Cuma günü Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun başkanlığında akşama doğru “Aziz Vlas Çalıştayı Sonuç Bildirgesi”adıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Çalıştay öncesi yaşanan polemikler ve merakla beklenen çalıştay sonuçları nedeniyle ilginin yoğun olacağını düşünerek başka işlerim olmasına rağmen bende katıldım.
Geçen haftaki yazımda;
“Konunun muhatapları fazla zaman kaybetmeden kazı sonucu elde edilen somut bilgilerden yola çıkarak malum kendi çıkarları peşinde koşan farfara ekibinin uyduruk inanç turizmi palavrasına dur demesi ve yapılan tesisi Gök Medresenin müştemilatı olarak tescilletip, hizmete sunmalıdır. Bunun dışında yapılacakların ne ilimize, ne ülkemize ne de milletimize zerrece faydası olmayacaktır.” diye yazarak endişelerimi dile getirmiştim. Toplantı endişelerimin birçoğunu yok etti, içime su serpti ama içimi yakan bir çok gerçeği de gün yüzüne çıkarmış oldu.
Toplantıyı düzenleyen Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, basın toplantısında bilim adamlarınca düzenlenen çalıştay sonuçlarını paylaşmadan önce kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Aziz
Vlas’ın 2004 yılında Sivas’ın gündeme girdiğini, 2019 yılında ise dönemin Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi tarafından çalışmaların başladığını, 2020 yılında ise müze müdürlüğünce sahada sondaj çalışmalarının yapıldığını, bu arada proje çalışmalarının devam ettiğini, mimari projenin Ermeni bir mimara çizdirildiğini, 2022 tarihinde belediyeye ait parsellere tapuda Aziz Vlas adına şerh konulduğunu, 2023’te ihaleye çıkıldığını, yaklaşık 5 milyon TL bedelle aynı yıl tamamlandığını ancak açılışın yapılmadığını net bir şekilde anlattı. 31 Mart Seçimleri sonrasında bu konuyu kendi kucaklarında bulduklarını, çalıştay fikrinin bundan sonra oluştuğunu, bilimsel çerçevede bir değerlendirme yapıldıktan sonra belediyenin devreye girmesi konusunda kanaat oluştuğunu, asıl sorunun ilk önce bilimsel bir çalışma yapılmadan anıt mezarın yapımına geçilmesinde yattığını dile getiren başkan, keşke yapılsaydı diyerek sözlerini tamamladı.
Çalıştay raporunu Prof. Dr. Fatih Dervişoğlu sundu. Rapor çok net, mezar denilen yerde daha çok mutfak malzemeleri bulunan imaretin kalıntıları bulunmuş, bir azize ait diyebileceğimiz hiç bir şey çıkmamış. Aziz Vlas’ın Ermenilikle bir ilgisi olmadığı bilgisi , tarihi bilgiler çerçevesinde rapora not düşülmüş. Çok şey var raporda ama asıl insanın kanına dokunan nokta tescil konusunda yaşanan rahatlık. Üç kurum var, Elektrik kurumu, Belediye ve Vakıflar. Bunların içinde elektrik kurumu işin teknik boyutuna bakar, oluru vermiş. Belediye başkanı o konuda zaten istekli, kendi parseli üzerine Aziz Vlas şerhi koydurmuş, aslında hakkı yok ama kimse ses çıkarmamış. Peki, Vakıflara ne demeli? İnanın burada kanım dondu. Karşıda koskoca Gökmedrese var, onun vakfiyesi sizin elinizde, şimdiki mezar yerinde daruzziyafe denilen aşevi olduğu yazılı ve yapılan kazı sonucu çıkan mutfak eşyası kalıntıları var. Nasıl elindeki vakıf arazisini hiç ilgisi olmayan bir konuda harcayabilir üzerine şerh koydurabilirsiniz? Bunun izahı mutlaka olmalı. Daha iyi anlaşılması için raporda bu konuda geçen metni buraya yazayım:
“TESCİL MESELESİ”
Diğer bir konuda projenin hayata geçirildiği alanın mekânsal kimliği ve alanın Aziz Vlas mezar yeri adıyla ele alınan tescili durumudur. Mezkûr alandaki “Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, Sivas Belediyesi’ne ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’ye ait parsellerin tapusunun şerh ve beyanlar hanesine “Bir bölümü I. Grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığının korunma alanında kalmaktadır.” şerhi konulmuştur. Tapu Kayıtlarına işlenen bu şerhler doğrultusunda, Sivas Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 08.12. 2022 tarih ve 7731 sayılı kararı ve 58.00.840 dosya numarası ile söz konusu parseller üzerine Aziz Vlas Mezarı ve Yapı Kalıntıları şerhi düşülmüştür.”
Bu konuda yazacak çok şey var ama şimdilik bu kadarla yetinelim. İnşallah belediye başkanının çabaları sonuç verir, mevcut arazi üzerindeki gereksiz şerhler kaldırılır. Dilerim yapanın yanına da kar kalmaz. Babasının malı olsa bir milim yer vermez ama iş vakıf malı olunca arkadaşımız bir cahillik yapmış oluyor. Böyle değil mutlaka hesabı sorulmalı.
Tüm kalbimle sürecin olumlu sonuçlanması için dua ediyorum. İhmali olanları da Allah’a havale ediyorum.