USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KURBAN BAYRAMI’NDA DİYETİSYEN ÖNERİLERİ

10-06-2024

Geldi çattı o güzel bayramlarımızdan Kurban Bayramı… Cümlelerime başlamadan önce umarım sevdiklerinizle geçirdiğiniz harika bir bayram olması dileği ile.

Bugün Kurban Bayramı sırasında beslenme üzerine dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalardan bahsedeceğim sizlere.

Kırmızı et ürünleri tiamin, riboflovin, niasin, B6, B12, demir çinko manganez gibi zengin vitamin ve mineral içeriğine sahip kaliteli protein kaynaklarındandır. Etin sağlımıza etkileri ise şunlardır; kan yapıcı ve kansızlığı önleyici, hücre yenilenmesi, büyüme ve gelişmeyi destekleyici, sinir sistemi, sindirim sistemi ve hastalıklara karşı bağışıklık kazanılmasında rolü oldukça etkilidir.

Et ürünleri bakterilerin çoğalması için uygun bir yiyecek türüdür. İyi muhafaza edilmez ise bakterilerin çoğalmasına uygun ortam hazırlar. Bakteriler uygun şartlar altında 12 saatte 16 milyara kadar çoğalabilmektedir. Sağlık açısından etinizin tehlikeye dönüşmemesi VE mikroorganizmaların ete bulaşmaması için önlem almanız önemlidir.

 

Peki Kurban etini en doğru şekilde nasıl saklarız? Kurban etinin tazeliğini koruması için neler yapabiliriz gelin bakalım.

Kurbanınızı kendiniz kesiyor iseniz dikkat etmeniz en temel noktalardan bir tanesi bıçak temizliği. Hayvan derisine temas eden bıçağınızı detaylı temizlik yapmadan başka yüzeylere kullanımdan kaçınmanız gerek. Etinizin mikrobiyal kontaminasyonu için bıçağınızı anlık kullanımda hava, toprak, hayvan derisine veya dışkısına değmemesi, etinizin sağlıksal açıdan kirlenmemesi için çok önemlidir. Ayrıca kesim sırasında direk güneş ışığı altında değil, soğuk yerlerde yapılması da en önemli noktalardan bir tanesidir. Kurban Bayram’ında yüksek miktarda et ile uğraştığımız için uzun süre el değmeyecek veya kullanılmayacak etleri bir an önce soğuk dolaba kaldırmanız da etinizin bozulmamasına veya hava aracılığı ile oluşabilecek tehlikelerden korumanıza yardımcı olur.

 

Etin Doğru Şekilde Saklanması!

Kurban etinin en doğru bir şekilde saklanması etin tazeliğini koruması için kesilmiş ve ayrılmış etlerinizi bir an önce porsiyonlama yaparak serin, güneş ışığına maruz kalmayan yere veya buzdolabına kaldırmalısınız.

Kesim süresinin ve parça büyüklüğü etinizin dayanıklılık süresini etkiler. Büyük parça etleri maksimum 5-6 gün, kıymalık etler ise yaklaşık 1-2 gün boyunca buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Buzlukta saklayacağınız etlerinizi hava almayacak şekilde poşetlemeli 6-8 ay arasında muhafaza edebileceğinizi de unutmayınız.

Kesim sonrası etinizi 24 saat buzdolabında dinlendirmeniz, kurban etinizin lezzet ve aromasını arttırmaya yardımcı olmaktadır. Dondurucuya kaldırdığınız kurban etinizi kullanım öncesi çözülmesi için ise bir gün önce buzdolabına koymalı veya akan soğuk su altında çözdürme işlemi yapılmalıdır. Sıcak su altında veya oda sıcaklığına çözdürülen etler ne yazık ki mikrobilyojik açıdan etinizin bozulmasına veya besin ögeleri kaybına yol açmaktadır. Ayrıca çözdürülen etleri hemen kullanmalı ve sonrasında asla tekrar dondurmamalısınız.

 

Etinizden Faydalanmak İstiyorsanız Buraya Dikkat

Evet etlerimizi pişiriyoruz lakin et, et olarak kalıyor mu? Yoksa vücudumuza zararlı bir hale mi geliyor bilmiyoruz. Pişirme yöntemleri vücudumuz aldığımız yiyeceklerin sağlıklı olup olmaması noktasında devreye giriyor. Etinizi pişirirken haşlama, fırında, tencere ve ızgara da pişirmek en uygun yöntemler arasındadır. Ayrıca mangal yaparken de etinizin ateşe olan uzaklığı en az 15 cm olması, et içerisinde kanserojen maddelerin oluşmasını da engeller.

 

Sırada İse Kurban Bayram’ında Kilo Kontrolü Nasıl Sağlarız?

Kurban Bayram’ında et tüketimi ile birlikte tatlı tüketimini de arttırdığımızı unutmamalıyız. Bayramda tek tip beslenme yerine çeşitlilik ve dengeli beslenme kilo kontrolü noktasında püf noktadır. Et ve et ile yapılan yemeklerinizin içerisine ilave yağ eklemekten kaçınmalı, kendi yağı ile pişirmeye özen göstermeli, kuyruk yağı ve tereyağı ilave edilmemelidir. Et yemeklerinizin içerisine fazla tuz kullanımı bayram da kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona sebep olurken ayrıca su tutulumu ve ödeme neden olabilmektedir. Kalp damar rahatsızlığı ve kolesterolünüz var ise özellikle sakatat, kuyruk yağı ve iç yağı tüketiminden kaçınmanız gerekmektedir. Sofranızda et yanına sebze tüketimi veya salata eklemek, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyvelerden yararlanmakta kilo alımınızı engeller. Bununla birlikte porsiyon kontrolü de gözden kaçmamalıdır. Bayram da misafirliğe gittiğiniz yerlerde midenizi tıka basa doldurmaktan ziyade, tadımlık beslenmeli ve hatta bayram gezmelerinizde yakın mesafede olan yerlere araba ile gitmek yerine yürümeyi tercih etmeniz kilonuzu denge de tutmanıza yardımcı olur. 

Eğer bayramınızı daha sağlıklı geçirmek veya kilo almamak istiyorsanız porsiyonlarınızı kontrol etmeli, günlük su ihtiyacınızı karşılamalı ve bol bol yürüyüş yapmanızı öneririm. Sevgili okuyucu yürüyüş yapmak zor geliyorsa bayramınızı neşelendirmek için ailecek dans etmek hem eğlenmeye hem de kilo vermenize yardımcı olur. Hayat yaşamayı, vefa hatırlamayı, dostluk paylaşmayı, özel günler ise hatırlamayı bilenler için vardır. Kurban Bayramınızı kutlar, sevdiklerinizle birlikte nice mutlu bayramlar geçirmenizi dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?