Sinir sistemimiz bizi optimize eden yegane varlığımız. İçerden veya dışardan gelen bütün sinyalleri izleyip öncelikle kalbe sonrasında beyne, böbrek üstü bezlerine, bağırsaklara bu sinyallerin iletilmesinde aktif rol oynuyor. Bize gelen bütün sinyalleri tehlike arz ediyor mu diye değerlendiriyor. Elbette tehlike arz eden durumlar kişinin bilişine göre değişkenlik gösteriyor. Doğru risk değerlendirmesi yapan insanların daha huzurlu ve daha uzun bir yaşam sürdüğünü biliyor muydunuz? Stresi düzenleyebiliyor olmak vücudumuzda ki bütün sistemleri doğrudan veya dolaylı olarak etkiliyor.
Üç sistem vardır. Birincisi sosyal ilişki alanı yani yeşil ve güvenli alan. Burada bir diğeriyle bağ kurmak, şimdi ve burada olmak, eğlenmek gibi duygular içerir. İkincisi savaş ya da kaç yani kırmızı alan. Korku sinir, endişe gibi duygular içerir. Üçüncüsü ise don yani mavi alan. Depresyon, mutsuzluk ve umutsuzluk içerir. Siz kendinizi hangi alanda değerlendiriyorsunuz? Her zaman yeşil yani güvende alanda olmak pek gerçekçi durmuyor. Elbette kırmızı hatta mavi alanlara daha yakın hissettiğimiz anlar, günler hatta haftalar olabilir. Önemli olan farkında olmakla beraber desteği doğru yerlerde aramak.
Nefes ve beden farkındalığı egzersizleri nerede, ne yaptığımızdan çok var olduğumuzu algılamak ve anı yaşamakla ilişkilidir. Farkında olmak her zaman iyileşmek için ilk adım olacaktır. Yani sizi yeşil alana doğru harekete geçirecek. Peki iyi geleceğine inandığım bu egzersizi nasıl yapacağız? Dikkatinizi nefese vermeye öğreneceksiniz. Aşağıda verilen talimatları lütfen kendi üstünüzde deneyin.
- Dik ve rahat oturun
- Ayaklarınız yere temas etsin
- Elleriniz bacaklarınızın üstünde rahat bir pozisyonda olsun
- Dilerseniz gözlerinizi kapatın ya da tek bir noktaya odaklanın
- Şimdi tüm dikkatinizi bedeninize doğal olarak giren ve doğal olarak çıkan nefesinize odaklayın
- Burnunuzdan giren havanın serinliğini fark edin
- Bedeninizden çıkan nefesin sıcaklığını fark edin
- Şimdi ayaklarından başlayarak ayak bileklerini, bacaklarını, diz kapaklarını fark et.
- Bedeninde neler olduğunu gözlemlemeye devam et
- Bacaklarından sonra kalçanı, sırtını ve sırtında neler olduğunu izle
- Şimdi omuzlarına ve kollarına, omuzlarından boynuna odaklan. Boynundan başına ilerle ve başını fark et
- Hazır hissettiğinde uygulamayı sonlandır
Şimdi kendine şu soruları sor.
- Bedeninde ne farkettin?
- Neler dikkatini çekti?
- Neler hissettin?
- Hangi düşünceleri fark ettin?
Bu egzersizi deneyimlemek farkındalıkla dolu bir yaşam için çok ufak bir adım diyebiliriz. Gün içinde tekrarlanabilir. Egzersizden sonra kendinizi daha dingin hissetmeniz muhtemel. Ancak yolunda gitmeyen şeyler fark ettiğinizde sebeplerini araştırmak ve baş etme stratejileri geliştirmek olumlu sonuçlar verir. Bazı insanlar kendileriyle baş başa kalmakta zorlanabilir öyleyse egzersizi birlikte yapacağınız ya da size sadece talimatları verecek birine ihtiyacınız var demektir. Bu kimi zaman bir arkadaşınız kimi zaman bir aile bireyi olabilir. Nefesle birlikte gelen iyileştirici farkındalığın size ışık olması dileklerimle.
*****
İnstagram: psikolog_aysebetulgok