Halk eğitimi; Topluma ve bireylere gereksinme ve isteğe bağlı programlar halinde sunulan, kişileri insancıl ve Ulusal değerlerle donatan, onlara ekonomik, toplumsal ve kültürel ilerlemeleri için gerekli bilgi, beceri ve anlayışı kazandıran amaçlı, sistemli, planlı, sürekli ve örgütlü okul dışı bir eğitim etkinliği olarak ifade edilen HALK EĞİTİM MERKEZLERİ, Sivas´ımızda tam anlamıyla görevini yerine getirmektedir. Bugünkü Sohbetimizi Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürü Sayın Tuncay BARAL ile yaptık. Keyifli bir sohbete başlayalım artık?
HOCAM KENDİNİZİ TANITIRMISINIZ?
Tuncay BARAL kimdir?
1970 Yılında Kırıkkale´de doğdum. İlk, Orta ve Lise tahsilini yine aynı yerde tamamladım. 1987-88 öğretim yılında Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Muhasebe-İşletme Anabilim Dalını kazandım ve bu daldan 1991 yılında Muhasebe-Finansman Alan Öğretmeni olarak mezun oldum, Eylül 1991 yılında öğrenim süresinde almış olduğum başarı bursu nedeniyle Ankara-Merkez SSK Genel Müdürlüğü Muhasebe Mali İşler Daire Başkanlığında göreve başladım. Ekim 1992 yılında Öğretmenlik görevine geçtim. Ardahan, Çorum, Ankara, Sivas İllerinde ÇPL, Adalet Meslek Lisesi, Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Liselerinde yöneticilik ve kurucu müdürlük görevlerinde bulundum. Eğitim yönetimi, Bilişim teknolojileri başta olmak üzere bir çok seminere katıldım. MEB tarafından Okul yöneticilerine yönelik düzenlenen eğitim yönetimi seminerlerinde eğitim görevlisi olarak görevler yaptım. Halen SİVAS Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürü ve Muhasebe- Finansman Alanı Uzman Öğretmeni olarak görev yapmaktayım, Evli ve iki çocuk babasıyım.
HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Halk eğitimi merkezleri ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak yaygın eğitim alanında faaliyet gösteren bir eğitim kurumumuzdur. Hayatımızın her anında bizim hemen yanı başımızda olan eğitim kurumlarımızdır. Kısaca görevlerini şu şekilde belirtebiliriz.
Kurs, seminer, toplantı, sempozyum, kulüp ve benzeri etkinliklerle yaş, eğitim düzeyi, cinsiyet, din ve dil farkı gözetmeksizin, örgün eğitim sistemine hiç girmemiş ya da herhangi bir kademesinde bulunan veya bu kademelerden çıkmış kişilere; okuma-yazma öğretimi ve diğer eksik eğitimlerini tamamlamasına destek sağlayıcı eğitim vermek, tamamlama programları uygulamak, meslekî, sosyal ve kültürel bilgi ve beceriler kazandırmak ya da mevcut bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla faaliyetlerde bulunmaktadır.
İhtiyaç ve şartlar doğrultusunda Belde, Köy ve Mahallelerde merkezlere bağlı olarak eğitim odaları, kurs merkezleri veya kurs yerleri oluşturmak.
Her zaman, her yerde, herkes için eğitim felsefesi doğrultusunda toplumun her yaş grubundan bireylerine bakanlığımız programları çerçevesinde bu gün itibariyle 70 alanda 3009 çeşit kursla ülke genelinde hizmet üretmekteyiz.
HANGİ SANAT VE ZANAAT DALLARINDA KURSLAR DÜZENLEMEKTESİNİZ?
Kültür kenti Sivas´ ımızda geleneksel sanatlarımız (ebru, hat, tezhip, kat-ı, minyatür vb.) başta olmak üzere bakır rölyef, ahşap işleme, bıçakçılık, Model Uçak Rehber Öğretmenliği, resim vb. olmak üzere her yıl yaklaşık 40 alanda 1200 adet kurslar düzenlemekteyiz.
HOCAM SİVAS´TA BULUNAN ZANAATKARLARI "ÜCRETLİ USTA ÖĞRETİCİ" OLARAK DEĞERLENDİRİYORSUNUZ. BU USTALAR HANGİ BRANŞLARDA KULLANIYORSUNUZ?
Halk eğitim merkezleri olarak görevlerimizden biride kadim kültürümüzü, sanatımızı gelecek nesillere taşımak gibi bir sorumluluğumuz var bu manada şehrimizde bulunan bakanlığımızın belirlediği mevzuat kriterlerine uyan ustalarımızın alanları ile ilgili kurslarımızı açarak toplumumuza hem bu alanları tanıtmak, hem bu güzelliklerimizin kayıp olup gitmesini engellemek, hem de farkındalık oluşturarak yeni nesillere taşımak adına fiziki imkanlar dahilinde başta Sivas Belediyesi ile işbirliği içerisinde olarak ilimizde bulunan İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezinde bu ustalarımızı görevlendiriyoruz. İl Kültür Müdürlüğümüz ve iş kur işbirliği içerisinde de zaman zaman şartlara göre bu ustalarımızla kurslar açıyoruz. Bu zamana kadar şu kurslarımızı Ahşap Oyma, Bakır Rölyef, Model Uçak Rehber Öğretmenliği kursları açarak değerli ustalarımızın bilgi, kültür ve sanatlarını yeni nesillere aktarma, kültürel değerlerimizi yaşatma adına bize göre yeterli olmasa da iyi bir mesafe aldık ve güzel çalışmalar yapmaktayız. Tabiki amacımız bu durumu daha da ileri taşımak ilimizde bulunan özellikle unutulmaya yüz tutmuş meslekler başta olmak üzere zanaatkarlarımızı değerlendirmek ve onlardan ilimiz, ülkemiz adına yararlanmak ve bu değerlerimizi yaşatmak en önemli önceliklerimizdendir. Bunun içinde bildiğiniz ve basın yayın aracılığıyla takip ettiğiniz gibi Sayın Valimizin ilimizle ilgili yapmış olduğu çok kıymetli çalışmaların içerisinde ki projelerden bir tanesi de halk eğitim merkezine yeni bir bina yapımı çalışmaları var. Bu noktada proje çalışmaları yapıldı. Bu projede özellikle zanaatkarlarımızın değerlendirilmesi ve bu kıymetlerimizin yaşatılarak geleceği taşınması adına fiziki mekanlar oluşturuldu buda sevindirici bir durum.
HOCAM DÜZENLEMİŞ OLDUĞUNUZ KURSLARDA KURS SÜRELERİ YETERLİMİ? MODÜL SAAT GİBİ? BUR KURSLARINIZI BİTİREN VATANDAŞLARIMIZ "USTA" OLDUM DİYEBİLİRMİ?
Kurslarımız MEB tarafından belirlenmiş olan meslek alan ve dallarına göre modüler sistem olarak yapılmaktadır. Bu meslek alanlarında kurslar özelliğine göre beceri geliştirme, ikinci, üçüncü ve dördüncü seviye olarak gruplara ayrılmış bulunmaktadır. Buradaki modül ve saatler birbirinden farklıdır. Kurslarımızda merkez binamızda çok amaçlı salonumuzda ve derslerde öğretmenlerimiz aracılığı ile bilgilendirmeler yapıyoruz. Ülkemizde usta, usta öğretici ne şekilde olacağı mevzuatlarımızla bellidir. Bizim verdiğimiz sertifika ustalık belgesi değildir.
Osmanlı zamanında kolayca ayırt edilen, ama günümüzde kavramların biraz karıştığı bir dönemde birçok alanda zanaatkârı ve sanatkârı herkes ayırt edemiyor. Çünkü Osmanlı da zarafete, güzelliğe, sadeliğe ve eserin verdiği mana ve mesaja bakılırdı. Özümüz olan, bizim olan İslam´a uygun olan güzelliklerden geri kalıyoruz. Yanlış anlaşılmasın; hat, tezhip, minyatür, ebru, çini gibi geleneksel sanatlarımızı bunlardan ayrı tutuyorum. O sebeple sözün kısası artık sanatçı mertebesine ulaşmış sanatkâr yetişmemekte yada çok nadir yetişiyor.
Yabancı bir düşünür: "Elleriyle çalışan işçidir. Elleri ve kafasıyla çalışan insan ustadır. Elleri kafası ve yüreği ile çalışan insan ise sanatkârdır." demiş.
Bizim programlarımız modüler olarak uygulanmakta olup bakanlığımızca günün şartlarına göre sürekli güncellenmektedir. O nedenle de dinamik bir yapısı var şuana kadar önemli bir problem olmadı. Kursların sonucunda alanı ile ilgili eğitimlerini tamamlamış maddi ve manevi olgunluğa ulaşmış kadim kültürümüzün değerlerine sahip ustalarımız her zaman başımızın tacıdır.
Öğretmenlerimiz zümre ve sene sonu toplantılarımızda kurs programları ile ilgili toplantılarda geri dönüşleri alarak varsa yapılması gereken bir değişiklik, güncelleme vb. hemen üst makamlarımıza iletiyoruz ve bu şekilde güncellemeleri sağlıyoruz. Kurs süre ve saatleri noktasında bir sıkıntımız şuan itibariyle bulunmamaktadır.
HALK EĞİTİM MERKEZİNDEKİ FAALİYETLERİNİZİ YAKINDAN BİLİYOR VE TAKİP EDİYORUZ, FİZİKİ İMKANLARINIZ NE SEVİYEDE? BU KONU İLE İLGİLİ OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Halk eğitim merkezi olarak çok geniş bir alanda çalışma yapıyoruz. Halkımıza hizmet üretme adına yeni yeni projeler uygulamaya koyuyoruz. Tüm hizmetlerimizde insan odaklı kamu hizmeti yapmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili olarak ilimiz merkez ve merkeze bağlı belde, köy ve mahallere yönelik ´gitmediğimiz ev, tutmadığımız el kalmasın´ projesini geçen yıl uygulamaya koyduk ve devam ettiriyoruz. Bu konuda da Bakanlığımız tarafından eğitimde yenilikçilik ödülleri kapsamında ilk defa bölgesel başarı göstererek ödüllendirildik.
Tabi bu çalışmaların daha etkili, verimli, sistematik ve disiplinli olması geliştirilmesi ve desteklenmesi için alt yapı değimiz fizik imkanlar personel yeterliği vb. çok önemli görüyoruz. Bu manada Sayın Valimiz ve Milli Eğitim Müdürümüzün halk eğitim merkezine yeni bir hizmet binası kazandırılması noktasında çalışmaları devam ediyor. Bu hizmet binası şehrimize kazandırıldığı zaman halk eğitim hizmetleri başka bir boyuta taşınarak ilin sosyal, kültürel, sanatsal ve eğitim (akademik, mesleki eğitim) faaliyetlerine ciddi katkıları olacak. Bu vesile ile Sayın Valimiz başta olmak üzere emeği geçenlere şahsım ve kurumumuz adına teşekkürlerimi arz ediyorum.
Hepinizin bildiği gibi merkez halk eğitim hizmet binamız konum olarak güzel bir yerde ancak bugün itibariyle ihtiyaçlarımızı karşılama noktasında çok yetersiz bir hizmet binasıdır. Öğretmen ve usta öğretici eksiğimiz hiç yok desek yeridir.
SİZ BURADA VATANDAŞIMIZA ÖNCE ÖĞRETİYORSUNUZ SONRA ÜRETMELERİNE KATKIDA BULUNARAK, AİLE BÜTÇELERİNE DESTEK SAĞLIYORSUNUZ, BU KONU İLE İLGİLİ OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Bizim kurslarımız toplumun tüm kesimlerine hitap etmektedir. Tüm yaş ve eğitim seviyesinden herkes için eğitim faaliyetlerimiz bulunmaktadır. Halk eğitim hizmetleri artık bildiğiniz gibi hayat boyu öğrenme faaliyetleri olarak yeniden yapılandırıldı ve bu şekilde adlandırılıyor. Türkiye´de hayat boyu öğrenme kavramı yeni olmamakla birlikte hayat boyu öğrenme sistemin oluşturulmasına yönelik çalışmalar 2000´li yıllardan itibaren hız kazanmıştır. O nedenle tüketim toplumundan üretim toplumuna geçme adına yaygın eğitim kurslarımızı oldukça önemsiyoruz ve çalışıyoruz. Herkesin mutlaka mikro düzeyde de olsa ailesi ve ülkesi için ekonomik bir katkı sağlaması bu ülke için mümkündür. Kurslarımıza katılanlar öncelikle bütçemi yönetebiliyorum semineri alarak bütçe yapma konusunda bilgilendiriliyorlar. Tasarruf yapma, sektörde çalışma, evde nitelikli ve ekonomik değeri olan ürünler üreterek aile bütçesine katkıda bulunma başta olmak üzere kurslarımızın sonunda yeni bilgi ve becerilere sahip olarak kurslarımızdan mezun olmaktadırlar. Bu durum bizleri tabi ki herkes gibi memnun ediyor.
HOCAM KURSLARLA İLGİLİ OLARAK HANGİ KURUMLARLA NASIL BİR İŞBİRLİĞİNİZ VAR?
Sayın Valimiz ve Milli Eğitim Müdürümüz´ün öncülüğünde ve desteğiyle , başta Sivas Belediyemiz olmak üzere Sivas Adliyesi ve bağlı kurumları olan Cezaevleri, Sağlık il müdürlüğümüz ve bağlı kurumları toplum ruh sağlığı, amatem vb., Aile Sosyal Politikalar il müdürlüğü ve bağlı kurumları huzurevi, sevgi evleri, kadın konukevi vb., Tarım ve hayvancılık il müdürlüğü ve bağlı kurumu el sanatları eğitim merkezi, Kültür ve Turizm il müdürlüğü, İş kur il müdürlüğü, STK, vakıflar vb. bir çok kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde kurslar açıyoruz. Burada en büyük paydaşımız Sivas Belediyesi ayrıca teşekkür ediyorum. Tüm kurum ve kuruluş temsilcilerine ayrı ayrı işbirliği ve çalışmalarımızda bizlere gösterdikleri yardımdan dolayı teşekkürü bir borç biliyorum.
Öncelikle ilimizde kamu kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde açmış olduğumuz kurslarımız genelde dezavantajlı grup olan vatandaşlarımız başta olmak üzere açılan kurslarımızdır. özellikle Adalet bakanlığı, Sağlık bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı birimlerinde hükümlü, sağlık yönünden rahatsız ve aile bütünlüğü bozulmuş çocuklarımız olmak üzere oluşan bu grup insanımıza çok faydalı kurslar düzenlemekteyiz. Bu kurslar ile eğitimi yarıda kalanlar eğitimlerini tamamlama, meslek edinmek isteyenler meslek sahibi olma, bilgi ve kültürünü arttırmak isteyenler bu konudaki kurslarımıza katılarak hem ihtiyaçlarını karşılamış hemde topluma uyum sağlama ve rehabilite olma yolunda önemli kazanımlar elde etmektedirler.
Halk eğitim merkezimiz ve Belediyemize ait kültür merkezlerimizde ise tüm Sivas halkımıza yönelik olarak genel, mesleki ve teknik alanda kurslarımız açılmaktadır.
HOCAM SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Halk eğitim hizmetlerimizi sunmada yaygın eğitim alanında bize desteklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz Sayın Valimize, Milli Eğitim Müdürümüze, işbirliği yaptığımız tüm Kurum ve Kuruluş yöneticileri ve ekiplerine teşekkürü bir borç biliyorum.
Sivas halkımızdan yaygın eğitim kurslarımızdan azami derecede faydalanmaları için biz onların her zaman yanındayız onları da kurumumuza bekliyoruz. Bir telefon veya internet adresi kadar yakınız. Tüm Sivaslı vatandaşlarımızı öğrenci, veli herkesi https://e-yaygin.meb.gov.tr adresine girerek bakanlığımız sistemine kayıt olmalarını ve https://sivashem.meb.k12.gov.tr sitemizi takip ederek bilgi almalarını rica ediyorum.
Daha öncede söylediğim gibi, kadirşinas Sivas halkına hizmet birinci önceliğimiz. Bu manada Kamu kaynaklarını etkili ve verimli kullanma adına şehrimizin tüm köşesine, merkeze bağlı köylerimize kamu hizmetlerini götürüyoruz. Vatandaşlarımızdan halk eğitimleri sadece bir kurs merkezi değil aynı zamanda bir danışman, rehber olarak görmelerini örgün ve yaygın eğitim konularında hem kendilerine, hem de çocuklarına her şekilde eğitim bilgilendirme ve danışmanlığı yaptığımızı sizin aracılığınızla bir kez daha duyurmuş olayım. Sosyal destek projemizin sloganı olan ´gitmediğimiz ev, tutmadığımız el kalmayana kadar her gün bir önceki günden daha çok çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Eğitim olmazsa olmazımız ve birinci önceliğimizdir. Şahsınızda gazetenize ve ekibinize, SİVAS Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü hakkında bilgi verme fırsatı verdiğiniz için kurumumuz adına teşekkür ediyorum.
HOCAM ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR DİLİYORUM?
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?