SEÇİM ÖNCESİ ANKET SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Orhan Arslan
Orhan Arslan
SEÇİM ÖNCESİ ANKET SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
17-05-2023

Bu şirketler kamuoyunu bilgilendirme amaçlı mı görev yapmaktadırlar. Yoksa, kamuoyunu yönlendirme amaçlı mı görev yapmaktadırlar. Belli değil.

Genellikle çoğu araştırma şirketleri yanıldılar. Yahut sonucun belirtikleri gibi olmasını istediler.

Her seçim döneminde bu anket sonuçlarının çoğunun çuvalladığını görüyoruz. Özellikle MHP, tahminleri hiç tutmamaktadır. MHP her seçim sonrası kamuoyu araştırmalarının üç, beş puan üzerinde oy almıştır.

Bu şirketlerin tarafsız olması gerekmez mi? Eğer yönlendirme amaçlı çalışmalar yapıyorlar ise, o zaman bu kamuoyunu bilgilendirme amacından dışarı çıkıyorlar demektir. Bunları denetleyecek bir kurum yok mudur? Böyle istedikleri gibi at oynatmaya devam ediyorlar.

Bakınız seçim öncesi; anket sonuçları, nasıl tahmin konusunda yanıldılar.

Cumhur Başkanı Erdoğan % 49.4, Kılıçdaroğlu% 44.9 Bu ilan edilen sonuç.

Şimdi, Konda, Metropoll, Mak Araştırma, ORC, Avrasya, Yöneylem, Türkiye Raporu, Aksoy, isimli şirketler, hepsi anket sonuçlarında Kılıçdaroğlu'nu önde gösteren şirketler idi. En az dört, beş puan önde yarışı önde bitiriyor diyorlardı.

Sonar, Optimar, Asal, Genar, isimli şirketler ise; Erdoğan'ı önde gösteriyordu. Yine dört, beş puan Erdoğan önde çıkar diyorlardı.

Sonuçta yanılan, doğru sonuca yaklaşamayan, Bu şirketler kendilerini yanıldık diyerek aklayacaklar mı? Merak ediyorum. Yoksa  hiçbir şey olmamış gibi mi davranacaklar!

Hele seçim gecesi Sayın iki büyük şehir belediye başkanının yaptığı açıklamalar, hangi verilere dayanılarak yapılmıştır. O da merak konusudur? Kimler onlara yanlış bilgiler verdiler!

Bu anket çalışmalarını yapan insanların nasıl taraf olmadıklarını söyleyeceğiz? Bilmiyorum. Demek ki, daha geniş yelpazeli, daha geniş katılımlı, toplumun her kesiminin görüşü alınarak yapılan anketler daha net sonuçlar verebilir. Örneğin İstanbul Kadıköy' de yaptığını bir anket Ülkenin tamamını bağlamaz. Yine Trabzon ilinde yaptığınız bir ankette Ülkenin tamamının görüşü anlamına gelmez. Ya da başka çevrelerden lokal anlamda yapılan kamuoyu yoklamaları eksik ve noksan kalır.

Daha dikkatli daha titiz çalışılmış, daha objektif yanılma payları birkaç puanı geçmeyen sonuçlar olursa, kamuoyu bu araştırma şirketlerine daha fazla güvenir. Yoksa her seçim sürecinde böyle ısrarla taraflı sonuçlar vermek, güvenirliğini kaybettirir. Bir defa yanılma payı olabilir. Ancak bu yanılma payı tekrardan yapılıyor ise, güvenilir olmaktan çıkar.

MHP örneği çok çarpıcı bir örnektir.

Biz daha tarafsız, insanımızı bilgilendirecek, daha sağlıklı sonuçların tarafsız veri olarak aktarılacağı çalışmaları bekliyoruz. Vatandaş olarak onu beklemek hakkımız olsa gerektir.

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?