USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cezalar İptal Edilmeyecek--Video

Cezalar İptal Edilmeyecek--Video

Cezalar İptal  Edilmeyecek--Video
24-09-2020 07:00
Google News


Oğuzhan SARZEP

Vali Salih Ayhan, "100 Günde Basınla Yüz Yüze" programı kapsamında ilimizde faaliyet gösteren yazılı ve görsel basın kuruluş temsilcileriyle buluştu.

Vali Yardımcısı Çağlar Partal, İl Sağlık Müdürü Selçuk Moğulkoç ve  İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı´nın da  katıldığı programda konuşan Vali Salih Ayhan, ilimizde koronavirüs sürecine ilişkin önemli bilgiler verdi.

375 KİŞİ HASTANEDE TEDAVİ ALTINDA

Koronavirüs salgının başladığı  günden bu yana ilimizde 100 bine yakın kişiye test yapıldığı bilgisini veren Vali Ayhan, ?Sivas´ta 632 bin vatandaşımız var, neredeyse 6 vatandaşımızdan 1´ine test yapılmış oluyor. Burada özellikle dışarıdan gelen vatandaşlarımızın çok yoğun olduğunu da ifade etmek istiyorum. Hastanede tedavi gören vatandaş sayımızı paylaşmakta bir risk görmüyorum. Şu an hastanemizde 375 vatandaşımız tedavi görmektedir? dedi.

?12 EYLÜL PİK NOKTAMIZ OLDU?

Ülkemizde Mart, Nisan ve Mayıs döneminde koronavirüs salgınına karşı büyük mücadele verildiğinin altını çizen Ayhan, ?İlimizde de neredeyse vaka sayısı sıfıra inmişti ancak normalleşme takvimine uygun bir şekilde 1 Haziran ve 1 Temmuz´dan sonra Anadolu´da tırmanış başladı. Sivas´ımızda da 10 Ağustos - 12 Eylül tarihleri arasında 32 günlük zaman dilimi içerisinde çok yoğun bir vaka artışı oldu. Ciddi bir tırmanış oldu. Bütün kurumlarımız enerjisini bir noktaya birleştirdi. Yoğun vaka artışına rağmen sağlık sistemimiz dimdik ayakta oldu. Bu sürecin de ciddi manada aşağıya dönüşünü sağlamış olduk ve 12 Eylül itibariyle ciddi manada bir azalış olmaya başladı. Yani 12 Eylül bizim pik noktamız oldu, en yüksek vakanın olduğu gündü? diye konuştu.  

?YAZ EKONOMİSİ SILA TURİZMİNİN OMUZLARINDA?

Vali Ayhan, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Şu an ciddi manada geriye dönüş başladı. Sağlık Bakanımız, ?2 milyondan fazla vatandaş Sivas´a yoğunlaştı´ dedi. Köylerimiz çok yoğundu, 30 nüfusu olan köy bir anda 280 nüfusa çıktı. Halen köylerimizde yoğunluk var. Bizim sağlık sistemimiz 650 bin -700 bin, bilemedin 750 bin kapasitedeydi. Yoğun bir yaz nüfusu ki o da olması lazım. Buna da negatif dil kullanılıyor; ?İstanbul´dan, Ankara´dan gelip mahvettiler´ deniliyor. Bu çok doğru bir ifade değil. Onlar bizim hemşehrilerimiz, sürekli gelmelerini arzu ediyoruz. Yaz ekonomisi sıla turizminin omuzlarında. Baktığımız zaman emekli, ev hanımı ve öğrencilerimizin toplam vakalardaki oranı yüzde 70, yani bunlar hareketli olanlar, mobil. İş hayatında bulunan vatandaşlarımızın daha dikkatli olduğunu görebiliyoruz. Bulaş kaynağında aile içi bulaş en yüksek.?

5 MİLYON 858 BİN 530 TL CEZA KESİLDİ

Evde izole olması gerekirken kuralları hiçe sayan vatandaşlara tepki gösteren Ayhan, yurtlarda 23 kişinin izolasyon altında olduğunu söyledi. Ayhan, ?Evde izole olması gerekirken ihlalde bulunan vatandaşlarımız oldu, işin en veballi işiydi. Bu konuda ciddi manada rahatsızlığımız vardı. Bu kararı almadan önce günlük neredeyse 15´e yakın vatandaşımızı emniyet tespit ediyordu. Koronavirüs testi pozitif olan vatandaşlarımız tespit edildiği anda yurtlarda onların izole süreçlerini tamamlatacağız. Cezalarını da vereceğiz. Toplum sağlığını tehlikeye atmaktan dolayı TCK´nın 195. maddesine göre de adli işlem için savcılığa göndereceğiz. Bu kararımız etkili oldu. Pandemi sürecinde birçok kararlar aldık, bu kararlar içerisinde karantina uygulaması en etkileyici kararlardı. Onu da ilk biz almıştık. Yine bu kararımız da en etkili kararlardan birisi oldu. Vatandaş işin vahametini anlamaya başladı. Ciddi ihbarlarda geliyor, komşusunu ihbar ediyor. Bir esnafımız koronavirüs testi pozitif çıkıyor, gidip dükkanını açıyor. Bunu tespit edemesek 10-15 gün boyunca en az 15-20 kişiye bulaştıracaktı. Suya atılan taş gibi yoğun bir şekilde vaka sayılarının artmasına sebebiyet verecekti. Bu gerçekten iyi bir tedbir oldu. Şu an yurdumuzda 23 kişiyi izolasyon altında tutuyoruz? dedi.

?BİRİNCİ DEFADA HEMEN CEZA VERMEK İSTEMİYORUZ?

229 ekip ve bin 11 personel ile sürekli denetim yaptıklarını kaydeden Vali Ayhan, ?Biz bakanlığın yanı sıra resen de çok denetimler yapmaktayız. Vatandaşlarımıza ceza hoş bir şey değil. 13 Mart´tan bugüne kadar 242 bin 170 vatandaş uyarılmış, 88 bin iş yeri de yine uyarılmış. Uyarmanın sebebi nedir? Biz birinci defada hemen ceza vermek istemiyoruz. ?Öncelikle sizi uyarıyoruz, dikkat edin´ diyoruz. İkinci ihlalde ceza yazarız, üçüncüde iş yeri kapatma uygularız. Vatandaşlarımızı da ilk 2´de uyarıyoruz 3´üncü de maske cezası yazıyoruz. Şu ana kadar 5 bin 11 vatandaşımıza ve 347 iş yerine toplam 5 milyon 858 bin 530 TL cezai müeyyide uygulandı? açıklamasında bulundu.

CEZALAR KESİNLİKLE SİLİNMEYECEK

Pandemi kurallarına uymayan kişilere yazılan cezaların silineceği yönündeki iddiaların kesinlikle doğru olmadığını belirten Ayhan, şu şekilde konuştu: ?Toplumda şöyle bir kanaat oluşmuş: ?Yazıyorlar ama bu cezalar uygulanmaz, silinir.´ Kesinlikle böyle bir şeyin olmadığını ifade etmek istiyorum. Bu konuda yakında da bir açıklama duyarsınız. Böyle bir rehavet olduğunu, yazılan cezaların uygulanmayacağına veya ödenmeyeceğine dair vatandaşta bir rahatlık olduğunu gördük. Böyle bir şey kesinlikle yok. Vatandaşlarımızı uyarıyorum; pandemi sürecinde kesilen cezalar konusunda devlet gereğini yapacak. Çünkü vatandaş defalarca uyarıldı. Buna rağmen sorumsuzluk yapan varsa cezaları ödemekle mükelleftir.  181 vatandaşımıza da adli işlem yapılması için savcılığa göndermişiz. 7 işletme için de kapatma cezası uygulandı. Bu süreçte bilgilendirme bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz.?

Vatandaşlara ?Her duyduğunuza inanmayın? çağrısında bulunan Ayhan, ?Vatandaşlarımız resmi kurumların açıklamalarına inansınlar. ?Sivas yangın yeri´ gibi cümlelere itibar etmesinler? şeklinde konuştu.

Koronavirüs tedbirlerine hassasiyetle uyulmasını isteyen Ayhan, ?Vatandaşlarımızdan aldığımız kararlara hassasiyetle uymasını rica ediyoruz. Süreç başladığı andan itibaren cansiperane çalışan tüm kamu görevlilerimize, sivil toplum örgütlerimize ve vatandaşlara teşekkür ediyoruz. Dayanışma içerisinde devlet, millet el ele verip bu süreci birlikte aşacağız? diye konuştu.

DOKTORLARIMIZ MENTAL ANLAMDA YORULDU

Geçtiğimiz günlerde doktorlarla bir toplantı yaptığını dillendiren Ayhan, ?Hakikaten  6-7 aydır mental olarak yorulmuşlar. Sürekli kendilerini korumak zorundalar, hastaları korumak zorundalar. Ben onlara teşekkür ediyorum. Onlara omuz vereceğiz, destek olacağız. Vatandaş işe sahip çıkacak ve bu süreci hep birlikte aşacağız? dedi.

Sivas´a 74 yeni doktor atandığını kaydeden Ayhan, ?Bu doktorlarımız da göreve başladı. Sağlıkla ilgili istediğimiz her talep yerine getiriliyor? açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!