleri evde birlikte kitap okuma etkinlikleri düzenleyin.

  BİR ÇOCUĞA ?KİTAP OKU!´ DEMENİN EN ETKİLİ VE GÜZEL YOLU ÇOCUĞUN YANINDA KİTAP OKUMAKTIR.

Evinizde kütüphane oluşturun. Kütüphanenizde çocukların yaşına, seviyesine, ilgi alanına uygun kitaplar bulundurun. Çocuğunuzu kitapçılara götürüp, gezdirin. Erkek çocuklara kahramanlık, tarihi olayları anlatan, kızlara da ilgi duydukları kitapları almakla başlayın. Zamanla kitap seviyesini yükseltin. Çocuğun değişen ilgilerine göre yeni kitaplar alın. Çocuğunuzun kendi kütüphanesini oluşturmasına yardımcı olun. Harçlıklarına küçük de olsa kitap için bir miktar ekleyin. Kitaplığına kendisinin bir isim vermesini isteyin.

Çocuklarınıza hangi yaşta olursa olsun zaman zaman siz kitap okuyun, okuduğunuz kitapla ilgili çocuğunuzla karşılıklı konuşmalar yapın. Çocuğunuzun okuduğu kitapla ilgili sorular sorun, akşam yemeklerinde tüm ailenin bir arada olduğunda kitap okumayla ilgili konuşmalar düzenleyin. Çocuğunuzun okuduğu kitabı çok kısa ana hatlarıyla anlatmasını, olayları, yeri, zamanı, kahramanları hakkında konuşturun. Aile bireylerinin tamamı çocuğunuzu bitirdiği kitaplar sonunda tebrik edin

Çocuklarınızı kitap fuarlarına, imza günlerine, yazar buluşmalarına, kitap atölyesi çalışmalarına götürün. Birlikte kitap etkinliklerine katılın.

Evde çocuğunuza uygun okuma ortamı oluşturun. Tv, telefon, tabletleri kapatın. Siz dizi izlerken çocuğunuzun kitap okumasını, ders çalışmasını istemeyin. Çocuğunuzun kitap okuması gerektiği zamanlarda tv, telefon, tableti kapatarak önce siz kitap okumaya başlayın. Çocuğunuzla birlikte okuma zamanı, saati, belirleyin.

Uyumadan önce şiddet içermeyen kitaplar okumasını baskı yapmadan teşvik edip, özendirin.

Çocuğunuzun okuduğu kitapla ilgili çevrilen filmler geldiği zaman onunla sinemaya gidin, filmi temin ederek birlikte izleyin. Kitapla film arasındaki uyum hakkında konuşmalar, değerlendirmeler yapması için çocuğunuza konuşma fırsatları verin.

Tatil dönemlerinde okuyacağı ve sizin okuyacağınız kitaplar listesini birlikte yapın. Bunların bir planını yaparak çizelgeye dökün.

Kitap okumayı asla bir cezalandırma aracı olarak kullanmayın. Okumayı bir şarta bağlamayın: ?Kitabını okursan tabletinle oynayabilirsin´ gibi. Kitap okuma şarta bağlanırsa; Çocuk kitaba değil şarta yani tablete, telefona odaklanır.

Çocuğunuzun arkadaşlarıyla okuma günleri düzenleyin, siz ev sahipliği yapın. Okuma molalarında çocuğunuz ve arkadaşlarıyla okudukları kitapla ilgili konuşmalar, yorumlar yapmalarını sağlayın. Kitabın içeriği ile normal hayat arasında bağ kurmasını sağlayacak konuşmalar yapmasını sağlayın. Çocuğunuzun okuduğu kitapla ilgili sorular hazırlayıp, sormasını sağlayın.

 Zaman zaman kırlarda, değişik mekanlarda, bahçelerde kitap okuma etkinlikleri düzenleyin.

Mümkünse bir yazarı, çocuğunuzla birlikte ziyaret edin. Kitabını okuduğu bir yazar ziyareti olursa daha iyi olacaktır.

Okumak dışında beyni geliştiren bir ilaç henüz bulunamadı.  Her gün kitap okumak stresi azaltır, insanı rahatlatır. Kitap boş vakitte okunmaz, kitap okumak için vakit ayrılır. Hayattaki engeller okumakla aşılır. Hayatı tatlandırmanın kalıcı yöntemi kitap okumaktır. Çocuğunuzu seviyorsanız ona bir kitap alın. Eğer çok seviyorsanız iki kitap alın.

                                                                                                                           

 

 

 

 

 

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?