Özgüven

Ayşe Betül Gök
Ayşe Betül Gök
Özgüven
21-09-2023

Kişinin kendisini değerli ve yeterli hissetmesi,  kendine yönelik pozitif duygular beslemesi ve bununla birlikte bireyin kendisiyle ve çevresindekilerle barışık olmasıdır.

Özgüvensiz hissetmenin bir çok  sebebi olabilir. Eleştirici, baskıcı bir ailede büyümek, başarısız ve yenilmiş hissetmek, terk edilme gibi bir çok durum ve hisler özgüven zedelenmesine yol açabilir. Ancak özgüven geliştirilebilen bir olgudur yalnızca emek ve zaman ister.

Şunlara dikkat et:

  • Kendini küçümsemek yerine kendine inanmalısın
  • Küçükte olsa hedefler belirlemelisin, amacın olmalı
  • Mükemmelliği bir kenara bırakmalı kendini olduğun gibi kabul etmelisin
  • Başarılarını görmezden gelmeyerek kendini taktir etmeyi bilmelisin
  • Öğrenmeye açık olmalı önüne set kurmamalısın
  • İletişimden kaçmamalı olabildiğince iletişim becerilerini geliştirmelisin
  • Risk almaktan çekinmemeli hatalarından öğrenmeye açık olmalısın
  • Strese ve kaygıya teslim olmak yerine başa çıkma stratejileri geliştirmelisin

 

Şimdi de harekete geçebilmek adına neler yapabiliriz bir bakalım.

 

Bu sefer telefondan videolar izlemek yerine kendinizi çekin. Bir şiiri, şarkıyı fark etmez yüksek sesle söyleyin ya da makyaj yaparken, traş olurken konuşarak videolar çekin. Sonrasında bunları izlemek için epey tahammül göstermeniz gerekebilir ama unutmayın ki yalnız değilsiniz. Televizyonda, sosyal medyada gördüğünüz insanlar da aynı sizin gibi ya sesini ya mimiklerini ya da birkaç özelliğini birden beğenmiyor olabilir ancak kendini bu şekilde kabul etmek özgüveni getirir.  Siz de devamlılık sağlarsanız en az onlar kadar özgüvenli bir halde olabilirsiniz.

Kafa dağıtmak için okuduklarınız ya da izlediğiniz dizi, filmler donanımlı olmak için yetmeyebilir. Bazen zevkleri bir kenara bırakıp olabildiğince dikkat kesilerek bir film izlemeniz yorumlayabilmeniz ve eleştirel olabilmenize olanak sağlar. Böylece kültür seviyenizi yukarı çekebilir ve özgüveninize katkı sağlamış olursunuz.

Diğerlerine yardım etmek, iltifatta bulunmak yine sizin özgüveninize katkı sağlayan durumlardır. Yaşlı birinin poşetlerini taşımak için teklifte bulunun. Yardımlarınız sonucunda aldığınız bir teşekkür iyi hissettirecek. Tanıdığınız tanımadığınız insanlarla mutlaka selamlaşın. Merhaba, iyi günler diyerek iletişime geçmek hem sizi hem karşınızda ki gülümsetmeye yetecek.

Gün içinde olanları, fikirlerini, hayallerini yazıya dök. Böylece kendinle konuşma fırsatı bulacaksın. İfade ve konuşma becerilerini artırarak içsel dünyanı keşfederken farkındalıkla beraber iyi hissedebilirsin. İnsanın kendini tanıması özgüvenini ayakta tutar.

Mesajlaşmak yerine aramalar yapmaya gayret et. Arkadaşının doğum günüyse arayıp kutla. Bir hastalık söz konusuysa geçmiş olsun dileklerini arayarak dile getir. Göreceksin ki özgüvenli olman için oldukça yardımcı olacak.

En önemlisi yalnızlıktan korkma. Diğerleriyle vakit geçirmek cazip gelsede kendinle vakit geçirmeyi öğrenmelisin. Sinemaya bir film geldiyse kimseyi davet etmeden bir bilet al ve git izle. Bir otobüs bileti al ve kendinle bir yolculuğa çık. Şehir değiştirmek zor ve zahmetliyse bulunduğun yerde bilmediğin bir yeri kendi başına keşfet. Asıl kendi başındayken de  güvende hissediyor olmak özgüvenli hissetmende rol oynayacak.

Sonuç olarak özgüvenli bir birey olarak devam etmek istiyorsan harekete geçmen gerektiğini unutma. Kendine güvendiğin ya da en azından bunun için çabaladığın bir hafta olsun.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?