Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde 105 ülkenin eş sunuculuğunda oy birliğiyle kabul edilen Sıfır Atık Hareketi, Sivas’ta çeşitli etkinliklerle uygulanmaya devam ediyor.
Emine Erdoğan'ın öncülüğünde 2017'de başlatılan Sıfır Atık Hareketi, "Elimizde Yeterince Var" sloganıyla farkındalık oluşturmaya devam ediyor. Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında bu yıl, "Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru" temasıyla etkinlikler düzenlenmesi planlandı.
Bu doğrultuda Sivas'ta, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Binali Yıldırım Kampüsü Âşık Ruhsati Kültür Merkezi'nde "Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru" konulu bir sergi gerçekleştirildi.
Programa Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, eşi Dr. Çiğdem Olgun Şimşek, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şengönül, Milli Eğitim Müdürü Fatih Erdoğan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Şahin Ertem, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mustafa Doğan, geri dönüşüme katkı sunan kurumlar ile kadınlar, öğrenciler ve diğer ilgililer katıldı.
SIFIR ATIK İSRAFI ÖNLEMEKTİR
Programda konuşan Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, "Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru" temalı 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü'nü kutlamak üzere bir araya geldiklerini belirtti. Sıfır atığın yalnızca geri dönüşüm değil, üretimden tüketime kadar her aşamada tasarruf sağlamak, israfı önlemek, doğal kaynakları korumak ve sürdürülebilir bir yaşam biçimini benimsemek anlamına geldiğini vurgulayan Vali Şimşek, "Bu anlayış, yalnızca çevremizi korumakla kalmayıp, aynı zamanda ekonomik olarak da daha verimli ve sürdürülebilir bir sistem yaratmaktadır. Bugün burada düzenlenen program, çevreye duyarlılığı artırarak, sıfır atık hareketinin daha geniş kitlelere yayılmasını amaçlamaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kıymetli eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin öncülüğünde yürütülen Sıfır Atık Projesi'nde bu yıl, 'Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru' teması ele alınmaktadır. Bu tema, en fazla atık üreten sektörlerden birinin tekstil sektörü olduğunu bizlere göstermektedir." dedi.
SIFIR ATIK HEDEFLERİNE ULAŞMAK İÇİN İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMAKTA KARARLIYIZ
Sektördeki sıfır atık anlayışının yaygınlaşması için yapılan çalışmaların büyük önem taşıdığını belirten Vali Şimşek, "Bu konuda farkındalığı artırmak, iyi uygulamaları yaygınlaştırmak ve yeni projeleri desteklemek bizim de önceliklerimiz arasındadır. Sivas olarak, bu gibi etkinliklerle sıfır atık konusuna dikkat çekmeye, sıfır atık hedeflerine ulaşmak için tüm kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içinde çalışmaya, bu bilinci gençlerimize ve toplumumuza aşılamaya kararlıyız. Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek, daha az tüketip daha uzun ömürlü ürünler tercih ederek çevremizi daha yaşanabilir kılacak ve sıfır atık anlayışını geniş kitlelere ulaştırmak için hep birlikte gayret göstereceğiz." diye konuştu.
Sürdürülebilir bir çevre ve sağlıklı bir geleceğin ancak herkesin el birliğiyle mümkün olacağını vurgulayan Vali Şimşek, "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Sıfır Atık Projesi kapsamında 2018’den bu yana 27 bin ton atığı toplayarak ekonomiye kazandırmıştır. Bu sayede yaklaşık 124 bin ağacın kesilmesi önlenmiş, yaklaşık 205 bin m³ su tasarrufu sağlanmış ve yaklaşık 3 bin ton sera gazı emisyonu engellenmiştir. Diğer yandan, Sivas İl Özel İdaremiz de geçtiğimiz beş yıl içerisinde 907 köyden yaklaşık 200 bin ton çöpü doğaya zarar vermeden toplayarak geri dönüşüme kazandırmıştır. Tüm bu çabalarımız, güzel bir dünya ve geri dönüşümle daha güçlü bir ülke için yapılmaktadır. Ümit ediyorum ki Sivas, hem doğal zenginlikleri hem de çevreye duyarlılığı ile örnek bir şehir olacaktır. "Bu programda emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ediyorum. Sergi alanında görev alan Sivas Olgunlaşma Enstitüsü, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kredi ve Yurtlar Kurumu ile Lefaks Tekstil gibi değerli paydaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Sıfır Atık Günü etkinliklerimizin, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmada etkili olmasını temenni ediyorum” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mustafa Doğan ise müdürlüğün koordinesinde hazırlanan sergiye katılan herkese teşekkür etti. Doğan, "Bu tür sergilerin, etkinliklerin ve açılışların düzenlenmesi gerekiyor ki gelecek nesillerimizi daha duyarlı hale getirelim ve çevremizi daha yaşanabilir kılalım. Bakanlığımız her yıl belirli bir tema seçiyor ve bu yılın teması 'Tekstilde Geri Dönüşüm' olarak belirlendi." dedi.
Vali Şimşek, daha sonra tekstilde geri dönüşüm konulu sergiyi ziyaret ederek sergilenen ürünleri inceledi ve yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden detaylı bilgi aldı.