USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SİVAS´TA ZANAATKAR OLMAK?

06-01-2017



Merhaba sevgili okuyucular, bundan sonra Allah (c.c.) nefes verdiği ve elimiz kalem tuttuğu müddetçe bu sayfada sizlerle birlikte olacağız. Sivas´ta zanaatkârlarımızla sohbet tadında söyleşilerimiz olacaktır. Genel Yayın Yönetmenimiz Sayın Orhan Üngör Bey ile ilk görüşmemizde, kaleme alacağımız konularla müdahale etmeyeceğine dair söz aldık?
"Kalem" Arapça kökenlidir;
1.Yazma, çizme v.b işlerde kullanılan, çeşitli biçimlerdeki araç,
2.Resmi kuruluşlarda yazı işlerinin görüldüğü yer,
3.Çeşit, tür,
4.Bazı deyimlerde yazı,
5.Yontma ve kabartma işlerinde kullanılan, ucu yuvarlak, sivri ve keskin alet,
6.Yazar.
Evet, ben kalemimle yaşamıyorum (geçimini yazılarıyla sağlamak) ancak, sanatçı ve zanaatçı dostlarımızla, ustalıklarına dair mesleklerini her yönden kaleme alacağız. Kalem demişken, Sivas Belediye Başkanlığı Özel Kalem Müdürü Sayın Murat Cancan ile bir konu hakkında konuşmak için makamında bulunuyordum. Sohbet esnasında çayımızı içtik ve Murat Cancan´ın bardakaltlığı kağıdına bir şeyler yazdığını fark ettim. Kendisine ne yazdınız diye sordum ve bardakaltlığını gösterdi. "ELİNİZE SAĞLIK TEŞEKKÜR EDERİM" yazıyordu. Hayret ve şaşkınlık içerisinde yüzümde mutluluk ifadesiyle bakakaldım. ´Konumuzla ne alakası var´ diyenleri duyar gibiyim? Evet var. İNSAN YÖNETME BAŞLICA BİR SANATTIR. Başarılı bir yönetim, iş yaptırma ve insan çalıştırma sanatıdır. İnsana ve insan ilişkilerine değer vermek başarının temel kaynağıdır. Kısacası insanları yönetmek SANATTIR. Çalışanlarınız uyandıklarında işe gitmek için heyecanlanıyorlarsa, akşam eve geldiklerinde sabah olsa da işe gitsek diyorlarsa, SANATINIZI EN İYİ ŞEKİLDE İCRA EDİYORSUNUZ DEMEKTİR. Murat Cancan tebrikler. Sivas Belediye Başkanımız Sayın Sami Aydın Bey böyle bir "kaleminiz" olduğu için ne kadar övünseniz azdır. Belediyenin kalesi "ÖZEL KALEM NÜDÜRLÜĞÜDÜR". Müdürünüz sayesinde tüm başkanlık çalışanları sizleri canı pahasına müdafaa edeceklerdir. Unutmayalım ki 1996 yılında Sabancı Suikastini gerçekleştiren teröristler, Sabancıların bulunduğu kattaki çay ocağında çalışan teröristin yardımıyla suikasti gerçekleştirmişlerdir. İşte burada kişileri yönetme SANATININ önemi ortaya çıkıyor.
Hepimiz çok iyi biliriz ki SİVAS Osmanlı döneminde VİLAYET idi. Sivas´ın ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle Ermeni tüccarları bu bölgede etkindi. Kuyumculuk, kalaycılık, bıçakçılık gibi zanaatkârlar çoğunlukla Ermeni ustalarca icra edilirdi.
Yukarı Tekke Mezarlığından Sivas´ın üzerine "ÖLÜ TOPRAĞI" serpilmiş diyen küçük beyinlere şöyle cevap vermek istiyorum: Yukarı Tekke Mezarlığında kim yatıyor biliyor musun ey cahil? "Muhammed bin Abdullah´ın sancaktarı, dolayısıyla Eshab-ı Kiram´dan Abdülvehhab Gazi mübarek yatmaktadır. Yukarıdan bizim üzerimize "ÖLÜ" toprağı değil Eshab-ı Kiram´ın mübarek maneviyatı yağmaktadır. Üç Sivaslı bir araya geliyor ve ağızlardan çıkan ifade´Bu memleketten bir şey olmaz" oluyor. Böyle bir sözü şiddet ve nefretle kınıyorum. Herkes kapısının önünü süpürsün lütfen. O şöyle yapmış, bu böyle yapmış yerine "SİVAS İÇİN NE YAPALIM, ZANAATLARIMIZI NASIL AYAKTA TUTARIZ" bunun dedikodusu yapalım. İnanıyorum ki biz Yiğidolar, çalışkan ve üretken insanlarız. ´Marifet iltifata tabiidir´ sözünden yola çıkarak ´yapılanlara övgü, yapılmayanlara eleştiri´ mekanizmasını çalıştıracağız ama bu mekanizmanın içerisinde yalan, iftira, dedikodu ve şahısların şahsiyetlere yönelik acımasız eleştiri olmamalı. Hiçbir kimsenin şahsı ile bir problemimiz yoktur, derdimiz sadece SİVAS, SANAT VE ZANAAT? Sanat ve Zanaatla ilgili olarak da yapılacak eleştirilere açık olmalıyız, daha güzel bir Sivas için hep birlikte el ele vermenin zamanıdır.
Kısa olarak Sanat ve Zanaattan önce YÖNETİM SANATINI kaleme alalım dedik. "BAKIR KABARTMA KALEMİ" benim asıl kalemimdir. Sizlerle her hafta farklı konu ve konuklarımızla "AYKIRI" sohbet tadında söyleşilerimiz olacaktır. SANAT ve ZANAAT üzerine evvela bu işin kompetanı olan Güzel Sanatlar Fakültesine gidip akademik açıdan SANAT ve ZANAATI irdeleyeceğiz. Konularında uzman Yrd. Doç Dr. Gökhan Eken ve Yrd. Doç Dr. Bülent Bulduk hocalarımızla çok farklı söyleşimiz oldu. Kaçırmamanızı tavsiye ederim.
SAĞLIKLI, SANATLI VE ZANAATLI GÜNLER DİLERİM?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?