Geçen Hafta Mümtaz şahsiyet ve SİVAS ın gururu Nuri DEMİRAĞ hakkında köşemizde bilgilendirme yaptık, 22 MART 2017 tarihinde NURİ DEMİRAĞ HAVACILIK SERGİSİ yapıldı, katılım üst seviyede ve memnuniyet vericiydi. Her zaman sahada olmaya çalışan ve olan desek daha doğru ifade etmiş olurum, Sayın Valimiz Davut GÜL ve Belediye Başkanı Sayın Sami AYDIN tüm stantları gezerek yetkililerden bilgi aldılar ve öğrencilerle havacılık hakkında sohbetler yaptılar. Sami AYDIN Havacılığın halkımıza daha iyi anlatılması ve tanıtılması için İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezinde Atölye ortamı sağlaması elbette memnuniyet vericidir. Evet şimdi geçen haftadan kaldığımız yerden devam edelim?
Kullandığınız malzemeler nelerdir?
Kullandığınız malzemeler yaptığımız uçağın özelliğine göre, ithal çam ıhlamur balsa ağaçları ve kontradır. Metal olarak karbon ve çelik teller kaplama olarak japon asaki kağıdı veya polyester yapıştırıcı olarak hızlı yapıştırıcı karışımlı yapıştırıcı ve çabuk kuruyan cinsten yapıştırıcılar ipek mat vernik vb.
Model uçağın Kategorileri ve yarışmalar hakkında bilgi veriniz?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi model uçağın kategorileri şunlardır;
F1A Serbest uçuş model
F1B Lastik motorlu model
F1C Motor itici güçle çalışan modeller
Yerel olarak Model uçak yarışması ve uçurtma şenliğini model Uçak rehber öğretmeni Hüseyin TECER hocamızın girişimleri ile ve Şehit Üsteğmen Cemalattin YILMAZ MTA lisesi Müdürü Sayın Tuncay BARAL ın destekleri ile düzenlenmiştir. Bu yarışmalarla Sivas gençliği Model Uçakla İlk defa tanışmışlardır. Üç yıl üst üste yaptıkları başarılı organisazyonlarla Model uçakçılığın Okullarımızda ve Sivastaki gelişimine katkı sağlamışlardır.
Model uçak yarışmalarıyla ilk defa Sivas olarak ilk defa Sivas olarak 2014 yılında Ankara-Gölbaşı´nda yapılan Türkiye Milli Model Uçak yarışmalarına katılarak tanıştık. THK Sivas şubesi atölyesinde yaptığımız flamingo modeli uçaklarla katıldık. Üçer kişilik üç takımla katıldığımız bu yarışmada 34 takım içerisinde THK Sivas Şubesi olarak Türkiye 3. olduk. 2015 yılında ise bu yarışmaya Sivas olarak 5 takım katıldık ve THK Sivas Şubesi olarak Türkiye 1.si , 2.si , 3.sü, 5.si ve 7.si olduk. 2016´da ise Sivas olarak katıldığımız Türkiye Milli Model Uçak yarışmasında THK Sivas Şubesi olarak yine 1. , 2. , 3. Olduk.
Sivas´ta modelciliğin gelişmesinde en büyük katkı şüphesiz ki THK Sivas Şubesi Başkanı Sayın Halil Işın Bey´indir. Diğer taraftan bizden emeklerini ve desteklerini hiç esirgemeyen her zaman yanımızda hissettiğimiz Sayın Sebahattin ERBIYIK, THK Sivas Şubesi Saymanı Sayın Umut ALTUG, Kazım Karabekir Paşa İlkokulu/Ortaokulu Müdürü Sayın Yusuf YILDIRIM´a, Halk Eğitim Merkezi ve ASO müdürü Sayın Tuncay BARAL ve bize desteklerini hiç esirgemeyen Sivas Belediyesi Sosyal İşler ve Kültür Müdürü Nevzat ÖZTÜRK, Sivas Belediye Başkanı Sayın Sami AYDIN , Gençlik ve Spor İl Müdürü Salim KILIÇ ve Sivas Valimiz Sayın Davut GÜL ´e de sonsuz teşekkürlerimizi bildirir. Saygılarımı sunarım.
Bizlere destek verildiği sürece gençlerimizi daha iyi yerlere getireceğimize kalpten inanıyorum.
Model Uçak Rehber Öğretmen nedir? Nasıl yetişiyor?
Model uçak rehber öğretmeni belli bir plan dâhilinde uygulanan kursa katılıp kursu belirtilen kriterlerde başarıyla tamamlayan öğretmenlere THK Başkanlığı tarafından düzenlenerek Model uçak rehber öğretmen sertifikası verilmektedir. Bu sertifikayı alan öğretmen arkadaşlar bulundukları okullarda kurs açabilmekte ve ya Halk Eğitim Merkezinin açmış olduğu kurslarda görev alabilmektedirler.
Bu kursa katılma şartları nedir? Sivas´ta talep nasıl?
Bu kursa 10 yaşından 70 yaşına kadar olan herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler için veli bilgi belgesi istenmektedir. Kurslarımız her zaman ücretsizdir. Uçak malzemeleri THK tarafından ücretsiz verilmektedir. Yalnız kursiyerlerin kullanacağı bazı alet ve teçhizatı kendileri alması gerekiyor.
Kurslarımıza talep Sivas´ta oldukça fazladır. 30-40 okulumuzda bu kurslar verilmektedir. Ayrıca devlet hastanesi psikiyatri bölümünde, gençlik merkezinde, kapalı ceza evinde dönem dönem verilmektedir. Ben ise 2009 yılından 2015 yılına kadar THK Sivas Şubesi Eğitim Merkezinde kurs verdim. 2015´ten bu güne kadar da Sivas Belediyesi sosyal işler ve kültür müdürlüğüne bağlı İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezinde kurs vermeye devam etmekteyim.
Bu kursa katılanların kazanımları nelerdir?
Bu kursa katılanlar el becerilerini geliştirmekle beraber, malzemeyi tanıma, iş birliğini geliştirme, proje okuma ve uygulama, özgüvenini geliştirme ve en önemlisi bütün sanatlarda olduğu gibi sabrı öğrenmeleridir. kendi yaptığı uçağı kendisinin uçurması ve ortaya bir ürün çıkarmanın mutluluğunu yaşamasıdır.
Rehber Öğretmenlerimiz, bu kursları açarak öğrencilerimize maddi bir kazanç sağlamanın yanı sıra kötü alışkanlıklardan, internet kafelerden, kahvelerden uzaklaştırma, çağımızın, ileti olan cep telefonu, tablet ve bilgisayar oyunlarından uzaklaştırmanın mutluluğunu yaşamaktadırlar.
Konu ile ilgili olarak başka neler söylemek istersiniz?
Öğrenmenin yaşı yoktur. İnsan doğuştan öğrenmeye başlar ölünceye kadar bu devam eder. Ben öğretmeyi seviyorum, öğrettikçe de öğreniyorum. Ben yapamam edemem demesinler, hangi branş olursa olsun yeter ki istesinler. Gelsinler bize, biz öğretelim, onlara öğrettikçe bizde bir şeyler öğrenip bilgimize bilgi katalım ben bilgi hamalı olmak istemiyorum, bildiğimi paylaşarak yükümü hafifletmek istiyorum. Bana bu konuda gazetenizde, köşenizde yer verdiğiniz için teşekkür ederim.