USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BAŞKANIN İLK 60 GÜNÜ

10-06-2024

Geçen hafta Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerinin ardından, belediye sosyal tesislerinde ilk defa geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenleyerek iki aylık süreçte yaptıkları çalışmaları,  devir aldıkları belediyenin durumlarını ve bundan sonra yapacaklarını benimde içinde bulunduğum basın mensuplarıyla paylaştı.

Çiçeği burnunda diyebileceğimiz  başkanı oldukça rahat, geldiği yere uyum sağlamış, belediyenin sorunlarını öğrenmiş, her ne kadar zor olsa da üstesinden geliriz evelallah görüntüsü içerisinde idi. Doğrusu hoşuma gitti. Helal sana Adem hoca dedim. Yardımcılarını üçünü sağına diğer üçünüde soluna almıştı, bu kadroyla çok şey yapacağız dercesine.

Peki Başkan Adem Uzun neler dedi?

Eskilerin tabiriyle Cer Atölyesi Lojmanlarının tahsis talep yazısını ilk kendileri yazmış. Bakanlık tahsisi yaparsa orası belediye tarafından şehrin kültür ve sanat hayatına kazandırılacak, hızlı trenle birlikte orası daha da bir değer kazanacak ve bununla ilgili çalışmalara başladıklarını söyledi. Ayrıca Kongre binasının arka tarafında büyük bir dükkan olduğunu, burasını da Kongre müzesiyle entegre etmeyi planladıklarını, hedeflerinin Sivas 1919” markasıyla burada müze kafe açmak olduğunu, içerisinde milli mücadele, cumhuriyet dönemi ve Sivas’ın kültürü olacağını da ifade etti.

Şehrin en önemli sorunlarından birisi de su sorunu dedi. 4 Eylül Barajı neredeyse boş, dolması için suyun tasarruflu kullanılması lazım dedi. Sadece tasarrufla olacak gibi değil. Kayıp kaçak oranı %51 imiş. Bunu da ömrünü tamamlamış altyapıya bağladı. Maliyeti 250 milyon lira olacak hatları yenileme işi vatandaşın huzurunu bozacak gibi, her taraf delik deşik olacak ama susuz kalmamak için buna katlanmak gerektiğini ve yeni hatları Scada sistemiyle denetlemeye aldıklarında rahatlayacaklarını söyledi.

Biz Kale Projesi tam kapasite çalışıyor biliyorduk, öyle değilmiş, durmuş. Güvenlik olmadığı için proje alanında uygunsuz görüntüler varmış, hızlı bir şekilde 6 tane 3 vardiya şeklinde güvenlik görevlisi tayin etmişler. Ortada gezen tarihi eserlere müdahale edilmiş. Güvenlik kameraları aktif değilmiş, aktif hale gelmesini istemişler. Bunları duyunca şaştım kaldım, hayret etmemek imkansız. Şimdi ise Kale Projesiyle ilgili bir lansman alanı hazırlıyorlarmış, proje bitene kadar burayı gezmek isteyenlere bu alanlarda hizmet verilecekmiş. Sahip çıkana, hizmet edene helal olsun.

Kentsel dönüşüm, çevre sorunları ve ulaşımla ilgili mevcut durumu ve çözüm yollarını anlattı. Çok zor konular bunlar. Çözmeye beş yıl yetmez. Gayretli olması bile önemli.

Başkan ilginç bir şey söyledi, Sıcak Çermikte çok büyük paralar harcanarak yapılan Aqua Park, ruhsatı alınırken biraz az ödeyelim diye ibadet alanı olarak gösterilmiş. Sağlık İl Müdürlüğü ve ÇEDAŞ elektriği kapatmış ve işletilmesine engel olunmuş. Tam skandal, kimler yaptıysa aslında manşet olmalı, hesabı da sorulmalı. Şimdi ruhsatlandıracaklarmış, artık nasıl olacaksa?

Başkan, altyapı kötü, her arızada asfalt kesiliyor yama yapılıyor, her yer yamalık, artık şehirde şu yol kazma, asfalt kesme işini bitirelim dedi. Tıpkı Avrupa da olduğu gibi  galeri ve tünel sistemine dayalı bir alt yapı, içinden pis su, yağmur suyu, elektrik ve internet hatları gitsin. Bu vizyonla örnek bir çalışma yapmak istiyor Adem Başkan ama bu Sivas Belediyesini aşar, devletin bu konuda öncü olması şart, ülke genelinde altyapı galeri ve tünel sistemine geçilmediği müddetçe yerelde bir mahallenin olmasının pek bir anlamı olmaz. Buna da beş yıl yetmez.

Sivas Belediyesinin mevcut 752 Milyon Lira borcu olduğunu, bunların devlete olan borçlar olduğunu en önemli gider olarak personel giderleri olduğunu söyleyen Başkan Uzun, Belediye gelirinin yüzde 56sı maaş ödemelerine gidiyor. Maaşlar yüksek.”dedi. Bence borç çok yüksek değil, diğer illere bakıldığında az bile, ödenecek rakamlar. Başkan ve ekibi kaynak bulmak zorunda, Ankarayla diyalogları sıkı tutarlarsa çok zorlanacaklarını sanmıyorum.

Kamu tasarruf tedbirleri geldi ve herkesin gündemine oturdu. Cumhurbaşkanlığı gönderdiği genelgeyle sert bir şekilde bunun uygulanmasını istiyor. Önümüzdeki günlerde bir Sayıştay denetimi yapılacak. Bu kapsam da bizler de belediye olarak elimizden geleni yapacağız. Şimdiye kadar yaklaşık 2 ay süre içerisinde tasarruftan elde ettiğimiz gelirin bedeli 40 milyon lira. Her şeyi kestik." diyen başkan Adem Uzun, basın toplantısında yenilen kahvaltının parasını ise belediyeye ödetmedi, güzel bir jest yaparak kendi kredi kartı ile ödedi.

Toplantı içeriğinin tamamını değerlendirmek için köşem yeterli değil. Başka bir yazıda yeri geldiğinde yine değerlendirme yaparım. Hoş bir toplantı idi. Başkanın enerjisi çok, şehrin sorunlarını çözmeye çalışırken erkenden tüketmez umarım. Şehrimiz için göstereceği gayret ve çabaları için Allah yardımcısı olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?