MEHMET ŞEVKET EYGİ ANISINA

Orhan Arslan
Orhan Arslan
MEHMET ŞEVKET EYGİ  ANISINA
17-07-2019

Mehmet Şevket Eygi, 7 Şubat 1933´te Zonguldak´ta doğdu. Eğitim hayatına Galatasaray Lisesi´nin ilkokulunda başlayan Eygi, Lise tahsilini de; bu okulda tamamladı.  

Galatasaray Lisesi´nden sonra burslu olarak kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi´nde lisans derecesinde eğitim gördü.

Eygi, öğrencilik yıllarında çevirmen olarak Fransız Kültür Merkezi´nde çalıştı. 1956 yılında SBF´nin Uluslararası İlişkiler Bölümü´nden mezun oldu.  

Diyanet işleri başkanlığında; mütercim olarak, çalışmaya başladı.

Burada çalışırken, 1957 yılında "İslam" dergisini çıkardı. Askerliğini yedek subay olarak tamamladıktan (1958-59) kısa bir süre sonra 27 Mayıs 1960 ihtilali oldu. O dönemde   "Yeni İstiklal" gazetesiyle gazeteciliğe başladı. Eygi´nin yönetiminde yoluna devam eden "Yeni İstiklal" gazetesi (1960-67), o dönemin şartlarında iyi bir okur kitlesi buldu, 35 binlere varan bir satış rakamı yakaladı.

Mehmed Şevket Eygi, 1966 yılında ise "Bugün" gazetesinde çalışmaya başladı. Beş yıl yönettiği "Bugün" gazetesi, 100 bin civarında tirajları gördü. Eygi, "Bugün"deki yazılarıyla o günlerin sabah namazlarında çok büyük kalabalıkların toplanmasını sağladı. "Bugün" gazetesinde yaptığı çağrıya uyarak yüz binlerce insan sabah namazlarını büyük cemaatlerle kılıyor; bu cami mitinglerinde vaiz ya da imam, halka komünizmin Türkiye ve İslâm dini için tehlikelerini olduğunu anlatıyordu.

Böylece aynı zamanda; bir aksiyon adamı görevini, üzerine alıyordu.

En son olarak; Milli Gazete´ de köşe yazıları yayınlanıyordu.

Biz kendisini ve yazılarını 1970 yıllardan  itibaren takip ediyorduk.

Yıl 1977 Sivas MTTB yönetimi olarak, dernekte bir küçük kitap kulübü açmaya karar verdik. Bu amaçla İstanbul´dan kitap temin etmemiz gerekiyordu. Bu amaçla bir arkadaşımla İstanbul´a geldik. Bedir yayın evinden aldığımız kitaplar vardı. O Yıllarda Sivaslı olan Ahmet isimli bir dostumuz, orada çalışıyor idi.(Allah Rahmet Eylesin) Bize çok yardımcı oldu. Daha önceki yıllarda Şevket Eygi beyi, basından tanıyorduk.  

Aldığımız kitapların bedelini ödemek için; Sivas´tan arkadaşımız, bize banka aracılığı ile; para göndermişti. Parayı çekmemiz gerekiyordu. Ancak, üzerimde nüfus cüzdanı yoktu. Malum öğrenci kimliği, vardı. Banka bize parayı ödemedi. Ancak, kendilerinin tanıdığı birisini bankaya getirir isek; parayı ödeyebileceklerini söylediler. Biz de, Rahmetli Ahmet Beyin yanına giderek; konuyu izah ettik. Ahmet Bey konuyu Şevket Beye iletti. Şevket Bey, birazda nasihat ederek; bana eşlik etti. Bankaya kadar gittik ve paramızı çektik. Gerekli ödemeleri yaparak; Sivas´a kitapları götürdük. Kitap kulübünü faaliyete geçirdik... 

Bedir yayın evi, bize o, yıllarda destek oldu. Sivas Halkının temel İslami eserler ile; buluşması için, çaba sarf etmiştik.

Cenazesi, Sayın Cumhur Başkanımızın  katılımı ile; Fatih camiinden kaldırıldı. Allah rahmet eylesin... 

Akıllarda kalan ise; Kimi basın yayın kuruluşlarının cenazenin arkasından attıkları başlık ve yorumlar oldu. ´´Gerici yazarın cenazesine Cumhur Başkanı katıldı...´´  Ülkemizde basın adına yıllardır yayın yapan bu arkadaşların tavrı; yadırgandı...

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?