USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ATA TOHUMA CAN SUYU

ATA TOHUMA CAN SUYU

ATA TOHUMA  CAN SUYU
26-11-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Orta Anadolu Kalkınma Ajansının (ORAN) "Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi Mali Destek Programı" kapsamında, Kayseri, Sivas ve Yozgat bölgesinde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, katma değerli ürünlerin, yenilikçi uygulamaların ve örgütlenmenin yaygınlaştırılması, kırsal turizme yönelik destinasyonların oluşturulması için üretilecek projelere 15 milyon lira destek sağlanacak.

Gıdanın öneminin daha iyi anlaşıldığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde özellikle ata tohumlarının ortaya çıkarılması ve korunmasına yönelik projeler de söz konusu destekten pay alacak. Program sayesinde, kırsalda yaşayan vatandaşların sosyoekonomik gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, 2010 yılından beri bölge illerinin kalkınması için çeşitli hibe destekleri verdiklerini ifade etti. Kilci, 10 yıldır verilen desteklerin cari fiyatlarla 300 milyon lirayı aştığını, bölgedeki toplam yatırım tutarının ise 550 milyon lirayı bulduğunun altını çizdi.

Genel Sekreter Kilci, "2020 yılı içinde kırsal kalkınma alanında mali destek programı ilan ettik. Bu programla amacımız, bölge illerimizdeki tarım ve hayvancılık odaklı kırsal kalkınmanın desteklenmesi, kırsal turizmle beraber buradaki öğelerin pazarlanması ve ülkemizin ulusal ve uluslararası anlamda değerinin artırılmasıdır? dedi.

Programda birkaç önceliklerinin olduğunu dile getiren Kilci, "Bunların başında, özellikle kırsal alanda tarım ve hayvancılık odaklı kadın örgütlenmesinin artırılması, kooperatifleşmenin desteklenerek kurumsal yapılara kavuşturulması geliyor. Aynı zamanda en önemli eksiklik kadın kooperatiflerinin ürettiği ürünlerin pazarlanması. Dolayısıyla pazarlama aktivitelerinin de desteklenmesini düşünüyoruz. Bir diğer önceliğimiz ise kırsalda tarım ve hayvancılığın katma değerli bir yapıya kavuşturulması. Bunun gerek teknolojik tarım ve hayvancılık imkanlarının kullanılması gerekse de tıbbı ve aromatik bitkiler gibi daha katma değerli ürünlerin ortaya çıkarılmasıyla olacağını düşüyoruz. Bu anlamda gelecek projeleri bekliyoruz? açıklamasında bulundu.

Pandemi sürecinde gıdanın öneminin daha iyi anlaşıldığının altının çizen Kilci, ?Ülkemizdeki tüm kesimler gıda üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. Biz de Ajans olarak tarım ve hayvancılık odaklı çalışmalara önem verdik. Ata tohumlarının geliştirilmesini önemsiyoruz. Ülkemizde binlerce yerel ata tohumu var. Bunların tekrar ortaya çıkarılması ve kaybedilmemesi, bunlar için gerekli pazarlama ağlarının kurulması, üretim, paketleme ve çiftçiyle buluşturma ağlarının kurulması bir diğer önceliğimiz? ifadelerini kullandı.

Kilci, tarım ve hayvancılık alanında birçok atığın ortaya çıktığına dikkat çekerek, "Bu atıklar hem çiftçiler için sorun oluşturuyor hem de değerlendirilmeyen potansiyel. Bu atıklar konusunda da projeleri bekliyoruz" şeklinde konuştu.

PROJE BAŞINA EN AZ 250 BİN LİRA

Proje başvurularında son tarihin 31 Aralık olduğunu belirten Kilci, proje başına en az 250 bin, en fazla 1 milyon lira destek vermeyi planladıklarını kaydetti. Kilci, toplamda 15 milyon liralık destek verileceğini dile getirerek, proje sahiplerine her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

?TARIMA HİBE´ HUSUSLARI BELİRLENDİ

Tarımsal ürünlerin işlenmesi, yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, faal olan mevcut tesislerin kapasite artırımı ile teknoloji yenileme veya modernizasyonu konularına verilecek hibe desteklerinin detayları belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığının, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliği Resmi Gazete´de yayımlandı. Tebliğ, 1 Ocak 2021-31 Aralık 2025 tarihlerinde, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak amacıyla, kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususları kapsıyor. Buna göre, tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması, yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, faal olan mevcut tesislerin kapasite artırımı ile teknoloji yenileme veya modernizasyonu konuları hibe destekleri kapsamında değerlendirilecek. Tarımsal üretime yönelik sabit yatırım konularında, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı da hibe desteği dahilinde olacak. Program çerçevesinde 81 ilde, belirtilen yatırım konularından tümü veya bir kısmı, illerin sektörel önceliklerine göre Bakanlıkça belirlenerek her yıl ekim ayında yayımlanacak başvuru ve güncel uygulama rehberiyle başvuru öncesinde ilan edilecek. Başvurular, hibe desteği kapsamında kabul edilecek.

Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin, Bakanlıkça oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi´ne (ÇKS) veya diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekecek. Tüm yatırımlara yönelik proje konularında başvuran tüzel kişiler, idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olacak ve bağımsız olduklarına dair taahhütnameyi başvuru ekinde sunacak.

Ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı, başvuruda bulunanların gerçek kişiler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler veya tüzel kişiler olması halinde, belirtilen yatırım konularında, yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 3 milyon lira, yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda 2 milyon lira, yatırım niteliği kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon olan başvurularda 1.5 milyon lirayı geçemeyecek. Hibeye esas proje tutarı alt limiti ise 250 bin lira olarak belirlendi. Başvuruların kabul edilmesi halinde hibeye esas proje tutarının yüzde 50´sine hibe desteği verilecek.

Öte yandan, Bakanlığın Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliği de Resmi Gazete´de yayımlandı. Söz konusu tebliğ, 1 Ocak 2021-31 Aralık 2025 tarihlerinde, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak amacıyla; kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin kırsal ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususları içeriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!