USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GEBELER İÇİN YAZ TATİLİ ÖNERİLERİ

22-08-2024

Sevgili okurum,

Ruhumuzu dinlendiren şeyleri yapmaya devam etmekten başka çare var mı? Varsa da ben bilmiyorum. Bildiğim tek şey çalışmayla geçirdiğimiz koca seneyi yaz tatili ile ödüllendirmek.  Söz konusu hamilelik olunca da üç maymunu oynamak mümkün olmuyor. Sağlıkta güncel yaklaşımları takip etmeli,  alışkanlıklarımızı bu doğrultuda düzenlemeliyiz.

Seyahat şartları, suya girerken neler giymeliyiz? Deniz mi? Havuz mu? Pek çok soru…

Nerelerde keyfiyet, nerelerde yüksek riske bağlı önlemler arttırılmalı birlikte bakalım.

YOLCULUK

Hamileliğin ilk trimesterında (ilk üç ayı) düşük riski yüksek olabileceğinden, 32. haftasından sonra erken doğum riski oluşabileceğinden uzun mesafe seyahatler önerilmemektedir. Bunun sebebi acil bir durumda sağlık kuruluşuna ulaşma güçlüğü ile tıbbi desteği alamamaktır.

Kendi aracı ya da otobüs ile seyahat etmeyi planlayan gebelerimiz 2 saatte bir mola vermeli ve mola sırasında 15-20 dk kadar kısa yürüyüşler yaparak hareket devamlılığını sağlamalıdır. Ayrıca, yolculukta varis çorabı kullanmakta fayda var.

Uçak ile yolculuk yapacak olan gebelerimiz için 28. haftaya kadar yapılabilirken, 28. haftadan sonra genellikle doktor raporu ile uçuşa izin verilir. Bu rapor yurt dışı seyahatleri için Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenmelidir. 36 haftadan sonra ise uçak ile yolculuk yapmak sakıncalı olabilir.

GÜNEŞLİ HAVA ŞARTLARI

Özellikle güneş ışınlarının dik olduğu saat 12.00 ile 15.00 arasında güneş siperlikli şapka ya da şemsiye ile başımızı güneşten koruyacak önlemler almalıyız. Güneşten koruyucu kremler kullanıldığında dahi güneşte çok uzun süre kalmayınız.

GÜNEŞ KREMİ

Cildin kurumasına izin vermeden gerekli nemlendirme sağlamalı ve su tüketimi yüksek sıcaklıkta arttırılmalıdır.

NE GİYMELİYİM?

Vücudu saran ve sıkan kıyafetler yerine hamilelere uygun mayolar tercih edilerek konfor yükseltilmelidir. Naylon içerikli kumaşlardan kaçınalım kıymetli gebelerim. Ayrıca açık renkli kıyafetler güneş ışınlarını yansıtacağından bedeninizi daha serin tutacaktır.

YEME-İÇME

Konakladığınız yerlerde besin tüketimine dikkat edilmeli, çiğ et, sigaradan uzak durulmalıdır. Acı, ekşi, yağlı gıdalar ile asitli, alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır. Önerildiyse, kullandığınız vitamin ve demir preparatlarını tatilde de yanınıza almayı unutmayınız. İçeceklere atılan buzlar şebeke suyundan oluşturulmuş olabilir. Gittiğimiz yerde emin değil isek buz kullanmayalım. Malum mevsim yaz, taze meyve ve sebzelerde mevsimsel bolluk varken, olabildiğinde hazır ürünler yerine taze meyve suları tüketelim kıymetli gebelerim.

DENİZ Mİ? / HAVUZ MU?

Havuzları temizlemek amaçlı kullanılan solisyonlar miktarı arttırıldığında zehir etkisi yaratabileceğinden, olabildiğince durağan su yerine deniz gibi durgun olmayan sular tercih edilmelidir. Deniz suyu, havuz suyuna nazaran hamileler için daha güvenli kabul edilebilir.

YÜZME

Düşük ya da erken doğum gibi risk faktörü yoksa günde 20-30 dakika yüzmek pelvis taban kaslarını güçlendirerek doğumu kolaylaştırır. Kurbağalama stili, kulaçlamadan daha uygun kabul edilebilir.

TEHLİKE

Dalış, atlama, su kayağı, paraşüt gibi sporlar gebelik döneminde risklidir. Önerilmez. Adrenalin seven çılgın gebelerim, bu sporlara devam etmek için bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almayı beklerin derim.

ARI SOKMASI

Arı ve böcek sokmalarında vücudunuzda ateş, nefes darlığı gibi belirtiler olursa vakit kaybetmeden 112’yi arayın. Akrep ve yılan sokmalarında sağlık kuruluşuna ulaşım sağlayana kadar bölgeye turnike uygulaması yaparak kan dolaşımını azaltın.

Mutlu, sağlıklı, keyif dolu tatiller diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Mediha
Mediha 2 ay önce
Çok çok faydalı ve güzel bir yazı olmuş teşekkürler keyifle okudum????????
Gözde
Gözde 2 ay önce
Neslihan Hanım harikasınız. Yazılarınızı okumak ne büyük keyif :)