YENİ YILDA TRAFİK CEZALARI ARTIRILDI

Orhan Arslan
Orhan Arslan
YENİ YILDA  TRAFİK CEZALARI ARTIRILDI
04-01-2018

Ruhsatsız araç kullananlara 108 lira.
Emniyet kemeri takmayanlar ile motosikleti kasksız/gözlüksüz kullananlara; 108´er lira. Tescilli aracı plakasız kullananlara; 2 bin 18 lira.
Sahte plaka takan veya kullanan kişilere; 5 bin 942 lira.
Aracını tescil ettirmeden trafiğe çıkaranlara; 235 lira.
Kamyon, çekici ve otobüslerde takograf, taksilerde taksimetre kullanmayanlara; 488 lira.
Ehliyetsiz araç kullananlara; 2 bin 18 lira.
Araçlarının muayene süresini geçirenlere; 108 lira.
Kırmızı ışık kuralına uymayanlara; 235 lira.
Araçlarını kişilere zarar verecek şekilde sürene 108 lira.
Araçtan herhangi bir şeyi çevreye, yola atana; 108 lira.
En yüksek ceza; 17 bin 65 lira ile "geçici tescil belgesini basmak ve araç sahibine vermek üzere yetkilendirilen gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerinden belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket edenler" için kesilecek.
Trafikte alkollü araç kullananlar hususi otomobili 0,50, hususi olmayan otomobilleri 0,20 promil üzerinde olan, sürücülere ilkinde; 1002 lira, ikincisinde; 1256 lira, üçüncüsünde ve daha fazlasında; 2018 lira para cezası uygulanacak.
Geriye doğru beş yıl içinde; 1.defasında; 6 ay, ikinci defasında; 2 yıl, 3 ve fazlasında; 5´er yıl ehliyet,   belgesine el konulur. Ehliyet 2 yıl süreyle elinden alınan sürücüler; sürücü davranışları geliştirme eğitimine katılmak zorundadır.
Ehliyet 5 yıl süreyle elinden alınanlar psikolojik durumlarının anlaşılabilmesi için; psiko-teknik testine tabi tutulurlar.
Aynı zamanda 1 promil üstünde alkol kullananlar, hakkında; mahkemece dava açılır. Yasal sınır üzerinde alkol kullanarak kazaya karışanlar TCK 179 maddeye göre yargılanır.
Evet, cezalar artırıldı?
Bakalım sonuç ne olacak?
Benim teklifim yasal düzenleme ile; hapis cezasının verilmesidir. O, zaman caydırıcı olabilir.
Diğer teklifim; Bazı para cezalarının, belirlenmesi; Şahsın kazancı ile, direkt orantılı olmalıdır. Kırmızı ışık kuralına uymama cezası, gelir düzeyi düşük olan insanlar için; yıpratıcı olabilir. Ancak, gelir düzeyi yüksek olan insan için; çekirdek parası durumundadır. Onun için; O, durumda olan insanları etkileyeceğini, sanmıyorum.
O, nedenle, tekrar ediyorum; para cezaların caydırıcı olması için, verilecek ceza miktarı, insanların gelir düzeyi ile; doğru orantılı olması gerekir.
Çözüm, hapis cezası, daha ağır para cezalarıdır?
Bir başka konu ise; yaşları ilerlemiş araçların, hala trafikte seyir halinde olmaları, konusudur. Buna acilen bir çözüm üretilmesi, gerekir.
Diğer bir  konu; Trafik konusu, park yeri meselesidir?
Ülkemizde trafik sorunu yoktur... Araba park sorunu vardır... Bu konuda, belediyeler, büyük vebal altındadır... Bugün, bu duruma gelmemiz, onların bu alandaki sorumluluklarını; yeteri kadar yerine getiremediklerinden kaynaklanmaktadır.
Hala, cadde ve sokaklardaki, kaldırımlar; park yeri olarak, kullanılmaktadır.
Kaldırımlar esnaf ve arabalar tarafından işgal edilecekse; neden kaldırımlar yapılmaktadır?
Trafiği sorun olan büyük şehirlere geçici çözüm; Tek, çift plaka uygulamasını, devreye sokmaktır.
Yoksa; mevcut durum, daha da; içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.
Para cezasından çok ölümlü ve yaralamalı, kasıtlı hataya yönelik, kazalarda; hapis cezalarının artırılması lazımdır. İnsanımız para cezasını takmıyor. Yahut caydırıcı olarak görmüyor. Bütün bu olayların göz önünde bulundurularak; ceza sisteminin belirlenmesinde yarar vardır.
İşte trafik kazaları ile ilgili fikrimiz budur. Sonuçta teröre verdiğimiz, kurban sayısından daha fazla insan kaybediyoruz. Böyle acıların bir daha yaşanmaması için; biraz daha dikkat etmeliyiz.
Bu kadar uyarılmasına rağmen neden insanlar kurallara uymazlar. Aynı zamanda bu kurallara uymamak, insan hakkına saygı göstermemek demektir. Dolayısıyla insanlar arasında en basit kural hatası bile; anlaşmazlıklara ve tatsızlıkların yaşanmasına neden olmaktadır.
Devlet yetkililerinin, bir an önce, bu konuya çözüm üretmeleri, şarttır.
Yapılan bunca yeni hizmetlere rağmen; trafik kuralı ihlalleri devam etmektedir. Yaralanmalara ve ölümlere sebep olan durumların daha aza indirilmesi için, demek ki; daha geniş ve kapsamlı, caydırıcı özelliği olan, yasalara ihtiyaç vardır. Basına yansıyan bazı kaza haberleri ve sonrasında yaşanan olaylar; toplumu derinden üzmektedir.
Yeni yılımızın, bu tür olaylardan uzak olmasını, yürekten dilerim?.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?