Gök Medrese Medeniyetimiz

Orhan Arslan
Orhan Arslan
Gök Medrese Medeniyetimiz
15-12-2020

Ben GÖK MEDERESENİN Mimari yönüne değinecek değilim. O zaten Şah Eser.O Selçuklunun  bu şehre vurduğu bir mühürdür. 

Şehrimizde bulunan  Gök Medrese  şaheseri yapılan restorasyonun ardından ziyarete açılacak. Bu müjdeyi Vakıflar bölge Müdür Sayın Cemal Karaca ilettiler. Bu eserin tekrardan açılması için gayret gösteren başta Cemal Bey ve onun şahsında Vakıflar Genel Müdürlüğüne yürekten teşekkürler. Böyle değerli bir eserin kıymetini bilmek ayrıcalıktır. Herkese  nasip olmaz? 

Anadolu´muz bu konuda çek zengin bir esere sahiptir. Tüm medeniyetlerin beşiğidir. Şehrimiz ise, Selçuklu eserleri bakımından bir hayli zengindir. Bunların başında Gök MEDRESE  GELİR. Bu Şehir´e bu eserlerden dolayı Selçuklu şehri desek yeridir.  

Şöyle  baktığımız  zaman DÜNYADA bu kadar kültür zenginliğinin olduğu başka ülke var mı? Tarihi eserlerden tutun, Tüm medeniyet unsuru eşyaların zirvesini bulabilirsiniz.Türkülerimiz, ağıtlarımız?Deyişlerimiz?Günlük hayatın tüm eşyaları? Bunların başında, Evlerimiz, konaklarımız, Çeşmelerimiz, Hanlarımız, Hamamlarımız, Yollarımız? Nadide Kilim desenleri, halı desenleri, çeşitli halk oyunları, kadınların işlemeleri, giyimleri? Kimi Türkmen kokar, Kimi Balkan kokar, kimi Kafkasya.... kimi Van kokar, kimi Mardin... Her birinin  FARKLI, FARKLI ÖZELLİKLERİ VARDIR. Bu özellikler bazen inançları farklı olsa bile, ortak nakışlar taşır.  ÖZ AYNIDIR.    

Yani birlikte yaşamanın getirdiği ortak dayanışma, örnekleridir.  Ayrıca yemek kültürü, Giyim, alışkanlıkları, davranışlar en güzel örneklerdir. O kadar kaynaşmışlardır ki; 

Ermeniler, rumlar bu topraklardan göçerken bile çocuklarını komşularına emanet etmişler... İşte komşuluk kültürünün bile bu kadar yoğun olduğu bir dönemleri bu topraklar yaşamıştır.  

Medeniyet, birliktelik, ortak yaşama kültürü, ortak paylaşım alışkanlığını insanlara sunmuştur. 

Bu şehir tarihinde bunun en güzel örneklerini yaşamış ender coğrafyalardan biridir. Tarih bunun örnekleri ile doludur. 

O halde sadece tarihi eserlerimize değil, dünyanın hayran olduğu medeniyetimize de, ortak yaşama kültürüne de sahip çıkalım. Onları da yaşanılır hale getirelim.  

İşte bunun en canlı örneği olan tarihi eserlerimiz  hala dip diri ayakta durmaktadır. 

Tekrardan bu eserleri hayata geçiren tüm Yetkililerden ALLAH razı olsun? Teşekkürler? 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?