USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Başkan Eken´den Başkent Çıkarması

Başkan Eken´den Başkent Çıkarması

Başkan Eken´den  Başkent Çıkarması
07-01-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Göreve gelir gelmez başlattığı ?istihdam seferberliği? ile dikkatleri üzerine çeken Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mustafa Eken, birtakım ziyaretlerde bulunmak üzere bugün Ankara´da olacak. Başkan Eken, 3 gün sürecek Ankara programı kapsamında Demirağ Organize Sanayi Bölgesi (OSB) başta olmak üzere Sivas için büyük önemi olan projelerin son durumu hakkında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sivas milletvekilleri ve bazı bürokratlarla görüşecek. Başkan Eken, Perşembe günü  sona erecek olan Ankara programının ardından Cuma günü TSO meclis toplantısında gelişmeleri değerlendirecek.

Ankara programı hakkında bilgiler veren TSO Başkanı Mustafa Eken, ?Milletvekillerimizle, Rifat Başkanımızla toplantımız var. 5-6 bürokratla toplantılarımız  olacak. 3 günlük ziyaretin amacı gezmek değil. Bu kurumları ve milletvekillerimizi ziyaret ederek hem 2019´da ilimizde yaşadıklarımızı anlatacağız hem de Sivas´ın acil ihtiyaçları olan şeyleri tekrar hafızaları yoklama için sıralayacağız.  Cuma günü de meclis toplantımız var. 10 Ocak´ta da açıklamamızı yapacağız. Teşvikin durumu ne oldu, milletvekillerimiz bu konuda ne diyorlar, Rifat Başkanımız ne diyor; bunları açıklayacağız? dedi.

?BİZE DÜŞEN YATIRIMCI BULMAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın geçtiğimiz yıl 8 Şubat´ta ilimizde gerçekleştirdiği mitinde Demirağ Organize Sanayi Bölgesi´ne özel teşvik  verileceğini müjdelediğinin altını çizen Başkan Eken, ?Artık Cumhurbaşkanımıza bunun bir hatırlatılması gerekiyor ki Sayın Cumhurbaşkanımız kararnameyi imzalasın. Sonra da bize gelen yatırımcılara ?Buyurun kardeşim kararname imzalandı´ diyebilelim ama sürüncemede kalan bir iş hiçbir zaman bitmiş bir iş değildir. Ben bu işin olacağını başından beri zaten söylemiştim. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.  İnşallah imzalanarak taçlanacak. Bize düşen nedir? Yatırımcıları bulmak, ikna etmek yatırım yaptırmak. Gayemiz ne? 50 bin işsiz kardeşimize iş imkanı sağlamak, başka derdimiz yok? dedi.

?İSTİHDAMI ARTIRMAMIZ LAZIM?

Geçtiğimiz yılı Sivas açısından değerlendiren Başkan Eken, ?2019 yılını ?Çok iyi geçirdik dersek´ yalan söylemiş oluruz. 2019 sıkıntılı ve sancılı geçti ama her zaman dedik: Ülkemiz güçlü bir ülke, Sivas güçlü bir il. Bu zorlukları aşacağız. İnşallah 2020, 2021 ve 2022´de Türkiye hak ettiği yere gelecek. Fakat hep söylüyoruz Türkiye´yi rahat bırakmıyorlar. Ülkemizi rahat bıraksalar daha güzel şeyler olacak. Biz birlik, beraberlik ve inancımızı yitirmedikten sonra bu ülke her zorluğu aşacaktır. TSO Başkanı olarak ?2019 yılında çok sıkıntı yaşamadık´ desem birçok Sivaslı bana kızar. O yüzden doğru ne ise onu konuşmamız lazım. Ülkenin bu gidişatından Sivas gibi iller çok etkilendi. Bizim Sivas´ta 300-500 veya bin  kişi çalıştıran firmalarımız zaten belli. Bunların önlenebilmesi için, krizlerde daha güçlü olabilmek için istihdamı artırmamız lazım. Hacmimizi çoğaltmamız lazım. Sivas için konuşuyorum; Sivas´taki yatırımı çoğaltırsak, işsizliği bitirmek için önlemler alırsak o zaman bu krizlerde daha az sıkıntılı geçti diyebiliriz? diye konuştu.

?2020 YILINDA DAHA TEDBİRLİ OLMALIYIZ?

Birinci OSB´de 9 bin civarında kişinin çalıştığını kaydeden Başkan Eken, ?İstediğimiz sayıda fabrika var mı? Yok. Demirağ OSB faaliyete geçtiğinde  Gemerek ve Şarkışla OSB´deki yatırımlar da yapıldığında daha iyi Sivas olacağına inanıyoruz. O yüzden 2019 yılını geçmişi kapatmak olarak görmemeliyiz. Geçmişi örnek alıp  2020 yılında daha tedbirli olmamız lazım. Tabi her şeyi devletten mi bekleyeceğiz? Hayır. Ona da karşıyız. Öncelikle yatırım yapacak arkadaşlarımızın öz kaynağı olmalı. Hep söylediğim bir şey var: Yatırım yapılması kadar güzel bir şey yok ama ?Devlet bana teşvik versin, destek versin, arsa versin. Ben hiçbir şey koymayayım´  dersek olmaz. Öz kaynağımızı bir araya getirirsek, yatırımın fizibilitesini iyi yaparsak inanın 2020, 2021 ve 2022´de ülkemiz kriz yaşasa bile az zararla geçirilir. Biz ne yaptık? Tamamını kredilerle çalıştık. Öz kaynağımız çok az miktardaydı. Onu da bu ortamda kaybetmek zorunda kaldık.  Her zaman söylüyorum hangi sektörde olursa olsun üyelerimiz buyursun gelsinler, odamızda danışmanlık yapalım? açıklamasında bulundu.

?SİVASLI TÜCCARIMIZA KEFİLİZ?

?Sivas´ın esnafı, tüccarı gerçekten çok düzgündür. Sivas´ın esnafı, tüccarı dolandırıcı değildir. Söz verdiyse be yapar eder sözünü tutar? ifadelerini kullanan Başkan Eken, ?Ben bunu banka bölge müdürlerine, banka genel müdürlerine söylüyorum. Gittiğim her yerde anlatıyorum. ?Biz Sivaslı tüccarımıza kefiliz´ diyoruz. Biz tüccarımızın arkasındayız. Tabi ki bilerek veya bilmeyerek hata yapan tüccarlarımız var mıdır, suiistimal edenlerimiz var mıdır? Elbette vardır. Tespit ettiklerimiz varsa onlara da ticaretinizi böyle yapın, doğrusu bu diyoruz. Onlar da hata yaptıklarını fark ederlerse bizleri dikkate alıyorlar? şeklinde konuştu.

?AYRILIKTAN KİMSEYE FAYDA GELMEZ?

Asgari ücretin 2 bin 324 liraya yükseldiğinin altını çizen Başkan Eken, ?İsterim ki 3 bin lira olsun. Doğru konuşmak gerekirse şu ortamda 3 bin lira ile geçinmek de zor ama imalatçı, işveren arkadaşlarımızın yıllık ve aylık kazancına baktığımızda sigortası, vergisi, personel maaşı derken zarar ediyor. Bu sefer ne yapıyor personeli işten çıkartmak zorunda kalıyor. Şu an Sivas´ta İŞKUR´a 45 bin civarında kayıtlı işsiz var. 10 bin de kayıtsız vardır. Sivas´ın nüfusu belli. Bizim her zaman konuştuğumuz cümleler aynı. Çünkü cümleleri değişemiyoruz, çünkü sistem devam ediyor. Dışarıdan yabancı sermaye buraya gelmediği müddetçe bizim işsizlik oranımız 100 bini de bulur. Bunun için ilimizin gelişmesi lazım. Yatırımcının Sivas´a güvenmesi lazım. Bunun için ne olması gerekiyor? Samimiyet, birliktelik olmalı. Birlik ve beraberliğimizi iyi sergileyeceğiz. Tek davamızın Sivas olduğunu bu beyinlere kazıyacağız. Bu yatırımcılar da ?Sivas´a yatırım yapılabilir´ demeliler. Çünkü ayrılıktan kimseye fayda gelmez? açıklamasında bulundu.

?SİVAS´IN ANA DAMARI?

TSO´ya kayıtlı esnaf ve tüccarı ?Sivas´ın ana damarı? olarak nitelendiren Başkan Eken, ?Bu ana damarlar olmadan yaşam olmaz. Ana damarları daha sağlıklı hale getirmemiz lazım. Mutlu etmek lazım, sevmek lazım, teşekkür etmek lazım ki o damarlar daha iyi açılsın. Sağlıklı yaşasın, yaşatsın. Bizim vergi veren, istihdam sağlayan tüccarımızın arkasında olunmasını sağlamak lazım. Sivas´a zarar veren babamızın oğlu olsa da tabiri caizse bir yudum su vermeyiz. Çünkü Sivas´a zararı olanın ülkeye de zararı olur? şeklinde konuştu.

?SİVAS´IN LEHİNE KONUŞUYORUZ?

?Odamızın kapısı sadece 8 bin üyeye değil tüm halkımıza açık? diyen Başkan Eken, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: ?Biz devletin yanında, Sivas´ın yanında olan bir odayız. Mustafa Eken tek başına bir şey değil. 8 bin üye adına konuşuyorum, Başkanlar Kurulu adına söylüyorum. Benim bir açıklamamda Sivas menfaati dışında bir ifadem varsa bana söylesinler görevi bırakayım, istifa edeyim. Tamamen Allah rızası için, Sivas´ın kalkınması için bir araya gelmiş bir odayız. Güçlü bir STK´yız.?

ALBAYRAK İLİMİZE GELECEK

Ekonominin patronu Berat Albayrak´ın birkaç ay içerisinde ilimize geleceğini duyuran Başkan Eken, ?İnşallah birkaç ay içerisinde Hazine Bakanımız Berat Albayrak Sivas´a gelecek ve Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası´nın genel müdürleri de buraya gelecek. Odamızda programı benim yöneteceğim bir toplantıda Hazine Bakanımıza soracaklarımızı soracağız. Bankalarla problemi olan esnaf ve tüccarımızı da genel müdürlerle birebir görüştüreceğiz. Tarihi belli olunca kamuoyu ile paylaşacağız?  dedi.

?GERÇEK MANADA ORTAK AKLA İHTİYACIMIZ VAR?

2020 yılından beklentilerinin yüksek olduğunun altını çizen Başkan Eken, ?2020; bütün birimlerimizin daha sık biraya gelerek, daha çok istişare ederek, gerçek manada ortak akla ihtiyacımızın olduğu bir dönem. 2020, Sivas için kader anı. Ne için; teşvik için, Demirağ için, yatırımlar için, hızlı tren için. Bir sürü iş için. 2020 bizim için çok önemli? şeklinde konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!