Türkçe, Adriyatik'ten- Çin Seddine, Sibirya'dan-Suriye'deki Türkmen Dağına kadar 12 milyon km'lik büyük bir alanda konuşulan dünyanın ilk beş dilinden birisidir. Üç yüz milyona ulaşan Türk'ün sayısı açısından ve en eski yazı dili olması açısından da ilk beş dilden biridir.
Türkçe, okunuşu, yazılışı aynı olduğu için tam bir bilgisayar yazılım dili olarak hayranlık uyandırıyor. Türkçe on bin yıllık mazisi hiç değişmemiş olan sözcükten yeni sözcükler türetme yeteneği ile matematiksel yapısıyla tam bir bilim dilidir. Kütüphanelerimizde bulunan Şemsettin Sami'nin Türkçe sözlüğü bir milyon kelime içermektedir. Sözcük türetme bir dilin gelişebilmesinin, gücünün en önemli göstergesidir. Türkçenin türetim ekleri 191 tanedir, Almancada bu sayı ancak 60'ı bulmaktadır. İngilizcede daha azdır. Hatta kelimeden kelime türetme yeteneği yok denecek kadar azdır. Dünyadaki dilbilimcilerin ortak görüşü; Türkçe adeta matematik uzmanlarınca tasarlanmış kadar zengin ve türetilmeye açık matematiksel bir dildir. Türkçenin gramer yapısının mantığa uygunluğu, dilin ezbere metodu ile değil, mantık yürütülerek öğrenilmesi bilim adamlarını Türkçenin mükemmelliği konusunda hayrete düşürmektedir.
Türkler, Ötüken'de mezar taşları üzerinde duygularını, düşüncelerini yazarken henüz İngiliz yazı dili yoktur. Orhun Yazıtları edebi metinlerdir. Orhun Yazıtlarında felsefİ, sosyolojik konuları anlatan, Türk Milletinin milliyetçilik anlayışını ifade eden yüksek edebi birer metin olarak 1400 yıldır ayaktadır.
Türkçe, ana dil olabilme ölçütlerinin tamamına sahip ender dillerden birisidir. Vücut organ adlarının tamamına sahiptir. Sayı isimlerine ve sayı işlemlerine sahip bir dildir. Zamirlerin tamamı da Türkçedir. Akraba isimleri de ana dil ölçütlerinden bir diğeridir. Türkçe akraba isimlerinin tamamının olduğu bir dildir. Türkçe dünyanın en zengin fiil dillerinin en başındadır. Türkler tarih boyunca bir oluşun, hareketin içinde oldular. Çin Seddinden-Sibirya eteklerinden Avrupa'nın içlerine ulaştılar. Fiil zenginliği Türk Milletinin karakteri ve Türkçenin zenginliğini oluşturdu.
Türkçenin yüksek türetme gücü, her gelişmeye ayak uydurmaya hazır eşsiz bir potansiyel güçtür. Matematiksel ve simetrik ses yapısı, ses dönüşümlerinin gelişigüzel değil ses uyumu kurallarına göre yapılanması başka bir gücüdür. Söz dizimi özne-nesne-tümleç-yüklem şeklinde dört öge taşıyan Türkçe bir cümlenin kombinasyon gücü 24'tür. Yani onu 24 farklı şekilde söyleyebiliriz. Her söyleyişte ayrı bir heyecan katmanı, bir duygu katmanı, bir farklılık, vurgu ortaya çıkıyor. Türkçe değişken, dinamik bir dildir; Avrupa dilleri gibi statik, donmuş bir değildir. Türkçede her kelime dönüşebiliyor.
Türkçede bir fiilin türev katsayısı ortalama 100-120, eğer o fiilden isim de türetirsek 150'ye kadar varıyor. Bir kök, 120 nüans, kelime doğuruyor. İşte bu Türkçenin muazzam bir gücüdür. Yani Türkçe çok derin saklı bir güçtür. Sözcük sayısına bakarak İngilizce daha kuvvetli, Türkçe zayıftır demek, Türkçenin saklı zenginliklerini bilmeden konuşmaktır. Biz daha henüz bütün fiillerimizi yapıp kullanmadık. Türkçe mukayeseli üstünlüklerin hepsinde en zengin dildir.
Türkçemiz bugün önemsenen hem de örselenen bir dildir. Türkçeyi örseleyenler daha çok kendi evlatlarıdır. Nesnel ölçülerle hareket eden UNESCO yaşayan 6500 dil içerisinde Türkçeyi ilk beş dil olarak ilan etmiştir. Türkçeyi bilim dli olarak yetersiz bulanların tezleri bilimsel değil ideolojiktir.
Dünyanın hiçbir ülkesinde yabancı dille eğitim yoktur, müstemlekeler hariç. Almanya'da, Fransa'da, İtalya'da, Japonya'da İngilizce eğitim yapmak kesinlikle yasaktır. Eğitim dili yabancı olunca o millet kendi tarihini, edebiyatını, kültürünü öğrenemez, kaybeder. Türkiye'de olduğu gibi tarihine, edebiyatına, kendi kültürüne yabancılaşmış hatta düşmanlaşmış nesiller yetiştirir. Yabancı dille eğitim yapan okullarda öğrenciler konuları tam olarak anlayamazlar. Anlatılan konuda geçen İngilizce kelime fiil mi, sıfat mı? Diye düşünürken konu anlatılır, geçer biter. Sonuçta hiçbir şey öğrenemeyen sadece iki yüz eli kelime Tarzan İngilizcesi konuşan, bilimden yoksun nesiller yetişir. Yabancı dil öğrenmeye evet, yabancı dille eğitime hayır demeliyiz.
Türk Milleti tarihten silinmek istemiyorsa; Türkçe konuşup yazması gerektiği konusunda bilinçlenmelidir. TÜRKÇEMİZE SAHİP ÇIKALIM, SAHİBİMİZ BAŞKASI OLMASIN.
Kaynak: Türkçenin Saklı Gücü-Hüseyin Özbay
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?