EĞİTİMDE NİÇİN BAŞARILI OLAMIYORUZ-1

Muzaffer Karadağ
Muzaffer Karadağ
EĞİTİMDE NİÇİN BAŞARILI OLAMIYORUZ-1
09-01-2017

Cumhurbaşkanı; (28.12.2016) ?´Üzgünüm eğitim ve kültürde istenilen seviyeye ulaşamadık´´ dedi. Türkiye´nin cevap vermesi gereken soru şu: Eğitimiz bütçemiz artarken, okul binaları yenilenirken, sınıf mevcudu azalırken neden çocuklarımızın başarısı düşüyor?
Eğitim öğretmenle olur. Türkiye´nin bu yüz yılda dünya ile rekabet edebilmesi için acil olarak insana yani öğretmene yatırım yapması gerekiyor. Eğitimin ana paydaşlarının başında öğretmen gelmektedir. Öğretmen esas alınmadan eğitimde kalite artırılamaz. Öğretmen geçmişin öğreticisi, geleceğin kurucusudur. Eğitimin kalitesi öğretmenden, öğretmenin kalitesi de zeki-başarılı öğrencilerin öğretmen yetiştiren bölümlere yerleşmesinden geçmektedir. Kaliteli eğitim; kaliteli öğretmenle sağlanır. ?´HİÇBİR ÜLKENİN EĞİTİM KALİTESİ, ÖĞRETMEN KALİTESİNİ AŞAMAZ.´´
Bütün gelişmiş ülkelerde eğitimin ana merkezinde öğretmen vardır. Nüfusunun yarısı okul çağında olan Türkiye eğer bu kuşağa dünya ile rekabet edecek becerileri kazandıramazsa bu yüzyılı da kaybederiz. Çözüm yine yanlış yerlerde aranıyor. Eğitimde kaliteyi artırmanın ilk adımı nitelikli öğretmen yetiştirmek ve öğretmene hak ettiği değeri vermektir. Eğitim planlamalarının merkezine öğretmen oturtulmalıdır.
Üniversite sorunumuz daha vahim hal almaktadır. ?´Bir ülkenin beyni akademik sistemdir´´ Öyle olması gerekirken ülkemizde üniversite hocaları torpille alınmaktadır. Bu gidişle başarılı üniversitelerimizi de kaybedebiliriz. Öğretmenleri yetiştiren üniversite hocalarının üniversitelere torpille alınıp hoca olmasıyla kalite düştü, liyakat yok oldu. Eğitim, fen-edebiyat çekişmesi öğretmen yetiştirmeye darbe vurmaktadır.
Geleceğimizi yetiştirecek öğretmenlerin zekaca, bilgice başarılı öğrencilerden oluşması kalkınmanın ilk şarttır. Ülkemizin zeki, başarılı öğrencileri öğretmenliği tercih etmesi özendirilmesi gerekirken, şimdi hiçbir şey olamayanların açık öğretimden öğretmen olmaları sağlanmıştır. Bunun sorumlusu hemen her fakülte mezununa öğretmen olarak atanma hakkını verenlerdir. Yirmi kaynaktan öğretmen yetişmektedir. Eğitim fakülteleri, fen-edebiyat fakülteleri, iletişim, güzel sanatlar, tesisatçılık, beden eğitimi yüksekokulları, ilahiyat fakülteleri ve açık öğretimden öğretmen yetişmektedir. Ayrıca öğretmen yetiştiren fakültelerin kontenjanlarını yüzde yüz artırdılar.

BİR ÜLKEYİ YOK ETMENİN YOLU ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİTEMİNİ BOZMAKTAN GEÇER. ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ KARARTAN, ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDEKİ YAŞANAN KARGAŞA VE BELİRSİZLİKTİR. EĞİTİM; ÖĞRETMEN BİR MİLLETİN GELECEĞİDİR, KADERİDİR.

Gelişmiş ülkelerde herkes öğretmen olmaz iken bizde açık öğretim mezunlarından öğretmen atayarak; ?´Hiçbir şey olamıyorsan öğretmen ol´´ zihniyetini yerleştirdiler. Türkiye´nin eğitimde en zayıf karnı öğretmen niteliği ve öğretmeni güçlendirmeye hiç önem vermemesi. Başarısızlığın sebeplerden birincisi kesinle öğretmenlerin ihmal edilmesidir.
Öğretmen son on beş yılda maddi ve manevi olarak yıpratılmıştır. Öğretmenler fakirleştirildi. On beş yıl önce emekli ikramiyesi ile bir ev alabilen öğretmen şimdi emekli ikramiyesi ile o evin balkonunu alamaz hale geldi. Öğretmenlerin maddi ve manevi itibarsızlaştırılması nedeniyle zeki, başarılı öğrenciler öğretmenliği tercih etmez oldular.
?´OECD´nin söylediği en önemli şey, başarılı ülkelerin öğretmen niteliğine çok önem verdiği. Türkiye´nin eğitimde en zayıf karnı öğretmen niteliği ve öğretmeni güçlendirmeye hiç önem vermemesi, öğretmenlerin maddi ve manevi olarak ihmal edilmesidir.´´ Bizde bir öğretmenin milli gelirden aldığı pay çok düşüktür.
Öğretmenlerin kalitesini artırmak için; Çare; Derhal eğitim fakülteleri ve fen-edebiyatların çekişmesine son verilmeli, öğretmen yetiştirmedeki karmaşaya son verilerek öğretmen yetiştirme tek elden yapılmalıdır. Açık öğretim fakültesi mezunlarına verilen öğretmen olma hakkı iptal edilmelidir. ?´Hiçbir şey olamıyorsan öğretmen ol´´ zihniyetine derhal son verilerek kalitenin düşmesi engellenmelidir. Öğretmen yetiştiren bölümlerin kontenjanları azaltılmalıdır. Atanamayan öğretmen sayısı 500 bine dayandı. Zeki, başarılı öğrencilerin öğretmen olmaları sağlanmalıdır. Öğretmenlere hak ettikleri maddi, manevi değer verilmelidir.
Nitelikli öğretmen, nitelikli eğitim, nitelikli gelecektir. Geleceğimizin kalitesini düşürmeyelim.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?