AFETLERE HAZIRLIK

Ahmet Hasdemir
Ahmet Hasdemir
AFETLERE HAZIRLIK
03-06-2024

Bulunduğumuz coğrafya doğal afetler açısından oldukça riskli bir coğrafya, bu riskler, jeolojik, meteorolojik ve iklimsel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Yıl içinde takip ettiğimiz haber kaynaklarına baktığımızda ülkemizde yaşanan doğal afetleri deprem, sel ve taşkınlar, heyelan, çığ, orman yangınları, salgın hastalıklar vb. gibi sıralamak mümkün.

Bu kadar riskli bir coğrafyada yaşamamıza rağmen yaşanma ihtimali yüksek afetlere hazırlıklı bir toplum değiliz. Toplumun en üst yönetiminden en alt birimine kadar afet bilincimiz yeterli değil. Oysa ki toplum olarak yaşadığımız coğrafyanın risklerini adımız gibi ezbere bilmemiz gerekiyor.  Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşadığımız devasa depremler toplumsal bilinçlenmeyi tetikleyecek gibi gözüküyor. Afetlere hazır bir toplum oluşturmak, afetlerin etkilerini en aza indirmek ve hızlı bir şekilde toparlanmayı sağlamak amaçlı eğitimlere devam eden bir anlayış var gibi.

AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), Türkiye'de afet yönetimi ve acil durum müdahalesi konularında çok önemli çalışmalar yürütmekte. AFAD, afetlerin önlenmesi, zararların azaltılması, hazırlıklı olunması, müdahale edilmesi ve iyileştirme süreçlerinin yönetilmesi gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir. Bu çerçevede Sivas AFAD İl Müdürlüğü bu konuda çok ciddi eğitim vermekte, gönüllüleri eğitmekte. Nisan ayı sonunda gönüllü olarak oluşturduğumuz otuz kişilik grubumuza bir haftalık “Depremde Arama Kurtarma Eğitimi” verdiler. Eğitim önce dersliklerde sonra da sahada aletlerle pratik olarak verildi. Türkiye'nin afetlere karşı daha dirençli ve hazırlıklı olmasını sağlamaya yönelik AFAD'ın bu çalışmaları çok önemli. Bu gibi çalışmalar, afetler sonrası hızlı ve etkili müdahalelerle can ve mal kaybının en aza indirilmesine katkıda bulunacak çalışmalardır.

Geçen hafta Cumhuriyet Üniversitesi ve AFAD İl Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen "Afete Hazır Üniversite Projesi" dâhilinde Cumhuriyet Arama Kurtarma (CAK) Birimi tarafından düzenlenen Üniversitemiz "AFAD Gönüllüleri Buluşması" programına katıldım. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü hemşerimiz Prof. Dr. Orhan Tatar yaptığı konuşmada toplumun bilinçlenmesine vurgu yaparken toplum gönüllülerinin eğitiminin önemini üzerine basa basa söyledi.

Doğa sporlarından arkadaşımız olan Kemal Demetçiçek hocamızın gayretleriyle kurulan Cumhuriyet Arama Kurtarma (CAK) ülke genelinde diğer üniversitelere örnek olacak, takdir edilecek bir gönüllülük çalışması. Yüzlerce akademik ve idari kadroda üniversite çalışanı gönüllüyü bir araya getirmek kolay olmasa gerek. Bu başarıyı gerçekleştiren hocamızı ekibiyle birlikte tebrik ediyorum.

Yukarıda bahsettiğim riskli coğrafyada yaşarken yapılması gereken hazırlıklardan, ilimizdeki yansımalardan örnekler yazdım. Her türlü kaza ve belanın milletimizden uzak olmasını temenni ederken yaşanması muhtemel afetlere karşı da her zaman hazırlıklı olmalıyız.

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?