Dünya devletlerinin ekonomik gücünün göstergesi; ilaç üretimindeki, sağlık ürünleri üretimindeki, gelişmişlik düzeyinin yüksek olmasıdır. Bu konumda olan ülkeler; ekonomik olarak, refah seviyesi yüksek olan ülkeler olarak; adlandırılabilir.
Yaşayan insan topluluğu için, en önemli şey; sağlıktır. Bugün, göz ardı edilse de; silah üretiminden elde edilen miktarlardan daha fazlası; ilaç üretiminden, sağlık malzemeleri üretiminden, elde edilmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanımız, Milli Seferberlik ilan ederken; bu konulara özen göstermemizi istemiştir. Özellikle gereksiz ilaç kullanımı, hem sağlığa zarardır. Hem ekonomiye zarardır. Alınıp evlerde depolanan ilaçlar; sonra çöpe atılmaktadır. Düşünün bir kere; cebinizdeki dövizi yakıyorsunuz, kullanılmayacak şekilde; çöpe atıyorsunuz. Evet ilaç israfının anlamı; bir başka manada budur. Hiç, cebindeki parasını kullanmadan, çöpe atan insan gördünüz mü? Sorusuna kendimizden başlayarak, etrafımıza bakınız, demek lazım.
Dünya üzerinde gelişmekte olan ülkeleri, yahut gelişmemiş ülkeleri; en güzel sömürme taktiği; onlara ilaç ve sağlık ürünleri satmaktır. Hem de; en pahalı cinsinden. Üstelik, ürettiğiniz ilaç açısından; Dünyada yalnız iseniz; istediğiniz fiyata satabilirsiniz...
Batılı ülkelerin ne kadar zengin olduğunu ifade eden kafalar; lütfen bu zenginlikleri, kimleri sömürerek, kimlerin en değerli mallarını çalarak elde ettiklerine, bir baksınlar.
Bu anlamda, sağlık açısından yapmadıkları rezalet yoktur. İnsanlık adına; gerçek amaçları, insanlara sağlık sunmak olan tüm çalışmaları bir kenara koyuyorum. O insanlar kimlerse; tebrik ediyorum. Kazandıkları kendilerine göre; helaldir.
Sağlık ürünlerini üretmenin ve onun üzerinden bedavadan para kazanmanın yolunu seçenlere de; insanlık adına yuh olsun, diyorum. Bugün, Dünyada sağlık açısından neler oynandığını bir hatırlayalım. Sahte ilaçlar, hastalık üretmeler, salgın hastalıklar çıkarıp; onların ilaçlarını satmalar, hastalıklarla korkutarak; aşı ve ilaç satmalar, reklamını yapmalar. Fahiş fiyatlarla avantadan para kazanmalar. Çaresiz insanları, kobay olarak kullanmalar. Sattıkları değersiz sağlık ürünlerine karşılık; çaresiz devletlerin en değerli yer altı ve yer üstü zenginliklerini elde etmeler. Değerlerinin çok, çok üstünde karşı taraflara mal satmalar. Hatırlarsanız, şu andaki bir siyasi adamın başkanlığını yaptığı bir kuruma; değeri on dolar olan stentleri bir zamanlar ülkemize; 200 lü dolarlarla satmışlardı. Böyle olunca; O ülke kalkınabilir mi?
Ülkemiz kalkınmak istiyorsa; silah üretimi kadar; ilaç üretimine, sağlık malzemeleri üretimine, katkı sağlamalıdır. Bu ürünlerin üretilmesi için; tüm maddi imkanlar, ilmi imkanlar; seferber edilmelidir. Bu anlamda Üniversitelere önemli görevler düşmektedir. Görünen o ki; çoğu Üniversite elemanları, asıl görevlerini unutup; başka, başka gereksiz, görev sorumluluğu alanlarında olmayan şeylerle uğraşmaktadırlar. Kısacası; Ülke yararına olmayan şeyler... yazıklar olsun...
Halkımız kendi adına; ilaç israfından, boş yere tüketmekten uzak durmalıdır. Eskilerin tabiriyle; dişten artırmak gerekir.
Anlamadığım bir şey ise; sağlık adına yapılan alternatif tıp, çalışmalarının gereksiz görülmesidir. Normal olanı; bu çalışmaları denetleyecek bir kurum oluşturmaktır. Eğer yararlı bir çalışma ise; istifade etmektir. Yok zararlı ise; iptal edilmelidir. Hatta zararlı ürünleri satmak isteyenlere, reklamını yapanlara en ağır cezaların verilmesidir. Her alanda olduğu gibi; Bu alanda da, yapılacak şey; gerekli Devlet denetiminin sağlanmasıdır. Yararlı olan çalışmaların teşvik edilmesidir.
En kısa zamanda MİLLİ İLAÇ SANAAYİİ kurulmalıdır. Milli Silah Sanaayii, kadar önemlidir. Kurucular teşvik edilmelidir. ARGE çalışmalarına, bütçe ayrılmalıdır. Alternatif tıp çalışmaları da, bu alana dahil edilebilir.
İnsanımız, gereksiz ilaç kullanımını terk etmelidir. Unutmayınız, Devletin resmi kurumlarından aldığınız ve çöpe attığınız ilaçlar, kendi cebinizden gitmektedir. Milli Ekonomiye zarardır.
Bundan on yıllar önce, ilaçlara ödenen paraların ne kadar yüksek olduğunu hatırlayınız. Aynı ilaçları neden daha sonraları; üçte bir fiyatına alır, olduk. Burada eczanelere sıkı denetim getirilirken, aynı denetimin İlaç üreten ve ithal eden firmalara, hatta daha fazlasının getirilmesi gerekmektedir.
Gereksiz olarak alınıp çöpe atılan ilaç, dolayısıyla bu VATANA ihanet gibidir. En azından Milli ekonomiye zarardır. Buna dikkat edelim. Evlerimizde gereksiz ilaç biriktirmiyelim. Her zaman o ilaçları bulmak kolay bir işlemdir. Gereksiz erinmelerimiz, bize zarar olarak, geri dönmesin. Hadi canım sende, deyip; dikkate almamazlık etmeyelim.
Unutmayalım, ilaç sektörü, sağlık sektörü pahalı bir sektördür. Ülkemizin daha güçlü olup, bizlere daha iyi hizmet sunması için; gereksiz harcamalardan kaçınmamız gerekir. Buna en azından, ilaç israfını önleyerek, destek verebiliriz.
İşte benim dövizim yoktur ki, bozdurayım, diyenlere bir fırsat; İlaç israfını önlemek de, döviz bozdurmak kadar değerlidir. Bu Vatanseverlik aslında, en basit yapabileceğimiz bir eylemdir. Sadece, dikkat ve itina göstermek yeterlidir. Sonuçta; Ülkemizin her alanda güçlü olması; bizlere daha iyi hizmetler sunması adına, bir ilerlemedir. Lütfen, biz de; kendimizce katkı sağlayalım.
Gereksiz her alandaki israf; Ülke ekonomisine sıkılmış bir kurşun, gibidir?
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?