USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Böbrek Hastalarına Koronavirüs Uyarısı

Böbrek Hastalarına Koronavirüs Uyarısı

 Böbrek Hastalarına  Koronavirüs Uyarısı
06-04-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Candan, böbrek hastalarının koronavirüs infeksiyonundan nasıl korunması gerektiği hususunda önemli açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs infeksiyonunun seyrinde böbrek tutulumunun sık görüldüğünün tespit edildiğini söyleyen Prof. Dr. Ferhan Candan, gelişebilecek akut böbrek hasarının yaşam kaybı riski için bağımsız bir belirleyici olduğunu söyledi. Kronik böbrek hastalığı olanlarda bu infeksiyonun genel etkileriyle ilgili henüz yeterli çalışma bulunmadığını kaydeden Prof. Dr. Candan ?Kronik böbrek hastalarının, diyaliz hastalarının, böbrek nakli hastalarının ve diğer farklı sorunlar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların korunmasını sağlamalıyız? dedi.

Kovid-19 için riskli grupta kabul edilen böbrek hastaları ve nakil geçiren kişilerin infeksiyondan korunması için alması gereken başlıca önlemler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Candan, infeksiyonun damlacık yoluyla bulaştığını kaydederek ?Yani hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklarla diğer kişilerin solunum yoluyla almaları veya bu damlacıklardan yayılan virüslerin olduğu yüzeylere elleri ile temastan sonra ellerini ağız, burun veya göz mukozasına götürmesi ve temas etmesi ile bulaşır. Bu nedenle mümkün olduğunca ellerimizi yüzümüz ve gözlerimize sürmemeye dikkat etmeliyiz? diye konuştu.

Böbrek hastalarının bu dönem içinde mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmamaya özen göstermeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Candan, ?Eğer zorunlu olarak toplu taşıma araçlarına binilecekse mutlaka gerekli önlemler alınmalı. Maske kullanılmalı ve el dezenfektanıyla eller temizlenmeli. Bununla birlikte kalabalık toplantılara katılmamalı ve böyle ortamlarda bulunulmamalı. Bu kişiler yurtdışına yolculuğa çıkmamalı ve son iki hafta içinde yurtdışından gelen kişilerle de temastan kaçınmalı? açıklamasında bulundu.

Organ nakli olmuş ve nefrit nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan hastaların pandemik durum süresince acil tıbbi gereklilik dışında hastanelere ve sağlık kuruluşlarına gitmemeleri gerektiğine işaret eden Candan, ?Hastalar, ilaç dozları ve gelişen klinik durumlarıyla ilgili merkezleri ile telefon veya e posta ile iletişimini sürdürmeli. Ancak Kovid-19 bulaşma riski olabilecek hastane ortamlarına ünitelerin taleplerine uyarak başvurmalıdır? dedi.

Ateş, öksürük gibi hastalık belirtisi olan organ nakli olmuş ya da diyaliz hastalarının ilgili merkezlerine ya da diyaliz ünitelerine gelmeden önce mutlaka telefonla bilgi vermeleri gerektiğini de söyleyen Prof. Dr. Candan, bu konuda tedavi gördükleri ünitelerinin yönlendirmelerine göre hareket etmeleri ve mutlaka maske takmaları gerektiğini söyledi.

Ellerin sürekli su ve sabunla yıkanması gibi hijyen kurallarının yanı sıra bu hastaların insanlarla temas halindeyken mutlaka maske kullanması gerektiğinin altını çizen Candan, ?Bu infeksiyonun ilk başladığı ve en yaygın görüldüğü Çin´de ,Tayvan´da nefroloji dernekleri son zamanlarda Kovid-19 salgını sırasında diyaliz üniteleri için hazırladığı rehberde diyaliz ünitesinde hastaların maske takmasını önermektedir. Bu nedenle diyalize gelmeden önce hastalar maske takmalı. Kullanılan maskeler her zaman ağzı kapaklı çöplere atılmalıdır. Maske takma ve çıkartma sonrası eller 30 saniye süreyle sabun ile yıkanmalıdır? dedi.

Candan, viral salgınlardan korunmak için şu tavsiyelerde bulundu: ?Doktorunuz öneriyor ise her yıl grip aşısı olun. Evinizi günde 2 kez havalandırın. Ellerinizi sık sık sabun ve su ile 30 saniye yıkayın ya da alkol bazlı bir el temizleyicisi kullanın. Elleriniz ile yüzünüze temastan kaçının. Öksürük, hapşırık gibi solunum belirtileri olan kimselerden en az 2 metre uzak durun. Gün içinde boğazınızı kurutmamaya özen gösterin, ılık şekersiz içecekler için. Hastalık bulgularınız var ise (ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ya da vücut ağrısı) veya grip benzeri belirtileriniz varsa mümkün ise evden çıkmayın.Öksürük ve hapşırıklarınızı bir mendil ile kapatın, kullanılmış mendilleri ve maskeleri kapaklı çöp kutularına atın. Temas ettiğiniz yüzeyleri (telefon, bilgisayar, tabletler vb.) ve eşyaları temizleyin ve dezenfekte edin.?

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!