Çoğu kamu kurum ve kuruluşlarının lojmanları şehrin en güzel ve pahalı semtlerinde. Gayet lüks sayılabilecek durumda, bazı lojmanlar hiç yoktan iyidir, idare edebilecek durumda bazı lojmanlar ise harabe halinde. Genel olarak içinde bulunduğumuz dönemde lojmanda oturanların lojmana ihtiyaç duyabilecek kadar maddi sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum.
Çünkü hepsinin ekonomik durumu iyi olduğu gibi çoğunluğu çift maaşlı. Lojmanın avantajı çok fazla. cüz'i miktarda kirasının olması, bazı lojmanların yakıtı, masrafı, bakımı hala devlete ait ve devlet çalışanı tarafından yapılması lojmanları cazip kılmaktadır. Yani çiftlik. Lojmanda oturan çoğu insanın en az bir dairesi var ve ek gelir olarak kiraya vererek lojman fiyatının 6 katı kira alınlar vardır.
-Bu durumda bu kişiler lojmandan çıkar mı? Çıkmaz. Cazipliğini kaybeder mi tabi ki etmez.
Üst makamlara tahsis edilen lojmanlar daha bakımlı ve iyi durumda olduğu aşikârdır. Her birim amirleri değişmesinde lojmanlar sil baştan yenileniyor. Devletin imkânları sınırsızca kullanılıyor. Boyacısı, marangozu, sucusu vs. devlet çalışanı. Demirbaş olan eşyalar gelen yeni sahiplerinin zevkine ve modaya göre devlet bütçesinden karşılanıyor, yenileniyor. Lojmanda bu kadar saltanatlı ise kurumunda nasıldır siz düşünün hatta hayal edin. Hayal gücünüz yeter mi bilmemem. Bir atasözü var sanki babalarının evinde görmüşler. Birde Beğenmezler, küçümserler. Kendi ceplerinden çıksa böyle yaparlar mı? Asla yapmazlar.
Düşünün bu olay her tayinde yapılıyor. Mobilyalar değişiyor sil baştan lojmanlar yenileniyor.
Eskiler bodruma atılıyor çürümeye bırakılıyor. Farelere yeni eşyalar geliyor yani. Yeni gelenler gidenlerin kullandıkları eşyaları istemiyor. Yeniliyor. Neden istesin ki nasıl olsa para cebinden çıkmıyor. Ödeyen var. Özel giderlerini devlete yükleyenler bile var. Yeri gelince dürüstlükten bahsedip ahkâm keserler. Ama tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını yediklerini bir türlü düşünmekte istemezler. Nedense işlerine gelmez. Yazık lojmandan çıkmamak için yapmadıkları kalmıyor.
Lojmanlarda sadece bunlar olmuyor. Birde padişahlık gibi babadan oğula devredilenler var. Kendileri 30-40 yıl oturdukları gibi birde çocuklarına bırakanlar. Yâda çocukları başka ilde ise onlara lojman tahsis ettirenler. Bir lojman yetmiyor çifte lojman. Kira ucuz. Çoğu masrafı da devlet karşılıyor. Kendi evlerini kiraya verip neden lojmanlarda tıkış tıkış oturmasınlar ki. Bazıları lojmandan çıkarken elektrik düğmesine kadar söküp gidenler, bir tadilat yapmadığı gibi kırık dökük oturanlar. Eğer torpilliysen en iyi yerler sana tahsis edilir. Oh ne rahat... Çiftlik mi desek yoksa bal tutan parmağını yalar mı desek. Artık buna bir isim sizler verin. Nasıl olsa babadan kalma payidar tahtı sanki. Bu kadar savurganlıklar yaşanırken asgari ücretliyi, işçiyi, idari sınıf memuru küçümsemelerine şaşmamak gerek. Sadece lojman mı değil makam araçları, hizmet için kiralanan ve makam aracı olarak kullanılan araçlar. Devletin her türlü imkânları. Devlet dairesi değil ego tatmin yeri sanki. Her türlü kapris ve egolarını çekenler var nasıl olsa. Maaşlarını onlar cebinden veriyor sanki paralı köleleri. Ye kürküm ye devri. Kim ne zaman düzeltir bu haksızlıklar bilemem. Ama biran an önce çözümlenmesi gerekir. Çünkü biz her şeyi lafta yapıyoruz. Lafta dürüst, lafta adil, lafta insanız ama Uygulamada ise sıfırız.
Bu güne kadar gelen her hükumet lojmanları satacağız dese de hep lafta kaldı. Vaatten ileri gidilemedi. Lojman işinde adam kayırma devam ediyor. İşine gelene lojman tahsis ediliyor. Gelmezse bahanelerle reddediliyor. Süresi dolsa bile çıkartılmadığı gibi, beğendiği lojmana geçme şansı bile veriliyor. Süreler uzatılıyor. Her tür olaylar mevcut. Adeta Türk filmleri oynanıyor.
Lojmanların başka ilden tayin gelenlere ve tek maaşlı evi olmayanlara tahsis edilmesi gerekir. En adili ve doğrusu budur.20 yılı aşkın oturanlar var. Miras malı sanki. Neymiş görev tahsisi. Böyle görev tahsisi mi olur. 15-20-30 yıl otur. Süper. Kim istemez böyle tahsisli lojmanı.
Devlet bu lojmanları satsa hazine ne kadar kar edecek ve lojman nedeniyle emekli olmayanlarda emekli olup, işsizlere de fırsat doğacak. Makam tahsisli lojman sayılarının azaltılması ve lojman satışlarının hızlandırılması gereklidir. Bu şekilde bazı sorunların çözüleceği kanaatindeyim. Bir an önce Sayın başbakanın bu konuya el atıp lojmanları satışa çıkarması gerekir.
Lojmanlar devletin sırtında kambur olmaktan ve bazı kişilere saltanat malı olmaktan ileri gidememiş. Ve gidemez de. Tek çözüm lojman sayısının azaltılması lojmanda oturma yılının ve görev tahsisi lojmanların yeniden düzenlenmesi ve adaletin sağlanarak lojmanın kuruluş amacının dışına çıkılmaması gerekir. Lojmanda oturanlara bir bakın kaç tane gariban düz memur oturuyor.
Lojmanların yapılma ve kullanılma amacı kişiye göre değişti. Amacının dışında ne yazık ki. Hem de çok yazık. Bunların vebalini kimler nasıl verecek merak ediyorum. Devlet için çalışanların bu derece ayrıştırılması ve sınıflara bölünmesi horlanması kendi ülkende, kendi iş yerinde sanki sığınmacı gibi etiket ve makam ayrıştırılması çok acı.