Nedir bu kurala uymamanın cazibesi. Oysa sonu hüsrandır, felakettir. Can ve Mal kaybıdır. İnsanların bu konuda dikkatsiz davranmalarını anlamak mümkün değildir.
Bu kadar uyarılmasına rağmen neden insanlar kurallara uymazlar. Aynı zamanda bu kurallara uymamak insan hakkına saygı göstermemek demektir. Dinen de insan hakkına saygı ile, Müslümanlığın iç içe olduğu her zaman vurgulanmaktadır. Bütün bunlara karşılık aynı hatalar devam etmektedir. Dolayısıyla insanlar arasında en basit kural hatası bile anlaşmazlıklara ve tatsızlıkların yaşanmasına neden olmaktadır.
Her zaman verilen bir örneği burada tekrar etmek istiyorum. Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi, sen de başkasına yapma. Bu hatırlatma insan hayatının her dönemi için geçerli olan önemli bir uyarıdır. Yapılan kasıtlı davranışlar da basit trafik kuralı olarak değerlendirilemez. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yasa düzenleyicilerin böyle olumsuzlukların yaşanacağı ayrıntıları düşünerek çalışmalarını yapmaları gerekmektedir.
Yapılan bunca yeni hizmetlere rağmen trafik kuralı ihlalleri devam etmektedir. Yaralanmalara ve ölümlere sebep olan durumların daha aza indirilmesi için demek ki; daha geniş ve kapsamlı, caydırıcı özelliği olan yasalara ihtiyaç vardır. Basına yansıyan bazı kaza haberleri ve sonrasında yaşanan olaylar toplumu derinden üzmektedir.
Hız ve kontrolsüz araba kullanmak bazen bir ailenin yok olmasına neden olmaktadır.
Trafik kuralları binlerce deneyimden sonra, ortaya konmuş kurallardır. Rast gele belirlenmemiştir. Örneğin iki araba arasında bulunması gereken mesafeye hiç dikkat edilmediği için, son kazlarda öne çıkan raporlarda kazalara arkadan bir araca çarpmak olarak tanımlanmaktadır. Yani iki araç arasındaki bulunması gereken mesafe kuralı ihmal edilmiştir. Bunu araba bakım eksikliklerini de ekleyince, sonuç kaçınılmaz olmaktadır.
Aman dikkat biraz daha dikkat...
Üstelik bu kargaşaya bir de motosiklet ve diğer elektrikli aletler de eklenince, içinden çıkılmaz bir hale geldi. Kim haklı, kim haksız belli değil.
Bence cezalar insanların gelir düzeylerine göre belirlenmelidir. O zaman belki caydırıcı olma özelliği biraz yükselir
Bir gerçek te, insanımız tahammülsüzlük olayı olarak gözükmektedir. Yolda en fazla yapılan kavgaların nedeni, yol verme tartışmalarıdır. Neyi paylaşamıyoruz, anlamış değilim. Nedir sizi bu kadar hızlı yaşamaya iten sebep? Söyleyin bakalım!
Sonra slogan; '' Hızlı yaşa genç öl.'' Bu mudur gaye!
Allah insanımıza tecrübelerden yararlanmak ve kurallara uymak özelliği versin diyelim...