Gelişmiş Ülkelerdeki Eğitimle Bizdeki Eğitimin Farkı

Muzaffer Karadağ
Muzaffer Karadağ
Gelişmiş Ülkelerdeki Eğitimle Bizdeki Eğitimin Farkı
10-12-2018

Enerji kaynaklarının çoğunluğu İslam coğrafyasında olmasına rağmen;

57 İslam ülkesi otomobil üretemiyor, bir otomobil markaları yok.

57 İslam ülkesi uçak üretemiyor, (Atatürk, Kayseri´ye kurduğu uçak fabrikasında üretilen Türk uçaklardan Belçika´ya uçak satmıştı. Atatürk ölünce uçak fabrikası kapatıldı.)

57 İslam ülkesi füze üretemiyor.

57 İslam ülkesi bilgisayar, cep telefonu üretemiyor?

Bizim ülkemiz ve İslam dünyası;

Matbaa Devrimini kaçırmıştır; Matbaa icadından yaklaşık 300 yıl sonra ülkemize gelmiştir.

Buhar Devrimini kaçırmıştır,

Elektrik devrimini kaçırmıştır,

Sanayi Devrimini kaçırmıştır,

Bilgisayar Devrimini kaçırmıştır,

Teknoloji Devrimini de kaçırmak üzeriyiz.

Singapur´un kişi başına yüksek teknoloji ihracatı; 27 bin dolar, Türkiye´nin kişi başına ileri teknoloji ihracatı; 22 dolar.

Bosna-Hersek´in bilge lideri Aliya İzzet Begoviç; ?Batıyı güçlü yapan muazzam ekonomisi ve orduları değildir, bunlar sonuçlarıdır. Batıyı güçlü yapan; Eleştiriel düşünen eğitim sistemidir. Elimde yetki olsa bütün İslam ülkelerin okullarına eleştiriel düşünme dersleri koyardım, eleştiriel eğitim verirdim´ der. Eleştiri; açık değil imkan aramaktır. Sokrates; ?Öğrencilerinize bir şey öğretmeyin, onların düşünmelerini sağlayın. Çünkü onlar düşünmeye başlarsa zaten kendi çabalarıyla öğrenirler. Ve çaba sonucu öğrenilen bilgi, en kalıcı bilgi olur asla silinmez´ demiştir. Atomu parçalayan Eınstein; ?Eğitim, bilgi aktarmak değil, düşünmek için aklın eğitilmesidir´ der.

Allah, Kur´an´da: ?Düşünenler için, hiç düşünmez misiniz, akledenler için, hiç akletmez misiniz, akıl sahipleri için´ buyurmakta iken; ?Müslümanlar aklı terketti, bilimden uzaklaştılar, sefil bir hale düştüler´ der İbn Haldun. Düşünme itaat et diyenlere değil; düşün, sor, sorgula diyenlere değer vermeliyiz.

Bilim sorguyla başlar; Sadece soranlar cevap alır, Atatürk; ?Sorgulamayan insan cahildir, sorgulatmayan ise zalim´ der. Bizde sorgulama kültürü gelişmemiştir. Biat kültürü vardır; Ben bilmem liderim bilir, hocam bilir, şeyhim bilir mantığı bizim geri kalmamıza neden oldu.

Üniversitelerin yaptığı bilimsel yayınlarda İran bizim çok altımızda iken bizi geçti. Üniversite sorunumuz daha vahim hal aldı. ?´Bir ülkenin beyni akademik sistemdir´´ Öyle olması gerekirken ülkemizde üniversite hocaları torpille seçilmektedir. Bu gidişle başarılı üniversitelerimizi de kaybedebiliriz. ?´Okullarımız, öğrenci zihninde bilgi edinme, sorgulama, anlama, analiz etme yeteneklerini bu çağın gerektirdiği düzeye çıkaramıyor. Hamasetle değil bilim zihniyeti le sorunlarımıza bakmak ve çözümler geliştirmeliyiz. Gençlerde ideoloji yerine bilim, teknoloji, hukuk, sanat ve üretim heyecanı oluşturmalıyız. Türkiye ancak böyle gelişmiş ülkeler düzeyine çıkabilir, ancak bu yolla büyük devlet olabilir.

Eğitimde başarılı olan ülkelerde öğrenme motivasyonu daha yüksek, eğitim sistemi daha zihin açıcıdır. Bizde öğrencilerin sorma, öğrenme becerilerini geliştiremiyoruz. Sebep, sonuç ilişkilerini kontrol edip, ölçme becerilerini kazandıramıyoruz. Bilimsel düşünen, verileri tartmak ve sonuca varmak için bilimsel gerçeğin zamanla değişebilir olduğunu, yeni buluşlara açık zihinlere ulaşmak. Anlama, analiz etme, sonuca ulaşma yeteneklerini geliştirmeliyiz.´ Okullarımızda atölyeler oluşturup, öğrencilerin yetenek ve becerilerini geliştirmeliyiz.

 G. Kore´nin; zeki çocukları öğretmen ve mühendis oluyorlar. Öğretmenler geleceğin insanlarını yetiştirirken, mühendisler teknolojiyi geliştiriyor, geleceği inşaa ediyorlar. Biz de ise AÖF mezunları öğretmen olabiliyor. Yani ?hiçbir şey olamıyorsan, öğretmen ol´ deniliyor. Kalkınabilmek için; zeki öğrencilerden etkili, donanımlı öğretmenler ve mühendisler yetiştirmeliyiz. Öğretmenlerin, mühendislerin okuduğu üniversite hocalarının seçiminde torpili terkedip, liyakate önem vermeliyiz. Önce öğretmenlerin okuduğu fakülteleri ıslah etmeliyiz. Öğretmen yetiştirme sistemini değiştirip, nitelikli donanımlı öğretmenler yetiştirmeliyiz.

Yüksek lisans ve doktorada matematik, fen, mühendisliklere önem verip, sayılarını artırmalıyız. Teknoloji çağını bize kazandıracak olan matematik, fen, mühendisliklerde doktora yapanlar, eleştiriel düşünme, sorma, sorgulamaya dayanan bilimsel eğitimdir.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?