Sivas’ın yöresel tatlısı olan hurma tatlısı özel günlerin vazgeçilmezidir. Özellikle güzel yapan birisiyseniz havanızdan geçilmez. Günlerin ve bayramların hıyır hıyır tatlısı yahu ne yapsam hıyır hıyır olmuyor, teyzem babaannem çok güzel yapar cümlelerini çok duyduğumuz bu tatlı. Değerli okuyucu bugün size hurma tatlısının püf noktalarını ve mükemmel bir tarif paylaşacağım. Söyleyiş farklılıkları vardır elbette kalburabastı diyen halbur tatlısı diyenler vardır. Memleketin en güzel yanlarında biri de hangi yemeğine bakarsanız bakın aile ekonomisinden yana bir yönü var. Hurma tatlısının en güzel yanı evde bulunan malzemelerde pratik şekilde yapılıyor olması. Hurma adını hamuru bir kalbura ya da kevgire bastırıldığı için almıştır. Şerbetli bir tatlıdır. Değerli okuyucu bu tatlıyı bilmiyorsan şayet Sivas’a uğramamış ve bir Sivaslı tanımamışsın demektir. Bu seçeneklerden herhangi biriyse eğer bu çok düşük bir oran lakin bu tatlı verdiğim tarifle yönlendirmelerle yapabileceğinin garantisini veriyorum. Bu tatlının çoğu yörelerde çeşitlerini rastlamak mümkün ne mutlu ki bunun patentini Sivas almış bulunuyor bu bakımdan oldukça sevindirici. Osmanlı Mutfağında hurma tatlısına rastlıyoruz. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de kalburabastı tarifi vardır. Hurma olarak tarif verilmiştir. Çok eskiye dayanan bu tatlı benim görüşüm değeri çok bilinmemekte tanıtım konusunda çok başarısız kalmakta. Dış pazara sunulmak konusunda yeteri kadar iyi değil. Hem uzun ömürlü oluşuyla hem de maliyet bakımından az olmasıyla bu tatlının kültürel tanıtımında ve ekonomik olarak çok katkısı olacağı kanaatindeyim.
Tatlıya şekil vermek?
Tatlıya şekil verirken lütfen rende kullanmayın elbette tercih edebilirsiniz ama kalbur şekli gibi olmuyor. Piştiğinde görüntüsü hoş durmuyor bunun yerine bal peteği şekli verilmek için satılan silikon şekillendirici kullanabilirsiniz ya da bıçağın sırt kısmıyla şekil verin daha şık duracağına emin olabilirsiniz.
Hurma Tatlısının Tatlısının Tarifi
- 250 gr tuzsuz tereyağ ya da margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ (96 ml )
- 2 yemek kaşığı yoğurt (60 gr)
- 1 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı sirke
- Hamur eli bırakıncaya kadar un
- Ceviz
Şerbet
- 2 su bardağı şeker (400gr )
- 2 su bardağı su (400 gr )
- Limon tuzu veya limon suyu bir iki damla
Hurma Tatlısının Yapılışı
- Tatlıya başlamadan önce şerbetini yapmanızı öneririm. Şeker ve suyu kaynatabileceğiniz bir tencereye alın ocağın altını açın daha sonra 12 dakika sayın 12 dakikanın sonunda limon tuzu bir iki tane atın ya da limon sıkın bir 15 dakika kadar kaynatın soğumaya bırakın.
- Katı yağı ve sıvı yağı fokur fokur kaynatın .
- Altın sarısı rengine gelene kadar en önemli püf noktası budur.
- Kaynadıktan sonra dikkat edin ilk sıcağı geçecek eliniz dayanacak sıcaklığa gelince yoğurdu ve sirkeyi ekleyin daha sonra da yumurtayı hepsi birbirini özümsesin sonrasında kabartma tozunu ekleyip unu eleyin içine isterseniz bu aşamada cevizini ezip hamurunun içine katabilirsiniz.
- Bu şekilde ceviz eklenince çok daha lezzetli oluyor. Şekil verirken içine cevizler konulabilir elbette ceviz olamadan da yapılabilir böyle bir zorunluluk yok.
- Hamur eli bırakacak çok un koymak iyi değildir. Ortam ısısı çok yüksek olmamalı ve eliniz çok sıcaksa hamur daha çok un alır bunlar önemlidir. Bu yüzden çok un koymak iyi değildir.
- Hamuru yoğurduktan hamurdan paylar alın bunu tartarak yapmanızı önerim eğer tartınız yoksa avuç içiniz size yardımcı olabilir.
- Eşit büyüklükte olması önemlidir çünkü sunum yaparken boyut farklılıkları hoş durmamaktadır.
- Kalburda şeklini verin ve buzdolabında 15 dakika bekletin o sırada fırınınızı ısıtın.
- 190 derece ayarlayın fırınınız beklettiğiniz hamurları rengi helva rengine dönünceye kadar pişirin ilk 15 dakikadan sonra yayılma olmayacaktır.
- İlk 15 dakika fırını kesinlikle açmayın aklınızda bulunsun bu tür kurabiye tarzı katı yağlı hamurlar fırında yayılmaya erimeye müsaittir.
- Fırından çıkardığınız hurma tatlınız ilk sıcağı geçecek yani kızgın sıcaklıkta olmayacak soğuk şerbetinizi tatlınızın üzerine yayın. 15 dakika sonra tatlınızı ters düz edin şerbeti bu şekilde daha iyi çekecektir. Bir saat sonra tatlınızı sunabilirsiniz. Afiyet olsun şimdiden.