Nitelikli iş gücü, verimli bir ekonomi için vazgeçilmez unsurdur. Nitelikli iş gücüne sahip olmanın yolu ise iyi planlanmış mesleki eğitimle mümkündür. Mesleki ve teknik eğitim bu açıdan gelişmekte olan ekonomiler için hayati önem arz etmektedir. Ülkemiz de gelişmekte olan sanayisinde nitelikli eleman sıkıntısı çekmektedir. Bu sıkıntının nedeni mesleki ve teknik eğitim sisteminin gerek ortaöğretim gerekse yükseköğretim düzeyinde karşı karşıya olduğu sorunlardır. Geçmiş dönemde mesleki ve teknik eğitimin en önemli sorunlarından biri ve aynı zamanda mesleki ve teknik ortaöğretimi bitiren katsayı farkı idi. Ancak katsayı sorununun aşılması ile mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencilerinden beklenen başarının gelmediği üniversite yerleştirme sonuçlarından da belli olmaktadır. Katsayı farkı ortadan kalkmasına rağmen fark uygulandığı yıllarda olduğu gibi yine meslek lisesi öğrencileri lisans programlarına yerleşme oranında alt sıralarda yer aldı. İlimizde de Mesleki ve Teknik Eğitiminde yaşanan genel sorunların etkileri yanında; sektörlerle iş birliğinin yetersizliği, öğretmen ve öğrencilerin niteliklerin geliştirilememesi ve mesleki eğitimin toplumumuzdaki algısı ön plana çıkmaktadır.
Mesleki ve Teknik eğitime yön veren kurum ve kuruluşların tutumları, staj uygulamaları, finansman sorunu, yaygın ve informal öğrenme şekilleri, ilimizdeki öğrenci profili ve toplumumuzdaki olumsuz algı bu okullara ilgiyi azaltmakta ve bu okullar başarılı öğrenciler tarafından tercih edilmemektedir.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1.Bu okullarda açılacak eğitim programlarının belirlenmesinde, stajların tasarımı ve uygulanması gibi süreçlere ilişkin karar verme konusunda paydaşların da yer alacağı bir mekanizma oluşturulmalı.
2.Eğitim kalitesinin artırılması için mesleki rehberlik ve yönlendirme bilgi ve donanıma sahip uzmanlarca yapılmalı,
3.Mevcut öğretmenlerin yeni teknolojilere ayak uydurulabilmeleri için, ilimizde belli aralıklarla hizmet içi eğitimler verilmeli
4.Kurumun paydaşı olan Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, Maliye, Ticaret ve Sanayi Odalarının birlikte bir çalışma yaparak mesleki ve teknik eğitimin önemi ve tanıtımına dönük etkili çalışmalar yapılmalı.
5.Meslek Liselerini sadece akademik başarısı yetersiz öğrencilerin tercih edeceği okullar olmasının önüne geçmek için bazı yapısal değişikler yapılmalı, modüler eğitimden vaz geçilmeli.
6.İnformal öğrenmeler belgelendirilmeli
7.Ülkenin ihtiyacı olacak meslek isimleri ve sayıları iyi belirlenmeli, ilimizde de bu oranlara uygun istihdam alanları oluşturulmalı, buna göre insan gücü yetiştirilmeli. Bu insan gücünün; sayısı, niteliği, yetiştirilecek süreçler iyi planlanmalı.
8.Mesleki alanda yetiştirilecek olan insan gücünü 4 yıllık temel eğitimden sonra seçmeli, 4 yıllık eğitimin son sınıfında öğrencilerin ilgi, istidat, bilgi, beceri, kabiliyet ve yeteneklerini tespit edebilmek için bu okullarda; yeterli sayıda ve özellikte tezgâh, laboratuvarlar, araç - gereçler ve makineler sağlanmalı.
9.Bu okullarda eğitim veren kadronun yeterli bilgi, beceri ve tecrübeye sahip olması sağlanmalı.
10.4 yıllık temel eğitimin sonunda öğrencilerin hangi okullara gidebileceğini bu okullarda kurulacak yönlendirme komisyonları tarafından belirlenmeli.
11.Meslek liselerinde ağırlıklı kredi ortalaması olmalı, fakat kültür derslerine de bir başarı sınırı konulmalı, 4 ve daha fazla dersten başarısız olan sınıf tekrarı yapmalı.
12.Mesleki ve teknik lise mezunlarının istihdamını artırarak cazip hale getirilmeli ve bu okullara giriş için başarı kriterleri oluşturulmalı
13.Özellikle ortaöğretimde dini ağırlıklı derslerin haftalık ders saatleri artırılmalı ve zorunlu olmalı, bu derslerde öğrencilerimize; hoşgörü, sabır, kanaatkârlık, şükür, alçak gönüllülük, güvenilirlik, dürüstlük, hakkaniyet, adalet ve çalışkanlık gibi değerler kazandırılmalı.
14.Meslek liseleri alanlarına ( Metal, Makine, Bilişim Alanı v.b.) yıllık bütçe ayrılmalı.
15.Bakım, onarım, tadilat v.b. alanlardaki işlerin daha organizeli yapılabilmesi için alanlara yeterli sayıda teknisyen görevlendirilmeli.
16.Alanların; fiziki durumları, tezgâh, takım, avadanlıkları gözden geçirilmeli gerekli ve yeterli iyileştirmeler yapılmalı.
17.Alanlarda arızalanan, bozulan, kırılan v.b. nedenlerle iş göremez hale gelen araç gereçlerin, tezgâhların, okul imkânları ile onarımı mümkün olmayanların, onarımlarının yapılabilmesi için gerekli alt yapılar oluşturulmalı. Okullara bu alanlarda kullanılmak üzere ödenekler ayrılmalı.
18.İlimizde meslek, ticaret ve teknik lise mezunlarına belirli oranlarda özel sektörde istihdamı önceden belirleyebilmeli, buna yönelik protokoller yapılmalı
19.Meslek liselerinde Alanlar açılırken ilimizin ve bölgenin ihtiyaçları göz önüne alınmalı, eğitimler buna göre yapılmalı
20.Yazılı sınavların yanında ayrıca uygulamalı sınav da yapılmalı.
21.Okulların güvenliği ve temizliği özelleştirilmeli.
22.Meslek liselerinde öğrencilerin boş zamanlarında sportif aktiviteler yapabileceği alanlar ile hobi atölyeleri oluşturulmalı
23.Öğrencilere Adliye, Belediye, İl özel idaresi, Hastaneler, Askeriye, PTT, Tapu Daireleri gibi resmi ve özel kurum ve kuruluşların çalışma sistemleri hakkında bilgilendirme yapılmalı,
24.Beslenme, temizlik, düzenli yaşamak, ailenin önemi, çalışmanın üretmenin önemi, sağlığımızı tehlikeye sokabilecek zararlı alışkanlıklar gibi konuları kapsayacak eğitimler verilmeli
25.Meslek lisesi mezunlarının iş hayatı ve tecrübelerini, hayat hikâyelerini anlatacakları programlar düzenlenmeli.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?