USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AFAD, 135 toplanma alanı belirledi

AFAD, 135 toplanma alanı belirledi

AFAD, 135 toplanma alanı belirledi
31-10-2019 07:00
Google News


Fatih TABUR

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, Atatürk Kongre Müzesi bahçesinde yer alan acil toplanma levhasının bulunduğu yerde  basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Afet ve acil durum toplanma alanları hakkında bilgi veren İl Müdürü Ekinci, Sivas´ta şehir merkezinde 135 toplanma alanı belirlediklerinin söyledi.

Türkiye´de 2019 yılının afetlere hazırlık yılı ilan edildiğini anımsatarak sözlerine başlayan İl Müdürü Ekinci, ?Sayın İçişleri Bakanımızın da teşrifleriyle bunun lansmanını yapmıştık. O zamandan beri her ay farklı bir temada olmak üzere toplumda temel afet bilinci farkındalığı oluşturmak için  bir dizi faaliyet yürütmekteyiz. Örneğin geçen ay ki temamız afet acil durum çantasıydı. Öncelikle okullarımız olmak üzere farklı farklı yerlerde afet acil durum çantası nedir, içerisinde neler bulunur, toplumun farklı kesimlerine göre engellilere göre, çocuklara göre neler olmalıdır şeklinde tema olarak bunu işlemiştik? dedi.

İl Müdürü  Ekinci, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Ekim ayında ise acil durum toplanma alanları temasıyla çalışıyoruz. Özellikle daha önceden Türkiye  genelinde bütün illerimizde ve ilçe merkezlerimizde bu toplanma alanları belirlenmişti. Sivas merkezde 135 tane diğer 16 ilçemizde de 117 tane olmak üzere toplam 252 adet toplanma alanı belirlenmişti. Normalde toplanma alanlarının standardı kişi başına 2 buçuk metrekare düşecek şekilde planlanmıştır. Bizim il genelindeki ortalama yaklaşık 3 buçuk metrekare civarına denk geliyor. Şu anda bulunduğumuz yerin hemen arka tarafında toplanma alanını görüyorsunuz. Her bir belirlenen toplanma alanına bu şekilde acil durum toplanma alanları levhaları belediyelerimiz tarafından yaptırılarak yerlerine montajı yapıldı. Bu konuda da gerek merkez belediyemize gerekse de ilçe belediyelerimize katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.?

Toplanma alanı konusunda Sivas´ın çok iyi olduğunu kaydeden İl Müdürü Ekinci, ?Sivas ili olarak özellikle kent meydanını baz alacak olursak gerçekten birçok şehirde olmayan bir avantaja sahibiz bu konuda. Valiliğin önündeki meydanda, 27 Haziran Öğretmen Parkı´nda ve eski Numune Hastanesi´nin bulunduğu yer dahil olmak üzere bütün bu boş alanları düşündüğümüz zaman şehir nüfusumuzun  yüzde 10´unu burada koruyabileceğimiz bir açık alana sahibiz. Bu gerçekten son derece avantajlı. Eski stadyumun yeri Millet Bahçesi olduğu zaman orada da bu tür risklerden koruyabilecek alanlar elde etmemiz mümkün? diye konuştu.

Toplanma alanlarıyla acil durum barınma alanlarının birbirine karıştırılmaması gerektiğini kaydeden İl Müdürü Ekinci, ?Terim olarak çok karıştırılıyor. Toplanma alanı dediğimiz şey özellikle afetlere kapalı mekanda yakalanan insanların  ilk şoku atlattıktan sonra güvenli bir şekilde dışarıya tahliye olmaları gerekiyor biliyorsunuz. Dışarıya tahliye olduktan sonra yapısal ve yapısal olmayan her türlü tehlikelerden koruyabilecek açık alanları biz toplanma alanları olarak nitelendiriyoruz.  Toplanma alanları daimi olarak tanınacak iskan edilecek alanlar değil geçici barınma alanları hazırlanıp ihtiyacı olanlar oraya yerleştirene kadar tehlikelerden uzak açık alanları ifade eder. Bu alanların düz olması, ulaşıma kolay olması, engellilerin erişimine uygun olması, nüfus kesafetini kaldıracak durumda olması ve daha önemlisi özellikle ikincil afetlere maruz kalması muhtemel olmayan sağlıklı yerler olması son derece önemli. Toplanma alanı seçtiğiniz yerde eğer ikinci bir afet yaşanma riski varsa insanları tabi koruyamazsınız, koruduğunuzdan bahsedemezsiniz. Bu anlamda biz şehir merkezinde 135 tane toplanma alanı belirledik ve belediye tabelaları gereken yerlere koydu.  Zaman içerisinde değişen şartlara göre güncellenebilir, çoğaltılabilir. Yine geçici barınma alanlarıyla ilgili ilimizde farklı güzergahlarda olmak üzere 5 adet geçici barınma alanları belirlendi. Herhangi bir afet, acil durum olduğu takdirde sıfırıncı dakikadan itibaren ihtiyaçlı insanları oralara yerleştirmeyi planlıyoruz. Geçmişte ihtiyacı olan insanlara çadır dağıtıldığı zaman çadırı alan insan götürüp hasarlı evinin dibine kuruyor veya ihtiyaçlı insanları şehrin muhtelif yerlerine dağıttığınız zaman daha sonraki sürelerde bu insanlara etkin bir şekilde hizmet götüremiyorsunuz. Geçici barınma alanları önceden hazır olursa kurduğunuz çadır kent veya konteyner kentlere insanlara yerleştirirsiniz ve afetin ilk anlarından itibaren hem sağlık hizmetlerini hem iaşe hizmetlerini hem barınma hizmetlerini hatta eğitim ve öğretim hizmetlerini dahi aksatmadan afet ortamında yürütmek daha kolay ve mümkün olur? açıklamasında bulundu.

İl Müdürü Ekinci tarafından yapılan açıklamaya Gazi Osman Paşa İlkokulu öğrencileri de katıldı. Öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektiren Ekinci, afet bilinci eğitiminin erken yaşlarda başladığına dikkat çekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!