Yaşadığımız dünyayı ve dönemi çok iyi anlamak zorundayız. Artık her şeyi devletten bekleme devri kapandı. Devlet, güvenlik dışında özel okullar, özel hastanelerle eğitim ve sağlıkta bile özelleştirmeyi hedefliyor. Böyle bir dünyada sürekli yakınmanın, sürekli hükümetlerden bir şeyler alabilme umudunun bir çözüm olmadığı artık anlaşılmalıdır. Yakınmayı bırakıp, ilçemizin kapasitesini bilip, neler yapabileceğimizi düşünmenin zamanı geçiyor bile.
İlçemiz Zara büyük bir marka; Bağrından çıkan çok değerli insanıyla, yetirdiği ürünlerle ve en önemlisi kültürüyle. Biz, bu markadan nasıl daha çok verim elde etmeyi planlamalıyız.
Büyümek ve gelişmenin en önemli yolu üretmekten, ürettiğini iyi pazarlayabilmekten ve dışa açılmaktan geçiyor. Yapacağımız, üreteceğimiz her değeri sadece Zara´yı düşünerek planlarsak bir arpa boyu yol alamayız. Zara´nın çevresini çok iyi tanımalı, çevrenin ihtiyaçlarını doğru tespit etmeliyiz. Zara´nın hedefini; Sivas merkez, komşu ilçeler hatta il dışındaki gurbetçi hemşehrilerimizi de içine alacak şekilde planlamalıyız.
Önce şu tespiti yapmalıyız; Sivas´ta ne yok, Zara´da ne var?
Sivas, kış mevsiminin şiddetli ve uzun sürdüğü bir ildir. Altı aydan fazla süren kış mevsiminde Sivas merkezdeki insanlar evlerine kapanmak zorunda kalıyorlar. Kışın verdiği karamsarlığı, içine kapanmayı atlatacak, insanların huzur bulup, ruhen ve fiziken rahatlayacakları bir deniz-göl kenarı ve yemyeşil ormanlık alanlar yok. Olan kısmi yerlerde de sosyal tesisler ve yapılar yok. Sivas´ta bir aile; hafta sonu ailece oturacağı, spor yapıp, eğleneceği, gezeceği, yemek yiyip, kahve içeceği yer bulamıyor. Bu yüzden Sivaslılar günü birlik, Tokat, Kayseri, bazen de Ankara gezilerine çıkıyorlar. Yazın sıcaktan bunalanlar gidecek su kenarında mekan arıyorlar.
Sivas´ta olmayan bu imkanların tamamı Zara´da mevcut. Sivas´a yarım saatlik bir uzaklıkta, otoban yolda, anayol kenarında Sivas´ın en büyük doğal gölü Tödürge Gölü (Dodurga: 24 Oğuz boyundan birisi). Tödürge Gölü; Erzurum, Giresun yolları üzerinde, sodalı yapısıyla deniz suyu andıran, havasıyla, suyuyla keşfedilmeyi bekliyor.
Zara Belediyesi; Tödürge Gölüne, anayolun kenarına bir tesis kurmalı. Bu tesiste: kadınlara ayrı, erkeklere ayrı kapalı, açık yüzme havuzları, bovling salonları, masa tenis alanları, kadın erkek kuaförleri, halı sahalar, küçük çocukların oynayıp eğlenecekleri; Düşler Bahçesi, Masal Parkı, Harikalar Diyarı. Öğrenciler ve ailelerinin de gezeceği: Bilim ve Gözlem Evi, Deneyler ve Buluşlar Salonu, göl kenarında yürüyüş yolları, Dede Korkut Oğuzlar Diyarı, Manas Destanı, Tomris Katun, Bilge Kağan, Oğuz Kağan? Destanlarının sesli ve görüntülü anlatıldığı panoroma alanları yapmalı. Lise ve üniversite öğrencilerinin hafta sonları, akşamları gölün kenarında huzur içinde ders çalışabilecekleri, kitap okuyacakları kütüphane yapılmalı.
Tödürge Gölü Tesisinde Zara´nın ve Sivas´ın yöresel yemeklerinin yapıldığı büyük bir lokanta, insanların yemekten sonra gölün dalgalarının sesleri eşliğinde kahve ve çay içecekleri kafeler bölümü yapılmalı. Yazın açık havada, kışın cam balkonlarının kapatıldığı bir birinden huzur veren mekanlarda insanlar ağırlanmalı. Hafta sonları açık büfe kahvaltıları düzenlenmeli, Sivas merkezden binlerce insan tesisse ailece seve seve gelecektir. Gölün içine uzanan yazın açık, kışın kapalı balkonlarında; Eceler Eyvanı, Efeler Eyvanı, Bilgeler Eyvanları yapılmalı. Gerekirse tesise düğün salonları da eklenmelidir.
Devam edecek...